fbpx

Zakenmeisje

Zakenmeisje

Contactpersoon: Naomi Vlietman
Onderneming: Zakenmeisje
Website: www.zakenmeisje.nl

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

“Eigenlijk ben ik vrijwel direct na mijn studie Leisure Management begonnen met ondernemen. Voor die tijd was ik vooral druk bezig met reizen (ik deed een jaar High School in Amerika en liep stage in Sydney), dansen en genieten van mijn studententijd in Amsterdam. Met mijn carrière of ondernemen hield ik mij nog totaal niet bezig, ik weet nog goed dat een docent mij eens een flierefluiter noemde haha.”  

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

“Het was crisis, ik was 23, net afgestudeerd, had nul werkervaring (behalve heel veel bijbaantjes) en werd nergens aangenomen. Althans, niet voor de leuke functies. Dus besloot ik om naast mijn fulltime baan (ik was inmiddels bij de Amsterdam RAI, voor een behoorlijk saaie functie, aangenomen) een eigen bedrijf als destination weddingplanner te starten. Dag solliciteren, hallo ondernemerschap! 

Als weddingplanner hielp ik bruidsparen met het organiseren van hun bruiloft in het buitenland. Super leuk, maar precies op het moment dat het goed begon te lopen besloot ik om voor langere tijd naar Canada te gaan. Ik stopte met het weddingplannen en dacht na over mijn ideale lifestyle. Ik wilde heel graag op elk moment naar het buitenland kunnen vertrekken, zelf mijn uren bepalen en zelf beslissen met welke ideeën ik aan de slag ga. Online ondernemen was voor mij de perfecte oplossing.

Terug in Nederland ben ik eerst nog als online marketeer bij een touroperator aan de slag gegaan, want ik wilde graag veel meer over online marketing leren. Ik vond het mega leuk om te doen, maar miste al snel vrijheid… Inmiddels had ik al behoorlijk wat kennis en ervaring rondom online marketing (en ondernemen) opgedaan en wat me opviel was dat ik geen Nederlandstalige websites met online marketing tips voor de Nederlandse markt (in Amerika werken sommige dingen toch net even anders) kon vinden. Ten minste, niet gericht op jonge, vrouwelijke solopreneurs zoals ik. Dus besloot ik mijn kennis en ervaring te gaan delen. Concrete tips & informatie, waarvan ik had gewild dat het er was toen ik zelf begon. 

Ik heb een manier gevonden om te kunnen ondernemen op mijn eigen wijze, namelijk door het verkopen van online programma’s. Ik vind dit een super fijne manier om anderen te helpen. Zeker als je tijds- en locatieonafhankelijk wilt werken en introvert bent, like me 😉

Inmiddels woon ik in Lissabon en leer ik vrouwelijke ondernemers hoe ze een bedrijf starten, een online programma maken én hoe ze dit kunnen groeien. I love it!”

Wat maakt jouw onderneming uniek?

“Ik doe lekker mijn eigen ding en laat me niet gek maken door wat andere ondernemers of goeroes doen en zeggen. 

Dit is niet altijd zo geweest… Ik heb heel lang gedacht dat ik iets verkeerd deed. Dat ik niet succesvol was. Anderen zagen mij als succesvol, maar ik snapte niet waarom. Ik vind het namelijk heerlijk om lekker in yoga pants en mijn haar in een knot vanuit huis te werken, niet vanuit een hippe co-working space. Mijn agenda staat nooit vol met afspraken, maar is altijd bijna leeg. Ik werk het liefst alleen en heb ook geen ambitie om met een team te werken (ik heb kort geprobeerd om met een team te werken, maar it’s not my thing). Hierdoor dacht ik dat ik niet succesvol was, want een mooi kantoor, bomvolle agenda en een team dat werk voor je uit handen neemt is toch een voorwaarde voor succes? 

Inmiddels ben ik erachter dat dit een flinke MINDF*CK is, want de betekenis van succes is voor iedereen anders. Er zijn zo veel verschillende manieren waarop je kunt ondernemen en succes kunt hebben en je moet zelf uitvinden wat bij jou past. Dat probeer ik nu ook zo veel mogelijk aan mijn klanten over te brengen. 

