Tranco Training & Coaching

Wie ben je?

Ik ben Annelies de Waal, een ondernemende en enthousiaste vrouw van 36 jaar, moeder van twee kids en getrouwd. Ik woon in Gemert, Noord-Brabant.

Sinds twee jaar ben ik zelfstandig ondernemer. Ik geef trainingen ‘omgaan met grensoverschrijdend gedrag’ aan professionals. Hierbij heb ik mezelf gespecialiseerd in trainingen aan professionals in de (jeugd) zorg, huisartsen, het onderwijs en gemeentes.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?
Ik ben afgestudeerd als maatschappelijk werker. Na mijn opleiding was ik werkzaam in de jeugdzorg, op leefgroepen en daarna in de thuissituatie. Vervolgens heb ik op detacheringsbasis in verschillende steden in Nederland gewerkt als onderzoeker bij Veilig Thuis (het meldpunt kindermishandeling en huiselijk geweld). 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik heb tijdens mijn studie een boekje uitgebracht. Dit ging ik overal promoten. In tijden zonder actieve social media was dat nog best wel lastig. Ik kon mezelf en mijn product goed verkopen en dacht er wel aan om iets voor mezelf te beginnen, maar wist niet zo goed wat.
Toen ik een klacht kreeg van een ontevreden moeder en voor het tuchtcollege moest verschijnen ben ik gaan nadenken over mijn toekomst als hulpverlener. Ik wilde mensen helpen, maar niet op deze manier. Een oud collega attendeerde mij erop dat ik goed ben met groepen voor mijn neus. Ik kan entertainen en heb aardig wat ervaring opgebouwd. Om die reden ben ik een opleiding gaan volgen tot agressietrainer. Uit iedere trainingsdag bleek weer meer dat ik eindelijk écht op mijn plek zat en kreeg ik als feedback mee “jij groeit als je voor een groep staat”.
Zo ben ik trainer geworden en sta ik iedere dag met een glimlach op. Ik heb mijn kracht gevonden!!!   

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik ben moeder van twee kinderen, 4 en 6 jaar. Daarnaast ben ik graag onder de mensen, boks ik twee keer per week en ben ik bezig om een tweede bedrijf over te nemen als externe vertrouwenspersoon in het onderwijs. De combinatie van dit alles is soms wel eens een uitdaging. Nu heb ik het geluk dat ik een hele lieve man heb die mij 100% steunt in mijn onderneming. Dit doet hij praktisch door te helpen met de boekhouding, maar ook door altijd de kinderen op te vangen als ik weer eens om 6:30uur in de auto zit naar een training in Amsterdam bijvoorbeeld.
Wat ondernemen zo fijn en leuk maakt is dat ik op andere momenten juist wel weer met de kinderen thuis kan zijn, op spelletjesochtenden of als ze willen afspreken op woensdag of vrijdagmiddag. Ik zet kruizen in mijn agenda om op vaste momenten bij de kinderen te zijn. Hier probeer ik alles omheen te plannen. Zo nodig kan mijn man met zijn vrije dag schuiven en kan ik hierdoor alles aannemen wat op mijn pad komt.   
Ik zet regelmatig een kruis in mijn agenda en ga dan een dagje naar de sauna, maak een uitgebreide boswandeling of zit een nacht in een hotel. Dit geeft mij de mogelijkheid om geheel op ‘uit’ te staan en vind ik heerlijk. Dan ben ik weer opgeladen om een leuke partner en moeder te zijn. 

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Ik denk dat mijn onderneming uniek is omdat ik een vrouwelijk trainster ben. Er zijn veel mannen die agressietrainer zijn. Daarnaast krijg ik veelal tijdens evaluaties te horen dat ze aan alles merken dat ik zelf in het werkveld heb gestaan. Hierdoor kan ik naast mijn deelnemers gaan staan en veiligheid creëren. Ik weet zelf ontzettend goed hoe het voelt als een schreeuwende klant, ouder of patiënt voor je staat te schreeuwen of iets wil afdwingen. Ik werk met trainingsacteurs, mogelijk ook een vrouw, die gespecialiseerd zijn in de doelgroep waar ik aan train. Door in de ‘taal’ van de deelnemer te praten voelen ze dat je begrijpt wat ze meemaken op een dag.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ik merk dat ik totaal niks heb met boekhouden. Ik vind het niet leuk en wil er ook geen tijd voor vrij maken. Gelukkig heb ik mijn man die dit wel ontzettend leuk vindt om te doen. Zodra dit voor hem teveel wordt, met de start van een tweede onderneming, dan gaan ik mogelijk iemand hiervoor inhuren. Ik ben van mening dat je als ondernemer niet alles zelf hoeft te kunnen.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Ik ben super trots op wat ik tot nu toe bereikt heb en zie mijn bedrijf (ondanks corona) ontzettend groeien. Als ik hierbij iets moet bedenken, dan is het misschien iets meer structuur, maar tot nu toe heb ik altijd nog wel overzicht.

Wat is je toekomstvisie?

In augustus 2021 ga ik een bedrijf overkopen waar ik momenteel al 1,5 jaar bij aan het inwerken ben (vertrouwenswerk.nl). Dit vraagt steeds meer mijn aandacht, daarom ben ik een collega trainingsactrice aan het opleiden tot trainster. In de toekomst wil ik gemiddeld nog een training per week zelf geven en daarnaast een collega inzetten. 

Ook met vertrouwenswerk zou ik een stapje terug willen zetten door personeel in te huren die zaken op kan pakken waar ik zelf en mijn compagnon minder goed in zijn of minder leuk vinden.
Als je doet waar je kracht ligt, dan geeft dit energie!

Contactpersoon: Annelies de Waal – Spitz
Onderneming: Tranco Training & Coaching
Website: www.tranco.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!