Wat voor gevoelens komen kijken bij het starten van je onderneming?

Ik hoor het ontzettend vaak bij vrienden, familie, collega’s en natuurlijk in mijn praktijk. Het hebben van een schuldgevoel. In onze maatschappij wordt geven enorm gewaardeerd en vooral door vrouwen. Nemen vinden we lastig en egoïstisch. Er hangt een negatieve lading aan. Als we voor onszelf kiezen, krijgen we een schuldgevoel.

Waarom schuldgevoel, de blog ging toch over gevoelens bij het ondernemen?

Bij het starten van een onderneming horen veel gevoelens en bijbehorende gedachten. Ben ik goed genoeg? Doe ik het wel goed genoeg? Kan ik zeggen dat ik expert ben? Wie zit er op mij te wachten? Komt mijn boodschap wel aan? Kan ik wel vertrouwen op samenwerkingspartners? Heb ik mijn ‘waarom’ wel scherp genoeg? En ga zo maar door. Eindeloos veel gevoelens en gedachten.

Over allerlei gevoelens en de oorzaken daarvan kan ik uren praten. Schuldgevoel wil ik uitlichten omdat het heel erg saboteert en dat is helemaal niet nodig. Bij ondernemen is een schuldgevoel veel voorkomend. Je plek innemen, je tijd aan iets anders besteden, anders communiceren. Kiezen voor jezelf in allerlei opzichten. Jezelf vooropzetten om tijd en ruimte te maken voor je onderneming, voor je passie en waar je hart ligt.

Schuldgevoel heeft een ander perspectief nodig, en dat ga ik je geven

In een relatie, welke dan ook, hoort geven en nemen in balans te zijn. Als je geven fijn vindt, heb je mensen nodig die nemen. Mensen die zorgen dat jij je goed voelt dat je geeft en van betekenis bent voor een ander. De mensen aan wie je geeft willen daar wellicht ook wat voor terug geven. Soms bijvoorbeeld in de vorm van dankbaarheid. In het geval van een klant of cliënt middels een betaling en wellicht een mooie review.

Als jij alleen maar geeft, dan kan dat niet. De ander wordt gedwongen om te nemen. Vaak zien we mensen die nemen als zwak of egoïstisch. We plaatsen onszelf, en anderen die geven, vaak op een hoger plek dan mensen die nemen. En dat is onterecht. Nemen is gezond. Het is goed voor balans in jezelf en voor balans in de relatie. Dus neem ook dat compliment wat je krijgt. Het is fijn voor de gever als je het niet bagatelliseert.

Het gaat om balans

Bij vrouwen kom ik het veel tegen, geven lijkt soms oneindig. En regelmatig wordt er disbalans gecreëerd omdat de ander niet direct, niet in dezelfde mate of niet in de ‘gewenste’ vorm teruggeeft. Degene die geeft voelt zich niet gezien omdat de ander ‘te weinig, te langzaam of niet op de gewenste manier’ teruggeeft. Om toch gezien te worden gaat de gever nog meer geven. De ontvanger voelt zich zwakker en kan onvoldoende teruggeven. De relatie raakt steeds verder uit evenwicht. Er ontstaat vaak een onbevredigend gevoel bij beide partijen. Zonder dit inzicht is de disbalans moeilijk te herstellen.

Waarom is het van belang voor jou als ondernemer?

De mensen met wie je een relatie hebt, bijvoorbeeld je partner, familie of vrienden, moeten misschien even wennen aan de keuze die jij voor jezelf maakt. Zeker als je altijd veel gegeven hebt. Er is dan een balans ontstaan, al dan niet echte balans, die jij doorbreekt.

Misschien heb je altijd veel gegeven en is het nu tijd om te nemen. Of je gaat op een andere manier geven. In elk geval is het tijd voor een nieuwe balans.

Schuld hebben maakt dat relaties groeien omdat het zorgt voor uitwisseling. Door schuld geeft je terug en daarna krijg je weer etc… Relaties worden er sterker van want het schept verbinding. Uiteraard in de juiste mate en als er evenwicht is.

Het nemen, omdat jij de keuze maakt voor je onderneming, is dus meer dan prima. Het hoort erbij en is goed voor de balans. Het geeft de mensen om je heen de kans om te geven. Jou te steunen, ruimte te geven, taken op zich te nemen die jij eerst deed, degene zijn met initiatief en aandacht, noem maar op.

Besef dat nemen een cadeau is voor de ander, die kan dan geven.

Let op: Anderen om jou heen kunnen misschien niet teruggeven wat jij ooit gegeven hebt. Ze kunnen ook niet goed maken dat jij je mogelijk niet gezien voelde. Ik hoop dat je vooral gegeven hebt vanuit liefde. De ander gaat jou geven wat voor hem of haar passend is.

Ik hoop dat dit inzicht je helpt om te nemen. Om te ontvangen, om een volgende stap te zetten.

Contactpersoon

Fanny Cattenstaart

Onderneming

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!