‘Wat kan ik in vredesnaam delen wat voor anderen waarde toevoegt?’

Het is weer tijd om een gastblog te schrijven en terwijl ik dit typ denk ik bij mezelf ‘wat kan ik in vredesnaam delen wat voor anderen waarde toevoegt?’ Ineens schiet mij te binnen waar ik veel ondernemers mee zie worstelen.

Jezelf op het podium neerzetten, op een relaxte manier je verhaal doen en je publiek geboeid houden. Ik kan je allerlei tips en trucs geven maar daar geloof ik niet (meer) in. Natuurlijk zijn praktische tips altijd handig…..vooruit dan maar hier een paar die je gaan helpen:

  • Kijk naar 1 punt in de zaal in het midden en focus je daarop zodat je niet zenuwachtig wordt van die ‘starende ogen’
  • Maak sheets van je presentatie, maar slechts als ondersteuning, maak vooral een verhaal waar mensen op aansluiten
  • Zorg ervoor dat er in je verhaal altijd een emotioneel component zit waar mensen gevoelsmatig op aanhaken

Ik herinner me nog dat ik 20 jaar geleden nog net niet ging hyperventileren bij de gedachte dat er 50 of meer mensen in de zaal zaten. Nu 20 jaar later sta ik relaxed op het podium en raakt het me niet meer of er 2 of 200 mensen in de zaal zitten. Tuurlijk is er altijd een gezonde spanning als je op moet, maar dat is normaal en ook goed want dat betekent dat er adrenaline in je lijf wordt aangemaakt. Maar dat moment dat je daar staat op het podium en het podium gaat ‘ownen’. Mèèèn dat gun ik jou van harte!  

Okay let’s start: het begint bij jezelf, in hoeverre jij ‘jezelf’ durft te zijn en de moed hebt om beetje bij beetje die lagen af te doen die je de afgelopen jaren hebt opgebouwd. De lagen om jezelf te beschermen tegen angst, verdriet en geweld. Want dat is wat wij mensen doen anders overleven we het niet. Aan de ene kant begrijpelijk en tot op een bepaalde hoogte ook nodig. Aan de andere kant is het zo, dat hoe meer lagen jij om jezelf heen bouwt hoe moeilijker het wordt om authentiek te zijn. Authenticiteit komt namelijk van binnenuit daar waar jouw ware kern zit als je al die lagen hebt afgedaan. 

Als jij dus een ‘verhaal’ wilt vertellen op het podium waarbij je mensen boeit, dien je dus eerst te onderzoeken wat jij je allemaal aantrekt van de meningen van anderen. 

De gedachten die ons vaak belemmeren om op een relaxte manier ons verhaal te vertellen:

  • Stel je voor dat het niet aanslaat
  • Stel je voor dat ze mij niet interessant genoeg vinden
  • Straks gaan ze allemaal op hun horloge of telefoon kijken omdat ze het saai vinden
  • Misschien zitten ze wel niet te wachten op wat ik te vertellen heb
  • Straks komen ze met allemaal moeilijke vragen die ik niet kan beantwoorden

En zo kun je er vast wel nog 10 bij verzinnen. Het zijn allemaal beperkende overtuigingen die je op je plek houden waar je nu staat en je niet verder brengen. Dus mijn allergrootse tip van vandaag: ga aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling! Lees, kijk, laat je coachen en kijk elke dag 1 minuut goed in de spiegel om te zien wat je echt wilt zien. Bevalt het beeld je niet omdat je weer iets kan bedenken wat niet goed genoeg is aan jezelf, doe er wat aan en ga aan de slag.

You are worth it

Liefs,

Sandhya

Sandhya Santoe is bedrijfskundige, leiderschapscoach, spreker, blogger en vlogger. Zij houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met leiderschap en verandering binnen organisaties. Sandhya werkt op het snijvlak van Leiderschap, Change en HRM, is jarenlang gastdocent bij de Hogeschool en werkt sinds 2011 als leiderschap- & businesscoach en consultant. Zij heeft de offline en online wereld geïntegreerd in blended leiderschapsprogramma’s in haar bedrijf Next Level Mindset

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!