Focus op inzicht, rust en winst met Profit First

Wanneer je een eigen onderneming hebt, is het hebben van een missie en een visie het allerbelangrijkste.

 

Je missie is waar je voor staat als organisatie en je visie is waar je naartoe wilt gaan, je toekomstdroom. Het hebben van een doel is het allerbelangrijkste, want anders zul je de beoogde resultaten nooit behalen. De afgelopen drie blogs heb je ook al kunnen lezen over de Profit First methode. Bij CijferExpert BV behandelen ze de Profit First methode die draait om Profit, dus winst maken. In dit artikel lees je alles over hoe jij doelen voor je winst kunt opzetten en realiseren. Benieuwd hoe en waarom je de focus op de winst moet houden? Lees dan snel verder.

 

Werk met een duidelijk doel voor ogen

Wanneer je iets wilt bereiken is het belangrijk steeds dat doel voor ogen te houden. Bij elke actie die je neemt, kun je je afvragen of dit je dichter bij jouw doel brengt.

 

Met Profit First stel je doelstellingen die je per kwartaal of half jaar wilt bereiken. Werk in sprints van twee weken om je taken te volbrengen en zo zie je snel de stappen die je maakt in je onderneming. Hoe snel je ook wilt groeien in je onderneming, winst maken is één van de eisen die de Belastingdienst van je verwacht. Door winst te maken kun je deelnemen aan het economisch verkeer en waarde toevoegen aan de maatschappij. Niet alleen jij wordt blij van meer winst, maar ook de Belastingdienst.

 

De Profit First methode zorgt er daarom voor dat je een buffer kunt opbouwen, investeringen kunt doen en extra vermogen in je bedrijf creëert.

 

Leg je focus niet op het betalen van rekeningen

Als ondernemer is het jouw doel om winst te maken. Als je geen winstgevend bedrijf hebt, ben je in feite geen ondernemer, maar heb je een dure hobby. Dus telkens als je kosten maakt of in iets investeert, is het belangrijk om je af te vragen of dit echt noodzakelijk is. Want als je steeds alles wat er binnen komt weer uitgeeft, blijft er niets over en maak je dus geen winst. In de praktijk is je winst het restje wat overblijft nadat je al je kosten hebt betaald. Op deze manier is je winst iedere maand anders en heb je weinig inzicht in hoe hoog je winst gaat zijn.

 

Focus op winst maken

Draai het daarom om: zorg dat je eerst je winst opzij zet en daarna pas je kosten betaalt. Zo worden jouw kosten het restje en weet je zeker dat je winst kunt opbouwen. Natuurlijk moet er aan het einde voldoende geld overblijven om aan je financiële verplichtingen te voldoen. Wanneer het betekent dat je niet voldoende inkomsten hebt om de kosten te betalen, betekent dit dat je winstpercentage van de Profit First te hoog is en je een stapje terug moet doen. Het is ook nog een optie dat je kostenposten te hoog zijn. In dat geval is je bedrijf niet winstgevend en moet je kijken in welke kosten je kunt besparen. 

 

Je maakt winst, en nu? 

De Profit First methode werkt en je maakt winst. Wanneer je winst maakt, betekent dit niet dat je het op een aparte rekening moet laten staan. Dit betekent dat je aan het sparen bent, maar op deze manier staat je bedrijf ook stil.

 

Verdeel daarom de winst weer voor aparte doelen:
  • Buffer: Van de winst kun je een buffer opbouwen. De buffer moet ten minste drie maanden aan doorlopende kosten dekken. Wanneer dit doel is bereikt kun je de buffer of verhogen voor meer zekerheid, of de winst naar een ander doel brengen. 
  • Investeren: Bepaal een bepaald percentage van de winst die je in de groei van je bedrijf wilt stoppen. Investeer bijvoorbeeld in duurzaamheid, innovatie, efficiëntie of groei van bijvoorbeeld voorraden. 
  • Pensioen: Als ondernemer krijg je een AOW en daarom is het slim om een deel van de winst opzij te zetten voor je pensioen. 
  • Los schulden af: Door leningen en kredieten af te lossen creëer je voor jezelf een financieel sterkere positie. Minder schulden betekenen ook minder rentes die je zou moeten betalen. 

 

Wil je meer weten over Profit First of ondersteuning in de opzet van deze methode? Gecertificeerde Profit First Professional Juliska van CijferExpert BV helpt je hier graag mee.

 

Bekijk welke mogelijkheden ze te bieden heeft voor jouw financiële situatie.

 

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!