Ondernemen is als een wereldreis zonder GPS

Ondernemen is als een wereldreis zonder GPS

Het is nooit goed genoeg. Altijd ben je op zoek naar nog meer kennis. Van webinar tot seminar en van zomerchallenge via business coach tot Online Ondernemers Congres. En ondertussen stroomt je mailbox vol. Met mooi verpakte aanbiedingen van andere ondernemers. Mensen die, net als jij, proberen hun diensten te verkopen en dit verpakken in een elegant en inspirerend stukje kennis, wat je dorstig opslokt.

Ik heb het natuurlijk over mezelf. Ik vind de slash mezelf nooit goed genoeg. En alle tips van andere ondernemers helpen mij niet. Ze maken me alleen maar ongemakkelijk. Want “dát doe ik nog niet, dát kan ik nog niet, dát wil ik niet doen en dát heb ik al geprobeerd maar werkte niet.” Ondernemen is moeilijker dan ik dacht.

Van zzp’er naar ondernemer

Een half jaar geleden dacht ik dat ik er klaar voor was. Klaar voor mijn reis van freelancer naar ondernemer. Maar ik denk dat ik het mis had. Ik denk dat ik er nooit klaar voor zal zijn. Ik durf niet.

Mezelf, mijn kennis, mijn diensten, mijn producten en mijn tijd voortdurend verkopen – ik vind het veel te vermoeiend. Met continu die schijnwerpers daar aan de horizon.

Schijnwerpers waar ik eigenlijk naartoe wil, want daar wachten het succes, de vrijheid, het geld, de waardering. Schijnwerpers waar ik eigenlijk helemaal niet naartoe wil. Want daar wachten onderzoekende ogen, mogelijk falen, meningen, succes, aandacht…

Hoe dichter ik bij het stralende licht kom, hoe langzamer ik loop. Ik loop even langs de lichtgrens en besluit dan weer terug de schaduw in te gaan. Ik bedenk me weer en ga weer richting de schijnwerpers. Vermoeiend, ik zei het al – en ondertussen kom ik nergens.

En een inspirerend stukje kennis haal ik er ook niet uit.

Het gaat om de reis

Heb ik er spijt van, dat ik deze weg in ben geslagen? Nee. Want het grootste cliché aller (ondernemers)clichés is wel waar: “Van fouten kun je leren.” Of was het nou: “Het gaat om de reis, niet om de bestemming.”?

Hoe dan ook, had ik de stap niet gezet, dan had ik me altijd afgevraagd what if. Of heel dramatisch verwoord door Theodore Roosevelt: “Het is moeilijk om te falen, maar het is erger om nooit geprobeerd te hebben om te slagen.”

Een reis verloopt natuurlijk niet altijd in een rechte lijn. Of je nu in een vreemde, buitenlandse stad bent waar je een verkeerde afslag neemt, of in de bossen of de bergen besluit een weggetje te nemen dat dood blijkt te lopen: je kunt altijd je route aanpassen, je kunt altijd weer terug, of ergens anders heen.

Geen zin in de schijnwerpers

Want dat is wat de ene kant mijn brein wil: terug naar de interimklussen en losse opdrachten. Daar zijn online zichtbaarheid en netwerken alsnog heel belangrijk, maar ik kan er, met een kleiner clubje mensen om me heen, sneller, leuker en gemakkelijker opdrachten en tijdelijke klussen verzamelen.

De andere kant van mijn brein wil het echter tóch nog éven blijven proberen. Niet omdat ik het zo leuk vind, maar omdat het anders voelt als falen. Mede vanwege het door Neale Donald Walsch uitgesproken cliché: “Het leven begint aan het einde van je comfortzone.” Terwijl, je faalt natuurlijk pas echt wanneer je jezelf niet steunt.

Na even rond die lichtbundel te hebben gelopen en af en toe mijn hoofd erin te hebben gestoken, ga ik nu een andere weg bewandelen. Ik weet nog niet precies waarheen, mijn routekaart is nog niet af. Wat zeg ik, het lijkt wel alsof er helemaal geen wegen zichtbaar zijn. Redelijk in het duister tastend zoek ik mijn weg.

De eerste sollicitaties heb ik al verstuurd. En daar heb ik vrede mee. Soms is iets juist wel precies goed genoeg.

Hoi, ik ben Linda Poort: freelance redacteur, tekstschrijver en vertaler EN-NL. Ik transformeer jouw teksten tot vloeiende verhalen. Aangenaam kennis te maken, wie ben jij?

Contactpersoon

Linda Poort

Onderneming

Redigista

Website

redigista.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!