Zonnehuisje

Wie ben je?

Hai, ik ben Monie. Mijn vrienden en familie noemen mij enthousiast, creatief, eerlijk en altijd positief. Zelf zie ik mij als een vrouwelijke, open en gevoelige ondernemer die als timmervakvrouw en Feng Shui expert het voorrecht heeft gehad onder andere het draaibare Zonnehuisje te mogen ontwerpen. Hiermee bied ik mensen in deze hectische tijden een eigen geborgen plekje waar ze zichzelf kunnen zijn en waardevolle momenten kunnen beleven.

Daarnaast ben ik vandaag 49 geworden, trotse moeder van een zoon van 26 en een dochter van 3 en oma van een kleindochter van 4 en een kleinzoon van 2. Samen met mijn vriend en dochter woon ik als echte Westlander bovenin de provincie Groningen tussen de landerijen en pittoreske wierdedorpjes waar het enorm prettig vertoeven is.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Sinds 2000 ben ik zelfstandig ondernemer en ontwerp en maak ik houten tuinhuizen, schuren, bergingen ed. Ik besteed hierbij veel aandacht aan kwaliteit en de juiste details.

Vóór 2000 heb ik diverse werkgevers gehad waardoor ik een goede basis heb meegekregen om ondernemer te worden. Na mijn opleiding aan de Technische School richting Hout heb ik de vervolgopleiding tot aspirant/gezel volbracht waardoor ik timmervakvrouw richting aannemer ben geworden. 

Tijdens en na deze opleiding werkte ik in totaal 5 jaar bij een woningstichting in Delft, waar ik alle ins en outs van het timmervak heb geleerd. Vervolgens heb ik 7 jaar bij Ikea gewerkt. De eerste 5 jaar aan winkelpresentaties, kinderspeeltoestellen en de ruimtes met voorbeeldinrichtingen. De laatste 2 jaar als leidinggevende. 

Groothandel Würth, waar ik al jaren montagemateriaal inkocht, kaapte mij bij Ikea weg om als vertegenwoordigster bij houtverwerkende bedrijven gereedschappen en montagematerialen te verkopen. Veel nieuwe klanten haakten bij me aan en mijn verkoopcijfers waren enorm hoog. Maar na een jaar was ik er klaar mee. Op provisiebasis werken was niet iets waar ik me prettig bij voelde. Een goede klant van me die tuinhuisjes maakte zag in mij zijn opvolger voor zijn bedrijf, deze kans heb ik met beide handen aangegrepen.

In de 20 jaar dat ik tuinhuizen ontwerp is er veel veranderd: van ‘gewone’ bergingen en tuinhuizen naar de meest prachtige houten bouwwerken met authentieke uitstraling.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik heb voor het ondernemen gekozen omdat ik er na 3 werkgevers achter kwam dat het bij veel bedrijven hetzelfde werkt: functioneringsgesprekken, niet je eigen ideeën uitvoeren en weinig tot geen vrijheid. En ik zag mezelf al iedere ochtend weer in dezelfde colonne met dezelfde honderden mensen naar het werk fietsen. Zo wilde ik helemaal niet zijn. Stop me niet in een keurslijf want dan komt het niet goed. Het was tijd om ondernemer te worden, dat voelde ik in al mijn vezels en na 20 jaar weet ik dat de juiste keuze heb gemaakt.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Dat is een lastige, ons werk gaat altijd door. Mijn partner werkt 5 dagen in de week en ik probeer dinsdag en donderdag vrij te plannen als onze dochter niet naar het kinderdagverblijf gaat. In de avonden verzet ik ook nog best wat werk, zodat ik overdag meer rust ervaar, maar het blijft lastig om de balans te vinden. Ik ga ervan uit dat we meer structuur hebben als onze dochter straks naar school gaat.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

De combinatie van timmervakvrouw en Feng Shui expert is uniek in Nederland. Bij het ontwerpen van tuinhuizen kan ik goed naar de wensen van vooral vrouwen luisteren en deze direct vertalen naar een uitvoerbaar ontwerp. Mijn technische kennis gecombineerd met mijn kennis van Feng Shui zorgt ervoor dat het eindproduct een aanwinst is voor het huis, de tuin en natuurlijk de klant. Een tuinhuis waarbij een authentieke uitstraling, hoge kwaliteit van uitvoering en afwerking en oog voor detail kenmerkend zijn. 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Vanaf dag 1 dat ik ondernemer ben liepen de klanten bij me binnen. Nooit heb ik zonder werk gezeten, eerder het tegenovergestelde. Misschien heb ik wel onderschat hoe lastig het kan zijn om soms wegens drukte en uit zelfbescherming ‘nee’ te moeten verkopen.

Het ondernemerschap zit zo in mij, dat ik alles wat op mijn pad komt (en daarbuiten) met beide handen aanpak. Na heel wat jaren alles zelf doen, ben ik veel zaken gaan uitbesteden en dat geeft ook weer een hele leuke dimensie aan het ondernemen.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Niet zoveel eigenlijk, ik vind het een heerlijk proces. Als ik toch iets moet noemen is het meer investeren en beleggen omdat dit erg leuk is en natuurlijk goed voor mijn pensioen.

Wat is je toekomstvisie?

Mijn levenstaak is om de wereld mooier te maken en mensen een liefdevolle en geborgen plek voor zichzelf te bieden. Zodat ze in deze hectische tijden toch een rustpunt kunnen hebben waar ze zich weer kunnen opladen om er vol energie weer tegen aan te kunnen.

Contactpersoon: Monie van Paassen
Onderneming: Sijtsema
Website: www.zonnehuisje.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!