Deze wetten en regels veranderen per 1 juli voor ZZP’ers en MKB’ers

Met de zomer in aantocht brengt juli hopelijk niet alleen mooi weer, maar ook een reeks nieuwe of aangepaste wetten en regels die van invloed zijn op zzp’ers en mkb’ers. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste wijzigingen, gebaseerd op informatie van de KvK. Zorg dat je goed voorbereid bent op de veranderingen!

Minimumloon stijgt

Vanaf 1 juli 2024 wordt het minimumloon verhoogd. Dit is een belangrijke maatregel die niet alleen van invloed is op werknemers, maar ook op werkgevers binnen het mkb. Voor zzp’ers met personeel betekent dit een herziening van de loonkosten. Controleer of jouw salarishuishouding en arbeidsvoorwaarden nog up-to-date zijn om aan de nieuwe wettelijke normen te voldoen.

Vrachtwagenrijbewijs verplicht in jonge elektrische bedrijfswagens

Een opvallende wijziging betreft het vrachtwagenrijbewijs. Vanaf 1 juli 2024 is het verplicht om in het bezit te zijn van een vrachtwagenrijbewijs als je in jonge elektrische bedrijfswagens rijdt. Deze regel geldt voor voertuigen met een gewicht vanaf 3.500 kg. Voor veel ondernemers in de transport- en logistieke sector is dit een significante aanpassing. Overweeg eventuele bijscholing of rijopleiding voor je personeel om aan deze nieuwe eis te voldoen.

Nieuwe kwaliteitseisen in kinderopvang

De kinderopvangsector krijgt te maken met nieuwe kwaliteitseisen. Deze wijzigingen zijn bedoeld om de kwaliteit en veiligheid van de opvang te verbeteren. Voor ondernemers in deze sector betekent dit mogelijk investeringen in training en infrastructuur. Houd de specifieke eisen goed in de gaten en zorg dat je kinderopvanglocatie voldoet aan de nieuwe normen.

Doppen moeten aan plastic drankflessen vastzitten

Een milieumaatregel die vanaf juli van kracht gaat, is dat doppen aan plastic drankflessen moeten vastzitten. Dit is bedoeld om zwerfafval te verminderen en recycling te bevorderen. Voor producenten en leveranciers van dranken is het van belang om hun verpakkingen tijdig aan te passen aan deze nieuwe regelgeving.

Toekomstige wijzigingen: een blik vooruit

Naast de veranderingen in juli zijn er ook een paar belangrijke wijzigingen op komst die later dit jaar en begin volgend jaar van kracht worden.

Oktober 2024: Minder incassokosten doorberekenen Vanaf oktober 2024 worden de regels rond het doorberekenen van incassokosten aangepast. Dit betekent dat bedrijven minder kosten kunnen doorberekenen aan consumenten en zakelijke klanten bij betalingsachterstanden. Zorg ervoor dat je facturatie- en incassoprocedures hierop zijn afgestemd om onaangename verrassingen te voorkomen.

Januari 2025: Gemeenten voeren zero-emissie zones in Vanaf januari 2025 zullen verschillende gemeenten zero-emissie zones invoeren. Dit houdt in dat in bepaalde stedelijke gebieden alleen emissievrije voertuigen zijn toegestaan. Voor ondernemers in de transport- en logistieke sector is het cruciaal om te anticiperen op deze verandering door te investeren in emissievrije voertuigen of alternatieve logistieke oplossingen.

Bijzondere bromfietsen hebben kenteken nodig Tevens vanaf januari 2025 moeten bijzondere bromfietsen, zoals elektrische steps en andere lichte voertuigen, voorzien zijn van een kenteken. Dit betekent dat eigenaren van dergelijke voertuigen zich moeten registreren en kentekens moeten aanvragen. Controleer of dit van toepassing is op jouw bedrijfsvoering en regel tijdig de benodigde documenten.

Conclusie

Het is duidelijk dat de komende maanden belangrijke veranderingen met zich meebrengen voor zzp’ers en mkb’ers. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd blijft en tijdig de nodige stappen onderneemt om aan de nieuwe wetten en regels te voldoen. Door proactief te handelen, kun je mogelijke obstakels omzetten in kansen en je bedrijf optimaal voorbereiden op de toekomst.

Contactpersoon

Saskia van Wolferen

Onderneming

Business Women Nederland

 

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!