WYS Onderzoek

Contactpersoon: Jolien van der Geugten
Onderneming: WYS Onderzoek
Website: www.wysonderzoek.nl

Wie ben je?

Mijn naam is Jolien, en ik woon in Amersfoort. Ik ben getrouwd, en moeder van twee zoons (5 en 6 jaar) en een dochter (2 jaar). Ik houd van hardlopen, en toen ik nog geen kinderen had reisde ik graag naar Afrika en Azië. Als mensen mij omschrijven vinden ze mij enthousiast en ambitieus, en soms wat direct in mijn communicatie. 

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik was en ik ben onderzoeker. Ik deed onderzoek naar jongeren en seksualiteit in Ghana. Ik heb in Ghana gewoond en interviews gehouden met jongeren. Ik wilde bijvoorbeeld weten hoe zij denken over relaties en seks voor het huwelijk, over meerdere seksuele relaties tegelijk, en over het voorkomen van soa’s. Op dit onderzoek ben ik in 2017 gepromoveerd, en sindsdien mag ik dr. voor mijn naam zetten.

Tegelijkertijd was ik bijna 13 jaar docent bij Hogeschool Inholland in Amsterdam, en leerde ik Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants in opleiding hoe zij wetenschappelijk onderzoek kunnen doen in de gezondheidszorg. Zij lopen tijdens hun werk tegen problemen aan, bijvoorbeeld patiënten die zich niet aan de voorgeschreven medicatie of leefregels houden. Onderzoek helpt om erachter te komen wat de oorzaak is, en hoe je een effectieve oplossing kunt implementeren om de gezondheidszorg en de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren. Ik was hun scriptiebegeleider en ik gaf college over het doen van betrouwbaar en valide onderzoek.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Een van mijn zoons heeft een droge en zeldzame huidaandoening met de naam ichthyosis. In de afgelopen jaren heb ik vaker gedacht bij zijn behandeling, kan dit niet anders of beter? Ik ben daarom betrokken geraakt bij de patiëntenvereniging, en ik kwam erachter dat er nog relatief weinig kennis is over deze patiëntengroep, en weinig voorlichtingsmateriaal. Toen ik hoorde dat er een voorlichtingsgids gemaakt moest worden over ichthyosis was ik meteen enthousiast, en heb ik die gemaakt. Ik merkte dat ik het erg leuk en bijzonder vond om weer zelf interviews te houden met patiënten om informatie te verzamelen voor de voorlichtingsgids. Het waren natuurlijk indrukwekkende persoonlijke verhalen van patiënten, maar ik had ook het gevoel dat ik een klein beetje kon bijdragen aan een oplossing. Mijn nieuwste project is het schrijven van een kinderboek over ichthyosis, om kinderen met deze huidaandoening, maar ook hun broertjes en zusjes en hun klasgenootjes te vertellen wat ichthyosis is, en hoe het is om met een huidaandoening te leven.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Normaal zou ik ongeveer drie tot vier dagen per week werken voor mijn onderneming. Maar toen kwam de coronacrisis, en werd alles anders. Ik ben vanaf 1 maart jl. helemaal uit loondienst. Dat betekent dat ik ongeveer twee weken heb kunnen ‘genieten’ van het ondernemer zijn. Vanaf 16 maart gingen namelijk de scholen dicht en werd ik vooral thuismoeder en thuisjuf.  Ik probeer ’s avonds te werken, en dit af te wisselen met mijn man. Maar het is een lastige en uitdagende periode. Ik kijk er naar uit als de scholen helemaal open zijn, en we minder zorgen hoeven hebben om het coronavirus.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

WYS in WYS Onderzoek staat voor What’s Your Story? Het is een vraag die bij mij past in het dagelijks leven, omdat ik nieuwsgierig ben naar de beweegredenen van mensen. Waar sta je voor? Waardoor kom je in beweging? Waarom doe je wat je doet? Ik heb veel kennis en ervaring op het gebied van onderzoek en onderwijs, en ik ben moeder van een zoon met een huidaandoening. Dat zet ik in om andere mensen hun verhaal te laten vertellen. Om (kwetsbare) mensen een stem te geven op het gebied van gezondheid en welzijn, en bij te dragen aan praktische oplossingen. Bijvoorbeeld door een kinderboek te schrijven.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Het leek me heerlijk om eigen baas te zijn, en minder rekening te hoeven houden met anderen, zeker met een druk gezin met drie kinderen. Maar ik merk, zeker nu we veel thuis zitten vanwege de coronacrisis, dat ik gelijkgestemden en het sparren met collega’s best mis. Daarnaast ben ik niet zo’n ster in de administratie en belastingzaken, daar moet ik mezelf echt toe zetten! 

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Dat ik eerder met anderen deel waar ik mee bezig ben. Ik ben een perfectionist, en ik wacht graag tot ik helemaal tevreden ben. Maar ik heb geleerd dat het belangrijk is om mensen mee te nemen in waar je mee bezig bent, zoals de ontwikkeling van mijn kinderboek over ichthyosis op dit moment. Inmiddels is mijn ervaring dat het delen van het proces nieuwe inzichten oplevert en dat het kan leiden tot onverwacht leuke gesprekken en contacten. Dus ik adviseer startende ondernemers, laat jezelf zien en laat weten waar je mee bezig bent, ook al is het nog niet perfect!

Wat is je toekomstvisie?

Dat mensen mij weten te vinden voor het uitvoeren van onderzoek op het gebied van gezondheid en welzijn, en voor het ontwikkelen en schrijven van voorlichtingsmateriaal. Ik hoop dat ik mensen in Nederland en internationaal kan gaan vertellen over mijn kinderboek, zodat ik kinderen een stem kan geven hoe het is om te leven met een huidaandoening. En dat dit een springplank is om in de toekomst ook verhalen van andere patiëntengroepen te vertellen en te beschrijven, en bij te dragen aan het verbeteren van hun positie in de samenleving. 

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!