Neurotransmitters in balans: een gebalanceerd brein dat ons in staat stelt om van anderen te houden, kalm te blijven en onze intelligentie zo goed mogelijk te gebruiken.

Hey, wat leuk dat je dit leest! Ik ben Lize Matser en naast dat ik seminars en actieve reizen organiseer (www.onada.nl) ben ik dagelijks werkzaam als orthomoleculair therapeut (www.orthomoleculaire-leefstijl.nl) Daarbij kijk ik naar een gezonde leefstijl vanuit een eetanalyse, laboratoriumonderzoek, de neurotransmitters, stress, darmen & hormonen. Gezondheid is écht een holistische tak van sport en vanuit o.a. de neurotransmitters leg ik de oorzaken en verbanden achter klachten uit! Hier volgt een klein kijkje in de keuken wat betreft neurotransmitters:

Zeker 80% van mijn cliënten laat angstklachten zien…

Wat ik de laatste tijd nogal shockend vind is dat zo veel mensen een tekort laten zien in GABA, de neurotransmitter die de remschijf is van angst. En dan heb ik het over het buurmeisje, de huisvrouw, de ondernemer, de student. Je zou dus kunnen zeggen dat o.a. die angststrategie vanuit de politiek momenteel zeker zijn vruchten afwerpt…  Wellicht dat een van het volgende je bekend voorkomt: overprikkeld, overgevoelig, moeite met ‘nee’ zeggen, gevoel om de wereld op je schouders te dragen, niet goed tegen alcohol en koffie kunnen, angst voor verandering en ‘pleasing’ gedrag.

Perfectionisme wordt vanuit de neurowetenschappen omschreven als een angststoornis.

‘Noem een ding wat vanuit jou nog verbeterd zou kunnen worden?’ Hoeveel mensen schrijven als antwoord perfectionisme op tijdens een sollicitatie. Ook perfectionisme valt onder angst. En daarbij samenhangend lijkt het woord ‘burn-out’ wel een ‘hippe trend’ momenteel wat heel casual gebruikt wordt in de volksmond. Het onttrekt daardoor wel de lading en kennis achter waarom er zo veel mensen burn-out zijn in deze moderne maatschappij. De oorzaak van klachten is vaak te achterhalen vanuit o.a. de neurotransmitters. Vanuit elke neurotransmitter is er een psychologisch profiel te achterhalen die aantoont vanuit welk gedrag jij handelt, welk type voeding jij de meeste kracht uit haalt en tegelijkertijd ook welke soort beweging bij jou fijn resoneert.

Zoals bij alles in het leven, is het ook belangrijk dat er een natuurlijke balans is in de neurotransmitters.

De rem (GABA & Serotonine) is in balans het met gaspedaal (Dopamine & Acetylcholine). Ieder heeft een eigen uniek profiel die maakt zoals jij bent maar uiteindelijk is de balans ook in de neurotransmitters zeer belangrijk. Dit betekent dat je dan in staat bent doelen te stellen en te behalen, dat cognitief alles lekker werkt, je veel geeft om de staat van gezondheid van je omgeving en je lekker kunt ontspannen en genieten. Zit er ergens een disbalans dan komen klachten als ‘controlfreak’, ‘sugar craving’, ‘somberheid’, ‘verslaving’, ‘spijsverteringsklachten’ mogelijk naar voren.

Verbinden vanuit liefde, niet uit schuld

De balans in de neurotransmitters is dus een basis om zowel mentaal als fysiek op je best te zijn. Weg met angst, vermoeidheid, passiviteit, verdoving, somberheid en/of perfectionisme. Weet dat er altijd een ‘waarom’ achter je klachten zit! Het leven is mooi, laten we keuzes blijven maken gebaseerd vanuit hoop, niet vanuit angst.

Lize Matser.

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!