5 Belangrijke ‘Money Moves’ die elke vrouwelijke ondernemer dit jaar zou moeten maken

Het wordt keer op keer bewezen dat vrouwen ten opzichte van mannen juist beter met geld kunnen omgaan, beter én duurzamer kunnen beleggen en dat ze juist minder kans maken om in de schulden te belanden. Vrouwen kunnen dus beter omgaan met geld dan mannen, maar laten alsnog het regelen van de financiën vaak over aan hun partner. Dat is nergens voor nodig en daarom heb ik 5 Money Moves verzameld die jij absoluut dit jaar zou moeten maken.

01. Neem controle (want het is niet ingewikkeld)

Veel mensen zien er als een berg tegenop om de financiën aan te pakken. De kans is groot dat je namelijk gelijk denkt aan ingewikkelde spreadsheets, uitgebreide budgetplanners en huishoudboekjes. Het regelen van je financiën hoeft echter helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, dus maak het jezelf niet zo moeilijk. 🙏 Zodra mensen eenmaal over die drempel heen zijn, zien ze meestal in dat het regelen van financiën helemaal niet zo lastig is én dat sparen + vermogensopbouw helemaal geen ver-van-mijn-bed-show blijkt te zijn.

02. Maak een simpel overzicht van de financiën

Zonder overzicht is het onmogelijk om jouw financiën goed te plannen. Maak daarom een simpel overzicht, waarbij de nadruk ligt op ‘simpel’. Als ondernemer is het inderdaad wat lastiger om de inkomsten te plannen, omdat je meestal een variabel inkomen hebt. Het plannen van jouw uitgaven is echter wél mogelijk (en zelfs nog belangrijker, juist wanneer je een wisselend inkomen hebt). Hanteer drie verschillende pagina’s in jouw overzicht:

  • Vaste inkomsten. Bijvoorbeeld: salaris partner, toeslagen en alimentatie.
  • Vaste uitgaven. Die elke maand exact hetzelfde zijn, zoals huur en verzekeringen.
  • Variabele uitgaven. Die niet elke maand hetzelfde zijn, zoals boodschappen en uitjes.

That’s all. Met deze gegevens weet jij al precies hoeveel je zou moeten verdienen om quite te spelen, hoeveel je uitgeeft en hoeveel er elke maand zou moeten overblijven. Je hoeft niks te categoriseren en grafiekjes zijn zonde van je tijd (sorry, not sorry).

03. Zet een systeem op voor jouw bankrekeningen

De meeste ondernemers hebben slechts één bankrekening voor de zaak en slechts één bankrekening voor privédoeleinden. Erg onhandig, want dan moet je steeds onthouden (en opnieuw uitrekenen) hoeveel geld je apart moet houden voor bijvoorbeeld de btw-aangifte, de aangifte inkomstenbelasting en andere uitgaven en investeringen. Een systeem met meerdere bankrekeningen en spaarrekeningen kan zorgen voor héél veel meer overzicht in jouw cashflow. Dat geldt overigens ook voor jouw persoonlijke financiën en niet alleen voor de zakelijke financiën.

04. Bouw een buffer op

Een eigen buffer, welteverstaan. Dus niet een buffer samen met jouw partner. Ja, ik weet het: jullie zijn dolgelukkig met elkaar en jullie blijven voor altijd samen. 💕 Toch kan een eigen buffer een wereld van verschil maken. Niet alleen wanneer het wel mis zou gaan (wat natuurlijk niet gebeurt), maar om niet afhankelijk te moeten zijn van jouw partner. Een buffer zal ervoor zorgen dat jij altijd opties zal hebben.

05. Regel je eigen pensioen

Mits je dat nog niet doet. Bouw ook vooral een eigen pensioen op en leg niet al jouw eieren onder één kip (oftewel: het pensioen van jouw partner). Veel vrouwen in Nederland werken parttime of werken als huisvrouw. Daar is helemaal niks mis mee, maar het betekent wel dat je minder goed voorbereid bent op jouw oude dag. Zelf een aanvullend pensioen opbouwen is niet ingewikkeld. Verdiep je er een beetje in en dan kom je er al snel achter dat het in een handomdraai geregeld kan zijn. Ben je financieel afhankelijk van jouw partner en verdien je niet genoeg om een paar tientjes per maand in te leggen voor jouw pensioen? Regel dan met jouw partner dat jullie gezamenlijk inleggen voor jouw individuele pensioen. Is wel zo eerlijk als jij thuis blijft voor de kinderen, zodat hij kan werken. Toch?!

Deze tips zijn van Ik ben Jan Modaal

Ik ben Jan Modaal is een blog over persoonlijke financiën, vermogensopbouw en financiële vrijheid. Daarnaast is Jan Modaal ook de ontwikkelaar van Money Game: de leukste en makkelijkste manier om je geldzaken te regelen. Ook geschikt voor ondernemers en mensen met een variabel inkomen.


© Foto door Jos Schuurman (FPS)Instagram


Facebook


Youtube

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!