7 tips tegen een te hoge werkdruk – Carrièrebeurs

Ik drop meteen de bom als het gaat om werkdruk. You may like it. Maybe not.

Als jouw werkdruk te hoog is ligt aan JOU. Jep. Aan jou.

Dit was bijvoorbeeld heel duidelijk toen ik, Elodie, jaren geleden in het onderwijs werkte. Sommige leerkrachten hadden het heel druk (te druk), terwijl anderen bij wijze van spreken tegelijkertijd met de kinderen naar huis konden en helemaal geen werkstress hadden. Beide doen hetzelfde werk, hebben dezelfde taken te doen, maar staan er totaal anders in.

Inmiddels ben ik werkgelukexpert en help ik vrouwen naar hun droombaan en passie. Ik schreef er zelf een boek over. En ook binnen mijn huidige werk zie ik vele dames die tegen een burn-out aanlopen en spreek ik ondernemers die door de bomen het bos niet meer zien in hun eigen bedrijf.

Dit schetst meteen hoezo werkstress zo lastig is, omdat het per persoon verschilt. Het zegt dus niets over het werk dat je dient te doen, maar hoe makkelijk jij al deze werkzaamheden doet. Of hoe je ze inplant, verdeelt in je dag én hoe je deze aanvliegt. Dit is de grote reden dat sommige mensen in een burn-out belanden en anderen van verveling uit hun neus gaan vreten.

Dan wat is het verschil vraag je jezelf af? Hier lees je de 7 situaties hoe een hoge werkdruk veroorzaakt wordt én hoe je dit kan verlagen voor jezelf.

1. Je wil het goed doen voor anderen

Stiekem zijn wij allemaal veel te veel bezig wat anderen van ons vinden. We willen aardig gevonden worden en we willen hen niet teleurstellen. En omdat we dit zo heftig ervaren, omdat we zo graag niet ‘’afgewezen’’ willen worden zeggen we dus meestal ja tegen dingen die anderen van ons vragen. Ook al voel je diep van binnen ‘’nee, ik heb het te druk’’ toch zeg je ja, omdat de mening van de ander nog te belangrijk voor je is. Belangrijker (blijkbaar) dan je eigen gezondheid. Het is belangrijk dat je gaat leren dat jouw mening even belangrijk is, zelfs belangrijker is dan die van een ander. Pas dan kan je namelijk goed je grens aangeven en jouw werkdruk verlagen.

2. Je kent je eigen grens niet goed genoeg

Overal is het druk. Overal is er veel werk, wordt veel van je verwacht en/of verwacht je veel van jezelf. Toch kunnen sommige hier wel mee dealen en anderen niet. Dit heeft alles te maken met jouw grens wel of niet overgaan. Dat zijn dat je je eigen grens niet goed kent.

Hoeveel uur kan jij onafgebroken werken? Hoeveel energie kost en geeft het je? En hoe is dit op de lange termijn voor je? Wanneer heb je nog wel genoeg ruimte en rust in je hoofd en wanneer loop je over?

Je eigen grens kennen is super belangrijk als het gaat om werkstress. Als je dit nog lastig vindt, is het een mogelijkheid om bij te houden welke dingen je energie geven en welke dingen je energie kosten. Zo kan je jouw eigen energiepijl inzichtelijker krijgen én hiernaar handelen. Hier lees je hoe je stap voor stap jouw energiegevers en energiegevers ontdekt. 

3. Perfectionisme

Kwaliteit leveren. Dingen goed aanleveren. Allemaal prachtig en super fijn dat je deze kwaliteit bezit van jezelf. Echter is dit ook een valkuil en wat voortkomt uit het goed willen doen. Dat voortkomt uit goed genoeg willen zijn en uit dat je pas goed genoeg bent als je dingen goed doet, perfect aanlevert. Zo loop je altijd 10x harder dan dat wellicht zou hoeven, omdat je iets te bewijzen hebt aan anderen en aan jezelf.

Je wil laten zien dat je het kan en je hoofd hoog houden. Maar realitycheck. Goed is goed genoeg, toch? Het hoeft niet perfect en je hoeft niet de beste te zijn. Het uiteindelijke doel is gelukkig zijn in je werk, niet het meest succesvol. Of zie ik dat verkeerd? Hoe moeilijk ook, probeer je werk eens in te leveren als het 90% perfect is. En bouw dit beetje bij beetje af. Wedden dat jouw werk zelfs goed genoeg in de ogen van anderen is, als het 70% is? 

