Renate van Klinken – specialist in online programma’s

Wie ben je?

Mijn naam is Renate. Ik woon in Den Bosch met mijn man, twee kinderen en twee katten. Sinds begin 2020 ben ik ondernemer en help ik andere ondernemers met het opzetten en verbeteren van hun online programma’s.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Mijn loopbaan is niet bepaald een recht pad. Ik begon als muziek docent, kwam daarna bij een bank terecht, daar heb ik acht jaar zowel in commerciële als in administratieve functies gewerkt. Maar ik was ook in die functies op mijn best als ik anderen iets nieuws kon leren. Terug het onderwijs in dus! Ik volgde een tweede docentenopleiding en ik stond een paar jaar voor de klas als docent Nederlands.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Voor een training op mijn werk moest ik op een gegeven moment een les ontwerpen. Dat vond ik sowieso altijd al het leukste om te doen. Een paar weken na de training, kreeg ik een mail of mijn les opgenomen mocht worden in een boek. Superleuk natuurlijk, ik vond het echt een eer! Bovendien bracht het een balletje aan het rollen.
Daarnaast volgde ik in die tijd regelmatig online programma’s. Maar meestal was ik teleurgesteld door de inhoud. Zó jammer, een goed online programma maken is geen rocket science, maar het is wél wat meer dan een paar video’s opnemen en wat vragen op een werkblad plempen.

Ik begon dus voor mezelf, om die ondernemers met een bak vol kennis te helpen bij het maken van goede online programma’s. Met veel afwisseling, opdrachten die écht een verandering in gang zetten en een duidelijke route naar het einddoel toe. In eerste instantie deed ik het één dag per week, maar sinds april 2021 werk ik niet meer in loondienst. Ik vul mijn dagen nu met het ontwikkelen van en adviseren over online programma’s, opleidingen en lesmateriaal.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Nadat de kinderen naar school zijn, ruim ik meestal nog een kwartiertje op, even genieten van de rust! Daarna ga ik aan de slag. Tot vijf uur is echt bedoeld voor mijn werk. Het betekent niet dat ik al die tijd aan het knallen ben, maar ik probeer het huishouden en dergelijke wel te laten liggen tot na vijf uur. De enige uitzondering is sport: ik ben ervan overtuigd dat ik daar alleen maar productiever van word, dus sporten doe ik wel regelmatig tijdens mijn werkdag.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Ik werk vrijwel alleen 1-op-1, zodat ik mijn klanten de volle aandacht kan geven. Daarnaast ben ik heel creatief in het ontwikkelen van opdrachten die deelnemers in de actiestand zetten.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ik vind het heerlijk om mijn eigen gang te gaan, maar soms mis ik de collega’s wel. Hoewel ik een aantal leuke ondernemers in mijn omgeving heb, is dat toch anders dan met een team samenwerken.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Ik zou minder bescheiden zijn. Ik vond het in het begin heel spannend om voor mijn waarde te gaan staan. Inmiddels weet ik veel beter wat ik waard ben!

Wat is je toekomstvisie?

Online leren is niet meer weg te denken uit onze samenleving én iemand iets leren is niet langer voorbehouden aan onderwijsinstellingen. Dat is zo en dat blijft zo, daar ben ik van overtuigd!

Contactpersoon

Renate van Klinken

Onderneming

Specialist in online programma’s

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!