Hoe je jezelf als expert profileert met een online cursus

Eind 2019 startte ik als ondernemer. Ik had een achtergrond als software ontwikkelaar en ik werkte in eerste instantie op ‘uurtje factuurtje’ basis voor middelgrote en grote bedrijven. In de IT liggen de opdrachten voor het oprapen en dat gaf veel zekerheid. Toch bracht het me niet de vrijheid die ik voor ogen had toen ik besloot om ondernemer te worden, want als ik een dag niet werkte, verdiende ik die dag ook niets. Bovendien hadden veel van de bedrijven waar ik voor werkte nog de ‘9-17 mentaliteit’, waardoor ik af en toe het gevoel had dat ik nog in loondienst werkte. Daarom besloot ik om op zoek te gaan naar een business model dat me wél meer vrijheid zou geven.

Via cursussen die ik volgende kwam ik in contact met meer ondernemers die geïnteresseerd waren in andere verdienmodellen. Uit de gesprekken die ik met hen voerde, bleek dat er een grote behoefte was om kennis aan een grotere groep klanten aan te bieden in de vorm van een online cursus. Maar ondanks alle voordelen die dit hen zou bieden, hadden deze ondernemers toch vaak het gevoel dat ze over een hele grote hobbel heen moesten, omdat ze niet alleen het cursusmateriaal moesten ontwikkelen, maar ook alles eromheen nog moesten regelen. Denk aan algemene administratie, het inrichten en onderhouden van de online leeromgeving, de webshop, het betaalsysteem, het mailsysteem, de klantenservice etc.

Vanwege mijn achtergrond als software ontwikkelaar en bedrijfskundige spraken die aspecten mij juist aan. Zo ontstond begin 2021 het idee om een platform op te richten waarop ondernemers hun cursus op een professionele manier kunnen aanbieden, zonder dat ze zich druk hoeven te maken over alle randvoorwaarden.

De online academy

Dat was de start van StartNuOp, de online academy waarop ondernemers cursussen aanbieden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en business skills. Denk aan cursussen over efficiënt werken, het vergroten van je online zichtbaarheid, het vertellen van jouw verhaal in woord en beeld, het ontwikkelen en ontplooien van je persoonlijke kwaliteiten en cursussen waarin je leert om goed voor jezelf te zorgen.

Op dit moment zijn alle docenten die een cursus aanbieden vrouw en daarvan hebben de meesten een volledig nieuwe stap in hun ondernemerschap gezet door het aanbieden van een online cursus. Ik vind het belangrijk om de drempel voor ondernemers om een online cursus te maken te verlagen, zodat zij hun kennis ook met een grotere groep klanten kunnen delen. Daarom neem ik de administratieve en technische taken uit handen en begeleid ik de docenten ook op andere manieren bij het maken van hun cursus. Zo zijn er maandelijkse masterclasses en brainstormsessies waarin we samen aan de slag gaan om van de cursus een succes te maken. Veel ondernemers vonden het in het begin ontzettend spannend, maar zijn nu trots dat ze toch deze stap hebben gezet. Naast dat het hen kans biedt een nieuwe manier van inkomen te genereren, hebben ze zichzelf nu neergezet als expert in hun vakgebied, wat hun ondernemerschap en zelfvertrouwen een enorme boost geeft. Het is fantastisch als andere ondernemers van deze waardevolle kennis profiteren door deel te nemen aan de cursus. Zo helpen we elkaar verder op ons eigen ideale pad.

De voordelen van een online cursus

Misschien werk jij nu nog uurtje factuurtje of op projectbasis en droom je ook van een schaalbaar verdienmodel. Want zodra een cursus gelanceerd is, kan hij op elk willekeurig moment verkocht en gevolgd worden. Daardoor heb jij meer tijd over voor andere dingen, terwijl je ondertussen meer klanten verder helpt.

Door jouw kennis binnen een groter netwerk te verspreiden profileer je jezelf tegelijkertijd als expert en groei je als ondernemer. Tijdens het proces waarin je jouw expertise omzet in een voor cursisten behapbare online cursus, daag je jezelf uit, verbreed je jouw kennis, leer je nieuwe vaardigheden en groei je daardoor op persoonlijk vlak. Wat je ervoor terugkrijgt is niet in geld uit te drukken, want je hebt jezelf op zakelijk en persoonlijk vlak een impuls gegeven. Maar hoe fijn is het dat je daar dan ook voor wordt beloond met een extra inkomstenstroom, want je deelt jouw waardevolle kennis natuurlijk niet voor niks.

Omgaan met beperkende gedachten

De weerstand en aarzeling om te beginnen met het maken van een cursus zijn onderdeel van het gehele proces. Veel vrouwen kennen hun expertise en weten dat ze veel kennis hebben over een bepaald onderwerp. Ze starten vaak als ondernemer om impact te maken met  hun dienst, en delen deze kennis vaak ook al via social media of in blogs. Het idee om een cursus te maken blijft met ze flirten, maar er komt gelijk een stroom aan beperkende gedachten op: ‘Een rol als docent is niks voor mij’, ‘Er zijn al zoveel mensen die iets aanbieden over dit onderwerp’, ‘Wat heb ik nog toe te voegen’, ‘Dit is zo’n immens project, dat doe ik wel wanneer ik tijd en rust heb’. Zonde, want zodra ze de eerste stappen zetten komen ze erachter dat het helemaal niet complex hoeft te zijn om een cursus te creëren.

Houd het in eerste instantie simpel

Bedenk ook dat niet alles perfect hoeft te zijn vanaf de eerste lancering. Dit is meteen een goede kans om te leren omgaan met de perfectionist in jezelf. Voor een eerste pilot cursus heb je bijvoorbeeld geen videograaf nodig om een deel van je cursusmateriaal mee te maken. Probeer het eens met je eigen telefoon. Ook voor de vormgeving van werkboeken kun je vaak al goed uit de voeten met laagdrempelige online grafische programma’s als Canva. Zorg dat je eerst de inhoud hebt staan en daar feedback op heb gekregen, voordat je grotere investeringen in bijvoorbeeld de vormgeving gaat doen.

Vraag hulp

Ondernemerschap in het algemeen en het maken van een online cursus in het bijzonder kan een eenzaam proces zijn. Tijdens het maken van de cursus heb je misschien behoefte aan feedback. Want is alles wel duidelijk genoeg? Is de opbouw logisch? Is er niet te veel of te weinig lesmateriaal? En welke prijs past bij het programma dat je hebt ontwikkeld? Zorg dat je toegang hebt tot een netwerk van business buddies waar je feedback aan kunt vragen. Dat kan via online facebook groepen, via Business Women NL, of via het traject van StartNuOp. Wordt 2022 ook het jaar waarin jij jouw online cursus lanceert?

StartNuOp is een online platform met een divers cursusaanbod voor en door eigenzinnige ondernemers. We begeleiden je bij het creëren van een cursus en ontzorgen je door technische en administratieve taken op ons te nemen. Ondernemers leveren cursusmateriaal aan, dat wordt geplaatst in de professionele online leeromgeving. Het platform biedt ook toegang tot een inspirerend netwerk, zodat je er niet alleen voor staat.

Contactpersoon

Paula van Strien
Maaike Reynaert

Onderneming

Online Academy StartNuOp

Website

startnuop.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!