4. Je zelfvertrouwen is laag

Je zou graag nee willen zeggen, dingen doen die beter bij jou passen en opboksen tegen dingen waar je niet happy van wordt. Toch durf je geen nee te zeggen. Je bent niet opgebokst tegen je baas of die ene klant en voldoet dus (ondanks dat het je teveel is) aan alle verwachtingen. Jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen zit jou in de weg om relaxter met je werk om te kunnen gaan.

Geregeld heb je in je hoofd ‘’zo ga ik het aanpakken en dit ga ik zeggen om voor mezelf op te komen’’, maar op het moment dat je voor je baas of die klant staat komt geen van de dingen die je bedacht had daadwerkelijk uit je mond. Zo blijf je doorgaan en doorgaan én is je werkdruk te hoog, omdat jij niet de juiste actie kan ondernemen.

Het is belangrijk om je te beseffen dat jouw baas of die klant ook gewoon maar een persoon is en niet belangrijker is dan jij. Jij bent het belangrijkste! En de enige die voor jou zal zorgen en opkomen ben jij. Daarnaast wat je ook zou kunnen doen is dit bespreken met een collega of een andere ondernemer. Samen met een buddy voelen we ons vaak zelfverzekerder, omdat je er dan niet meer ‘’alleen’’ voor staat. Je kan het!

5. Je werkt niet efficiënt

We weten allemaal dat je maar een bepaalde hoeveelheid uur wil en kan werken. Voor jouzelf of jouw werkgever is het daarom zo fijn mogelijk als je effectief en efficiënt werkt. Grote kans als jij een grote werkdruk ervaart, dat je hier nog een slag in te slaan hebt. Niet alles hoeft perfect bijvoorbeeld. Ook kosten misschien nutteloze dingen je meer tijd dan dat zou hoeven.

Denk bijvoorbeeld aan dat de een heel snel en blind kan typen, terwijl de ander over hetzelfde stukje typen de dubbele tijd besteedt. Er zijn heel veel dingen binnen je werk wat je effectiever en efficiënter zou kunnen uitvoeren, waardoor jouw werkdruk ook lager kan komen te liggen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar wat jouw collega’s of ondernemers om je heen die effectief kunnen werken en minder werkdruk ervaren. Welke dingen doen zij gemakkelijker en sneller dan jij? Daar kan je je in gaan verdiepen en dit leren, om er profijt van te hebben in je werk.

6. Je staat altijd maar aan

INspanning (en ja dat is zeker ook werken) moet in balans zijn met ONTspanning. Dat betekent dat het niet de bedoeling is dat je de hele tijd aan staat, maar dat je ook kan ontkoppelen en ontprikkelen. Alleen dan kan je effectief werken. Dus selfcare is net zo goed belangrijk. Als dan niet belangrijker. Zorg dat je dus ook echt momenten van ontspanning neemt. Ik deel met je 10 tips over hoe je écht kan ontspannen. Pas deze toe tijdens je werkdag én erna en plan deze momenten dus ook echt in. Je zult zien dat ontspannen veel doet met de werkstress die je nu ervaart!

7. Je vindt je werk niet meer leuk

Het kan ook zijn dat je werkstress hebt omdat je werk niet leuk meer vindt. Omdat je voldoening, uitdaging en plezier mist. Dan dien je hiervoor uiteraard een geheel andere manier dit probleem aan te vliegen. Het is belangrijk om inzicht te krijgen wat voor werk dan wel bij je past en waar je wel gelukkig zal zijn én minder last van werkdruk zal ervaren. Benieuwd hoe je dit kan aanpakken?

Dan nodig ik je graag uit om mijn boek te bestellen. En wil je meer tips, heb je een vraag of wil je even sparren over jouw werk? Stuur mij vooral een DM op Instagram. Super leuk om samen in gesprek te gaan.

Op naar een ontspannen en fijne relatie met je werk!

Liefs,
Elodie Blom,
Werkgelukexpert voor vrouwen

Contactpersoon

Elodie Blom

Onderneming

M.elodie in het Leven

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!