Je eerste werknemer aannemen? 6 signalen dat het tijd voor jou is om deze stap te zetten.

Veel ondernemers verlangen naar meer groei, vrijheid en impact met hun bedrijf. Je herkent het misschien wel.  Je bent jouw bedrijf alleen begonnen en het is een succes gebleken! Er komt steeds méér en méér werk binnen en je hebt al eens ‘nee’ moeten verkopen of mooie kansen vanwege tijdgebrek laten liggen. En dat knaagt: want hoe nu verder?

Uitbesteden als verdienmodel

Om jouw bedrijf te laten groeien heb je meerdere opties. Denk aan het automatiseren van werkzaamheden, uitbesteden van werk of het inzetten van nieuwe verdienmodellen. Weet je dat je het uitbesteden van werk ook als verdienmodel kan zien? Het stelt jou namelijk in staat om je te richten op waar jij in jouw bedrijf de meeste waarde toevoegt, namelijk op inkomen producerende activiteiten.

Waar de ‘machine’ hapert

Geen enkele job is zo veelzijdig als die van een ondernemer. Dagelijks heb je verschillende petten op, die van marketeer, sales agent, administrateur en natuurlijk die van jouw eigen vakgebied/ core business. Ik vergelijk een bedrijf dan ook wel eens met een machine met allemaal tandwielen. Die machine heb jij op gang gekregen, maar je zult zien dat naarmate jouw bedrijf groeit het ene tandwiel harder draait dan de andere. En juist al die tandwielen met elkaar zorgt ervoor dat jouw bedrijf draait als een geoliede machine. Maar van het ene tandwiel krijg je nu eenmaal meer energie dan van het andere. Je stelt het misschien uit of je doet er veel langer over dan zou moeten. En dan begint de machine te haperen. Juist door tijdig werk uit te besteden zul je zien dat die machine door blijft draaien en dat jij je kunt focussen op hetgeen waar jij impact mee maakt.


Neem tijdig de regie

Heb je wat losse uren om uit te besteden, dan kan een freelancer (bijvoorbeeld een VA) iets voor je zijn. Maar zeker als structureel mensenwerk nodig is om jouw bedrijf te laten groeien is het aannemen van personeel interessant voor jou. Als je voldoende werk en inkomsten hebt kan het zeker (financieel) aantrekkelijker voor je zijn om te werken met een eigen team in plaats van freelancers.

Te vaak zie ik ondernemers lang de stap naar personeel uitstellen waardoor de nood op een gegeven moment te hoog wordt. Op zo’n moment wordt vaak gehaast iemand aangenomen en snel iets op papier gezet. Iets waardoor je op een later tijdstip ‘gedoe’ kan krijgen. Denk aan juridische missers, mismatches of boetes. Je kunt dit echt voorkomen door je goed voor te bereiden.

Wanneer is het tijd?

Afhankelijk van het type ondernemer dat je bent zie ik verschillende punten waarop de stap naar eigen personeel wordt gemaakt. Zo zie ik over het algemeen ondernemers die op uurbasis werken of een fysiek product of dienst verkopen (webshop/horeca/eigen salon etc.) eerder de stap zetten. Veel online kennis- ondernemers/ coaches zie ik daarentegen vaak eerst verder automatiseren en uitbesteden aan freelancers voordat ze de stap maken naar eigen personeel.

Hoe herken je nu het moment dat het voor jou wel eens tijd zou kunnen zijn om jouw eerste werknemer aan te nemen?

  1. Jouw bedrijf draait niet door zonder jou

Ieder bedrijf heeft, zeker in een professionaliseringsfase, continuïteit nodig. Zeker als jouw bedrijf draait op mensenwerk kan het veel druk geven om altijd aanwezig te moeten zijn. Ook jij kunt maar zoveel uren op een dag werken. Je voelt je gejaagd en de werk/privé balans kan in het gedrang komen.

  1. Je bent veel tijd kwijt aan operationele zaken (in) jouw bedrijf

Hoe herkenbaar is het dat de waan van de dag regeert en dat je veel tijd kwijt bent aan de operatie? Om jouw bedrijf te laten groeien is het nodig om vanuit strategisch oogpunt te kijken naar kansen en mogelijkheden. Denk aan het aanboren van nieuwe markten of het in de markt zetten van nieuwe producten of diensten.

  1. Je energie lekt

Je krijgt niet overal evenveel energie van. Op een bepaald moment zijn er dan ook werkzaamheden waar je je eigenlijk niet meer mee bezig zou moeten houden en beter kunt uitbesteden. Het zijn vaak de werkzaamheden die je blijft uitstellen, maar wel moeten gebeuren. Kan iemand anders het beter, sneller en met meer energie?

  1. Je moet nee verkopen

Hoe zonde is het als je moet ‘nee’ verkopen en mooie kansen moet laten liggen door gebrek aan tijd of expertise?

  1. Je kunt je huidige klanten niet jouw beste versie bieden

Als we veel ballen in de lucht moeten houden, valt er vaak ééntje. Kun je nu niet de kwaliteit, snelheid en service bieden aan je klanten waar je zo voor staat?

  1. Je verlangt naar een eigen (exclusief) team

Het werken met een eigen team geeft een andere dimensie en energie. Wellicht heb je nu uitbesteed aan freelancers en merk je dat je afhankelijk bent van hun tijd, prioriteit en beschikbaarheid. Werken met een eigen team en jouw werknemers die volle focus en prioriteit hebben op jouw bedrijf kan weer een volgende stap voor je zijn.


Meer flow door slimmer te werken

Ik ben er van overtuigd dat jij meer groei, vrijheid en impact kunt maken met jouw bedrijf door niet harder, maar slimmer te werken. Gun jij jezelf een bedrijf dat draait als een ‘geoliede machine’?

Ik ben Annie en het is mijn missie om de drempel naar werkgeverschap te verlagen. Zo kan jouw bedrijf groeien door dubbel zoveel kennis, skills én energie. Download mijn gratis e-book ‘Ik wens je veel personeel’ met 6 tips voor een vliegende start als werkgever. Inclusief de BONUS: Energy QuickScan om inzicht te krijgen in jouw energiegevers en energievreters. https://hrupgrade.nl/e-book/

Website: www.hrupgrade.nl


Instagram


Linkedin


Linkedin

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!