We willen allemaal gezien worden, maar willen we zichtbaar zijn?

Deze quote staat op een tegeltje in mijn studio. Ik hoorde hem tijdens de lessen die ik volg in de wandelingen met Aquarian Lighthouse. Ik vind het een vraag die het verlangen om gezien te worden in mij aanraakt. En in mijn werk als fotograaf, vraag ik het mij geregeld af, als ik weer iemand zie wegtrekken voor de camera. Wil hij of zij gezien worden en daarmee Zichtbaar zijn? Het tegeltje wordt opgemerkt door mijn klanten en zorgt voor de herkenning om gezien te willen worden, maar het is nog niet zo makkelijk om jezelf te laten zien.

Waarom willen we dan op de foto en wat maakt het zo moeilijk om jezelf op de foto te laten zien?

Gezien worden als ondernemer en mens

Daar sta je dan als ondernemer voor de camera en dan kan het toch ineens ongemakkelijk zijn. Is het spannend om gezien te worden? Wat gebeurt er als die camera naar je kijkt? Zelf voel ik mij soms een indringer als ik zie hoe mensen reageren op de camera. Ik weet me dan niet zo goed een houding te geven. Ben ik inderdaad een indringer, of wordt door de aanwezigheid van de camera zichtbaar dat de ondernemer ook ‘maar’ een mens is en daarmee zijn/haar onzekerheid stiekem zichtbaar. Zijn we bang om gezien te worden als een onzekere/ kwetsbare ondernemer?

Waar komt het verlangen om gezien te worden vandaan? We willen de aandacht op onszelf en/of op ons bedrijf gericht hebben. We willen gezien worden. Het is een overlevingsdrang. Als je niet gezien wordt, ga je dood of je bedrijf failliet. Hangt je bestaansrecht af van het feit of je gezien wordt? In essentie wel. We zijn hier om gezien te worden, als je niet gezien wordt, krijg je geen voeding. Voldoet jouw leven aan je verlangen gezien te worden? Wat kan je toch een hoop van je zelf leren voor en achter de camera. Wat een mooi beroep heb ik toch.

Zichtbaarheid van je bedrijf en je mens zijn!

Als bedrijf moet je zichtbaar zijn, anders weten klanten je niet te vinden. Klinkt logisch. Vroeger deed je dat met een uithangbord, een advertentie of commercial. Vaak stond daar een product of dienst op afgebeeld. Tegenwoordig gaat de communicatie vooral via websites en social media. En er worden steeds vaker mensen op afgebeeld. En dan geen modellen, maar de ondernemer of medewerker zelf. De reden dat mensen bij mij voor de camera komen, is dat ze zichtbaar willen zijn als bedrijf, als ondernemer, of als nieuwe medewerker van een bedrijf.

Zo zie je maar hoe leuk het is om gezien te willen worden en dan te leren hoe zichtbaar te zijn!

Contactpersoon

Christine van Rooijen

Onderneming

Christine van Rooijen Fotografie

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!