Denk niet dat je alleen een succesvolle ondernemer kunt zijn als je een instagram cursus, duizenden volgers, een team, podcast en uitverkochte events hebt. Er is niet 1 juiste manieren je hoeft niet ALLES te doen wat anderen doen. Doe wat jij zelf leuk vindt, waar jij blij van wordt en wat voor jou werkt.Hoe ik mijn bedrijf nu run is precies hoe IK het wil runnen en niets van wat ik doe, doe ik omdat ik denk dat het zo heurt, puur omdat ik zie dat anderen het zo doen. Ik doe echt mijn eigen ding.  

Ik denk dat dat ook de enige manier is om innovatief te kunnen zijn en geen ‘me too’ ondernemer te worden. Zo organiseerde ik twee jaar geleden bijvoorbeeld al de eerste workations met Zakenmeisje, gewoon omdat het mij heel gaaf leek en het er nog niet in Nederland voor deze doelgroep was, en zie je dit jaar dat dit ineens een enorme trend is en heel veel ondernemers hetzelfde aanbieden. Ik vind het super gaaf om juist iets neer te zetten wat er nog niet is.” 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

“Ik had me er eigenlijk niet echt een voorstelling van gemaakt toen ik begon met ondernemen en ben echt in het diepe gesprongen. Wat ik, vooral in het begin, lastig vond zijn de momenten waarop je het even niet meer ziet zitten. Want die zijn er. Dagen waarop ik mij afvroeg of ik niet beter gewoon weer in loondienst kon gaan. Op die momenten heb je wel echt doorzettingsvermogen nodig. Of een chocoladereep 😉

Inmiddels weet ik dat dit er ook gewoon bij hoort en gelukkig heb ik die momenten bijna nooit meer. Toch zijn er altijd mindere of spannende momenten en daar moet je doorheen bijten.” 

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

“Lastige vraag! Mijn weg is zeker niet perfect geweest, maar ik had deze ‘leermomentjes’ ook niet willen missen. Door lekker veel te experimenteren en gewoon te doen ben ik geregeld op mijn bek gegaan en heb ik soms verkeerde keuzes gemaakt, maar daardoor leer je wel steeds beter wat werkt en wat bij je past. Ik denk dat alles ergens goed voor is geweest en heb ook nergens spijt van. 

Als ik toch iets moet kiezen is de aller-eerste workation naar Ibiza iets wat ik wel over zou willen doen. Niet omdat het niet goed is gegaan, maar juist omdat het een super vette ervaring was. Het was voor mij wel echt een mega stressvolle week, maar zo gaaf! We waren met een enorm leuke groep ondernemers en de villa waarin we verbleven was amazing. Als kers op de taart kwamen Cindy Koeman en Michael Pilarczyk spreken. Dit keer zou ik er dan (nog) meer van proberen te genieten.” 

Waar wil je naartoe groeien?

“Op dit moment help ik vrouwen om een eigen bedrijf te starten en een online programma te maken. Ik vind het heel gaaf dat ik hen kan helpen om dit op te starten, zodat zij voor zichzelf hun ideale lifestyle kunnen verwezenlijken. Dat ze net als ik uit loondienst kunnen gaan en volledig voor zichzelf kunnen werken en hun leven kunnen inrichten zoals zij dat willen. Echt vrijheid kunnen ervaren. 

Ik wil nog veel meer vrouwen helpen om dat te bereiken. Niet alleen starters, maar ook vrouwen die al langer ondernemen en die vrijheid nog niet ervaren. Daarom ben ik bezig met het ontwikkelen van een nieuw online programma: Upgrade Your Business, speciaal voor ondernemers die willen groeien. Die minder willen werken en meer winst en meer vrijheid willen hebben.  

Daarnaast zou ik ook heel graag nog veel meer met mijn online marketing kennis en ervaring willen doen. Ik ben een echte online marketing nerd en wil die kennis onder andere ook in het nieuwe programma verwerken. Dus niet alleen de basis dingen, maar juist ook de stuff voor de ervaren ondernemer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

preloader