Hoe start je een eigen bedrijf, naast je werk en het moederschap?

Laat ik me eerst even voorstellen. Aangenaam, Melanie van Hagen, ik ben moeder van Max en Fleur, en drink graag cappuccino’s op het strand, werk als product owner 3 dagen in de week ben eigenaresse van Babywoods.nl. Ik krijg vaak de vraag hoe ik dat met twee kinderen en een baan voor elkaar heb gekregen. Graag neem ik je mee in mijn verhaal hoe de wandcommodes ontstaan zijn en hoe ik mijn bedrijf stapje voor stapje heb neergezet en uitgebouwd tot een volwaardig babymerk. 

Laten we even een stukje terug gaan in de tijd, naar het begin van mijn moederschap. Daar ligt ook het begin van Babywoods. September 2016, net bevallen van mijn oudste zoon Max. De bevalling was zoals ik soms wel een lachend zeg een kleine natuurramp. Zo voelde het wel voor mijn lichaam. Mijn bekkenbodem was instabiel, en kon me moeilijk in huis verplaatsen. Mijn man was op dat moment in between Jobs. Hij kon me heel fijn opvangen. In mijn kraamweek had hij een ingeving. Ik kon niet naar het kamertje om Max te verschonen, dus wilde hij een verschoonplekje beneden creeren. Na een paar uurtjes kwam hij uit onze schuur met de eerste handgemaakte wandcommode. 

Max werd heerlijk verwend op het toilet, en vond de wandcommode geweldig. Voor mij was het heel fijn, de commode hebben we zo opgehangen dat mijn rug minimaal belast werd, samen met de fysiotherapeute. Je moet namelijk zorgen dat je hoek van je armen precies 90 graden is, dan hoef je niet te bukken. Max werd rustig van het verschonen op de commode, dit terwijl hij best vaak huilde. Ik realiseerde me dat de afstand van het verschonen precies de afstand was die ik ook met hem heb als ik hem voedt. Max ziet me dus tijdens het verschonen, en daar werd hij rustig van. 

Onze kraamhulp was helemaal onder de indruk van de commode en vertelde me dat dit misschien wel handig zou zijn voor meer moeders. Daar heb ik werk van gemaakt. Ik begon met een pilot, en Joost had zijn handen vol aan de bestellingen. Dit was niet meer houdbaar, want Joost had weer een baan waar hij 40 uur per week voor werkte. 

Zelf ben ik toen opzoek gegaan naar een mooi duurzaam alternatief. De Houtwerkplaats voor dagbesteding kwam op mijn pad. Met dank aan de goede tips uit mijn omgeving. Daar maken ze de commodes met liefde en passie voor hout. Nog steeds met de hand. Wij geloven in hun vakmanschap, creëren kansen voor mensen die dat nodig hebben en  werkgelegenheid in de locale economie in Heiloo. 

Dit blog is geschreven op een wandcommode large, ik zit nu op zolder aan mijn wandcommode Large als nieuwe thuiswerkplek. Het is echt een multifunctioneel meubel, want ook als bureau is hij ruimtebesparend en ergonomisch. Als ik zo dadelijk klaar ben klap ik mijn commode op, en dan heb ik weer ruimte om mijn was op te hangen. 

Zelf ben ik heel trots op de babywoods wandcommode lijn wat inmiddels is uitgegroeid tot een volwaardig merk. De wandcommode is een duurzame toevoeging aan je babyuitzet. Dit heb ik opgezet naast mijn werk. Ik werkte 3 dagen in de week als product owner bij TMG. Als ik thuis was sliep Max veel en tijdens zijn slaapjes ben ik begonnen met een e-commerce website. De webshop was simpel, maar het voldeed. De eerste bestellingen kwamen binnen via de website en in 2018 heb ik met aangemeld bij de KvK.  

Tot eind 2019 we verstuurde ze nog vanuit huis. Totdat onze schuur te klein werd voor de voorraad. Inmiddels worden de commodes ook ingepakt en verstuurd via de houtwerkplaats. stapje voor stapje zijn we gegroeid en hebben ons aangepast aan de veranderende vraag. Mijn advies voor startende ondernemers is dan ook. Begin, klein en bouw het steentje voor steentje op. Naar wat voor jou haalbaar is. dan komt er vanzelf een dag waarop je de ideale manier van werken voor jezelf hebt gecreëerd. Voor mijn komt de dag steeds dichterbij dat ik mij volledig op Babywoods kan focussen. Dat is mijn droom.

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!