Werkimago en Het echte Spanje

Contactpersoon: Kim Werensteijn
Onderneming: Werkimago en Het echte Spanje
Website: www.werkimago.nl en www.hetechtespanje.com

Wie ben je?

Hi! Ik ben Kim Werensteijn en ik woon met mijn man en 2 zoontjes (3,5 en 5 jaar) in Zuid-Spanje. Met mijn bedrijf Werkimago leer ik ondernemers, recruiters en HR-professionals om zelf gemakkelijk HR en recruitment thema’s in te zetten. Variërend van employer branding en recruitment marketing tot en met candidate/employee experience en pre-/onboarding. Kortom: alles waardoor jouw bedrijf bekender, zichtbaarder en aantrekkelijker wordt voor nieuwe en bestaande medewerkers.

Naast mijn bedrijf Werkimago hebben wij ook het bedrijf Het echte Spanje. Dat is een Spaans landgoed met 3 vakantiehuizen die wij verhuren aan toeristen en bedrijven. Zowel voor de standaard vakantie alsmede voor (yoga) retreats, workations, teambuildings en bruiloften.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik werkte al heel wat jaren als Recruiter bij verschillende bedrijven. Toen mijn tweede zoon snel na de eerste kwam wilde ik meer flexibiliteit. Mijn werkgever kon dit toen niet bieden en zodoende ben ik als freelance recruiter gaan werken. Iedereen verklaarde mij voor gek; twee jonge kinderen en dan verlaat je de ‘zekerheid’ van een baan. Om zekerheid heb ik nooit iets gegeven en dus koos ik voor de vrijheid en flexibiliteit.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik heb hele gave interim opdrachten gedaan waarbij ik zelf kon kiezen wat ik wel en niet wilde. Niet alleen in taken, maar ook in uren en dagen. Maar ik bleef het gevoel hebben dat ik vast zat in het 9 tot 5 ritme. Opstaan, snel alles doen om de kids op school te krijgen, door naar werk, op tijd weer weg om het gezin te runnen en de kids op tijd op bed te krijgen. Ik plofte dagelijks vermoeid op de bank neer om te netflixen. Ik wilde weg uit dat ritme en tegelijkertijd leek het mij tof om meerdere bedrijven tegelijk te helpen (in plaats van 1 bedrijf per interim opdracht). Ik besloot om Werkimago op te richten waarmee ik deze wens kon vervullen. 

Daarnaast waren wij inmiddels bezig met onze plannen om in Spanje te gaan wonen. En mijn bedrijf Werkimago runnen vanuit het buitenland kan heel goed. Ik doe veel online, heb ebooks geschreven en diverse online trainingen ontwikkeld. Daarnaast heb ik (coaching)calls met mijn klanten en ondersteun ik enkele ook met e-recruitment.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Het leven in Spanje is compleet anders dan in Nederland. We staan rond 8 uur op, ontbijten op ons gemak en brengen dan de kinderen naar de Spaanse school. Ik werk van circa half 10 tot 13.30 voor Werkimago en mijn man is veel op het landgoed te vinden voor onderhoud of klussen. Om 14.00 uur halen we de kinderen op en bij thuiskomst ga ik koken. Rond 3 uur eten we een warme maaltijd en hebben we de rest van de middag en de avond met elkaar. Natuurlijk krijgen we tussendoor reserveringen of vragen van (potentiele) gasten. En vaak duik ik ook nog even achter de computer om het eea voor Werkimago te doen danwel een paar belletjes. Rond 7 uur eten we nog wat hapjes of tapas en de kinderen gaan naar bed wanneer ze moe zijn. Soms 19.30 uur, soms 22.00 uur. We leven vrijwel de hele dag buiten. Op vrijdag en zondag hebben we vaak de wisseldagen dus is het vaak wat meer geregel, maar de kinderen gaan dan gewoon mee naar de vakantiehuizen en spelen leuk met de andere kinderen, dieren of in de speeltuin.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Het unieke is dat ik, op een makkelijke manier, organisaties zelf leer om met recruitment en HR thema’s te implementeren. Vaak worden er allerlei ‘fancy’ termen gebruikt zoals employer branding en recruitent marketing. En meestal vraag je jezelf dan ook af doe ik het wel goed? Ik heb het aan het begin zelf ook als Recruiter en HR Manager meegemaakt. Je denkt dat je dingen mist, niet goed doet en het daardoor niet lukt om de goede mensen te vinden en/of te behouden. Juist door het stap voor stap aan te pakken kan iedereen het leren om deze ‘fancy’ termen te implementeren in zijn of haar organisatie.

En als je kijkt naar ons bedrijf Het echte Spanje, het is een heerlijk landgoed en je hebt er alles. Twee vakantiehuizen, een villa, een buitenkeuken met bar en biertap, een zwembad, speeltuin, mini-kinderboerderij. Superleuk om met het gezin naar toe te gaan, maar ook met vrienden of juist op retreat of met een (werk)groep.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Als ik kijk naar Werkimago is het weleens lastig om te bepalen ben (en blijf) ik op de goede weg. Je hebt geen collega’s waarmee je kunt sparren en kunt elkaar niet opbeuren als het even tegenzit. Gelukkig heb ik in mijn omgeving een aantal ondernemers waarmee ik kan sparren. 

Voor wat betreft ons bedrijf in Spanje, ik werk ineens samen met mijn man. Voor ons de eerste keer en ik weet zeker dat we nog wat hobbels gaan krijgen, maar we zullen zien wat dat gaat brengen als we in het hoogseizoen zijn. 1 ding scheelt, we leven en zijn in Spanje beide een stuk relaxter. Alhoewel het haastige van Nederland echt nog wel eens in mijn karakter naar bovenkomt, kan ik tegenwoordig dingen veel makkelijker loslaten.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Ik zit hier heel hard over na te denken, maar heb eigenlijk niets waarvan ik nu denk ‘dat zou ik overdoen’. Ik heb genoten van mijn jaren als interimmer waarin ik heel hard gegroeid ben, zowel op werk als privégebied. En de start van Werkimago heeft mij nog meer vrijheid en de mogelijkheid om remote te werken gegeven. Ik denk wel dat als ik eerder begonnen zou zijn met mijn eigen personal branding (bijvoorbeeld toen ik nog in loondienst was) de ‘verkoop’ van diensten en producten van Werkimago makkelijker en sneller geweest zou zijn. Maar goed de makkelijkste weg is vaak niet de leukste 😉

Wat is je toekomstvisie?

Ik heb nooit 5 tot 10 jaar vooruitgekeken en had altijd het gevoel dat ik dat wel zou moeten (vanuit de maatschappij). Nu zie ik in dat juist in het moment zelf leven je veel meer brengt. Dat klinkt heel zweverig, en dat ben ik totaal niet, maar in mijn optiek zijn we vaak alleen naar de toekomst aan het kijken en vergeten we de weg ernaartoe. We blijven voorlopig in Spanje op deze plek wonen, maar als het op een dag niet meer bevalt maken we weer andere plannen. En voor Werkimago wens ik dat het nog meer een bedrijf wordt dat doorloopt als ik er niet ben. Daarmee bedoel ik dat ik natuurlijk de diensten en producten blijf ontwikkelen, maar ze ook ‘verkopen’ als ik er op dat moment niet ben.

Wil je meer over mij weten en/of Recruitment en HR tips? Volg mij dan op Instagram via @werkimago

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!