The Side Hustle

Wie ben je?

Hoi! Mijn naam is Kim, ik ben 26 jaar oud en woon met veel plezier in het centrum van Amsterdam. Als founder van The Side Hustle schrijf ik artikelen over ondernemen naast een vaste baan. Omdat ondernemerschap (in mijn ogen) het leukste is wat er bestaat, maar de zekerheid van een baan in loondienst ook heel fijn is.  Gelukkig hoeft het een het ander niet uit te sluiten! Daarnaast hou ik van boeken en tijdschriften lezen, goede cappuccino’s, city trips en sportlesjes op de vroege morgen.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Voordat ik begon met ondernemen werkte ik al bij WE Fashion als Merchandise Planner, en dat doe ik nog steeds naast het ondernemen. Wel ben ik sinds afgelopen februari minder gaan werken om ook echt te kunnen focussen op het ondernemerschap.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik wist al heel lang dat ik iets voor mijzelf wilde beginnen. Werken voor een baas is leuk en heel fijn, want het brengt veel (financiële) zekerheid en mogelijkheden om te leren van professionals met zich mee. Toch miste ik iets. Schrijven is altijd een passie geweest en voor een rubriek op girlswhomagazine.nl schreef ik al artikelen waar ik ondernemers voor interviewde. Na 14 interviews kon ik geen genoeg van krijgen van inspirerende ondernemersverhalen. Daarom besloot ik een platform vol informatie én inspiratie over ondernemen naast je baan te beginnen. Omdat dit een niche was waar ik zelf de doelgroep van was, en die in Amerika heel groot is maar in Nederland helemaal niet bestaat. Het idee is dus ontstaan vanuit een mix van passie voor schrijven én iets wat ik zelf miste en niet kon vinden.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Heel goed plannen en prioriteiten stellen. Ik werk 36 uur per week in loondienst, ben bezig met het opstarten van The Side Hustle en ik heb ook nog een andere start-up (The Pizza Party, wat netwerk diners zijn voor vrouwelijke ondernemers en wat ik heb opgezet met Victorine van der Ven). Ik vind het ook super belangrijk om genoeg tijd aan mijn sociale leven te besteden en dat kan alleen als ik de rest heel strak plan. Hoe ik dat doe? Ieder kwartaal zet ik de belangrijkste doelen op papier (privé en business). Vervolgens deel ik dit op in doelen per maand, en tenslotte in taken per week. Zo kan ik precies in de agenda plannen wat wanneer moet gebeuren en kan ik ook tijd inplannen voor sport en leuke dingen met vriendinnen. Daarnaast is het heel belangrijk om prioriteiten te stellen. Je kan nu eenmaal niet alles doen en soms moet je nee zeggen tegen een kans. Hoe jammer dat ook is.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Wat The Side Hustle anders maakt dan andere websites over ondernemerschap is dat dit puur gericht is op ondernemen naast een vaste baan. Dat zorgt ervoor dat ik een niche aanspreek met mijn artikelen. Daarnaast ben ik druk bezig om het interactief te maken. Waardoor mensen echt met elkaar in gesprek gaan en het niet eenrichtingsverkeer is waarin ik zend en zij ontvangen (zoals bij de meeste blogs). Maar juist dat in gesprek gaan met elkaar en samen sparren is uniek voor The Side Hustle.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Zeker weten! Ik ben heel spontaan hiermee begonnen en dacht ‘dat doe ik er wel even bij’. En hoewel ik er nog nooit een seconde spijt van heb gehad dat ik hiermee ben gestart, merk ik dat je niet alles alleen kan doen. Waar ik dus in eerste instantie alles zelf wilde doen (van website maken tot visual branding en van fotografie tot social media bijhouden) heb ik toch mensen moeten inhuren, of hulp moeten vragen binnen mijn netwerk. Niet dat het erg is, sterker nog: ik heb nu bijvoorbeeld een brandbook dankzij Emilie de Mooij wat prachtig is. Dat had ik nooit zelf gekund!

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Om eerlijk te zijn zou ik niks anders doen. Dat wil niet zeggen dat ik een geen fouten heb gemaakt of dingen onhandig heb aangepakt. Daar zijn tal van voorbeelden van! Maar iedere keer heb ik er wel iets van geleerd waardoor ik uiteindelijk weer verder groei. Een voorbeeld hiervan is dat ik al heel snel een mastermind sessie op de site had gezet waar je tickets voor kon kopen. Toen ik dat eenmaal had gedaan kreeg ik enorme stress: Willen mensen dit wel? Kan ik dit wel goed leiden? Ben ik wel genoeg voorbereid? Omdat het allemaal te snel was gegaan besloot ik om het uit te stellen en eerst een pilot editie te doen waar ik van kon leren. Dat voelde om eerlijk te zijn in eerste instantie als falen, maar had ik het anders willen doen? Nee, want dan had ik nooit geleerd wat ik nu heb geleerd. Namelijk dat je jezelf tijd moet gunnen om een product te lanceren en dat marktonderzoek essentieel is.

Wat is je toekomstvisie?

Ik denk dat in de toekomst Side Hustles heel groot gaan worden in Nederland. Waar succesvol zijn vroeger betekende dat je een vast contract en een riant salaris had, zijn nu vrijheid en zelfstandigheid de pijlers van succes. Pijlers die horen bij ondernemerschap. Toch ben ik er van overtuigd dat lang niet iedereen geschikt is om te ondernemen. Het vraagt namelijk ook om eigenschappen die niet iedereen bezit. Zo moet je tegen (financiële) onzekerheid kunnen. Met een Side Hustle heb je the best of both worlds.

De komende jaren zal dus de shift van fulltime voor één bedrijf werken naar parttime werken en daarnaast ondernemen naar mijn mening steeds groter worden. De focus zal steeds meer komen te liggen op individuele talenten en dromen, flexibele werktijden én werken op afstand . Een omgeving waar Side Hustles heel goed in passen.

Ik ben de laatste die zal zeggen dat het makkelijk is om een Side Hustle te hebben, maar wat ik wel durf te zeggen is dat het je meer energie opleveren dan wat dan ook. En daarom hoop ik mensen te mogen inspireren en helpen met het opzetten van hun Side Hustle.

Contactpersoon: Kim Reinders
Onderneming: The Side Hustle
Website:www.thesidehustle.nl

Foto door: Fabienne Lindenbergh

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!