Atelier Nouveau

Wie ben je?

Mijn naam is Sophie van Os. Ik ben 26 jaar en ik woon met veel plezier in hartje Rotterdam.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Tijdens en na mijn studie aan een creatieve academie heb ik bij diverse bedrijven een kijkje mogen nemen. In de richting van kunst, marketing, mode, interieur… you name it! Bij het ene bedrijf werkte ik direct naast de eigenaar, bij het andere was ik onderdeel van een groot team. Klinkt gaaf toch? 

De eerste paar weken was ik altijd super enthousiast: nieuwe mensen, nieuwe uitdagingen, nieuwe omgeving. Maar al snel begon het dan toch te knagen. Moet ik hier elke dag naartoe? Moet ik hier de komende 10 jaar gaan werken? 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

“Ik start nooit een eigen zaak!” zei ik tegen mijn ouders toen ik jong was. Ik groeide op boven de kunsthandel van mijn vader. Terwijl mijn vriendinnen al maanden konden uitkijken naar de zomervakantie, was het bij ons altijd een last-minute beslissing. Een zomer kan ik me nog herinneren dat mijn vader naar boven kwam en zei: “Ik heb een schilderij verkocht, we gaan morgen naar Spanje!” De uitkomst was natuurlijk geweldig, maar ik vond het maar niks die onzekerheid. 

Ik ben uiteindelijk mijn eigen visueel communicatiebureau gestart: Studio Connect and Bloom. De beste beslissing die ik ooit heb genomen, is om voor mezelf te beginnen. 

Toch ben ik vanaf het begin op zoek naar zekerheid in de onzekerheid. Het blijkt dat ik niet de enige ondernemer ben die zo denkt. Er zijn talloze boeken, blogs en andere voorbeelden te vinden over dit onderwerp. 

Aan de andere kant drijft deze ‘onzekerheid’ mij juist. Het houdt me scherp. Het daagt me uit om creatief te denken. Zo kwam het dat ik vorig jaar, aan het begin van de lente, met mijn vriend om de tafel ben gaan zitten en mezelf de vraag stelde: Wat zijn mijn grote dromen en hoe kan ik die verwezenlijken? Een aantal vision boards en brainstormsessies later had ik mijn Big Magic moment, zoals Elizabeth Gilbert het zou noemen. 

De periode waar ik me echt mezelf heb gevoeld was tijdens mijn studie aan de academie. Ik hield van de creatieve opdrachten, altijd met commerciële insteek, en zou zo weer opnieuw willen studeren. Maar ik had ook veel ideeën over hoe ik het anders zou aanpakken. Het stukje begeleiding vóór, tijdens en na een creatieve opleiding ontbreekt in mijn ogen. En na grondig onderzoek gedaan te hebben zag ik mijn kans. 

Ik heb mijn droom tot in detail uitgewerkt, maar ja… waar begin je dan? Het kan soms overweldigend voelen. Daarom heb ik mijn droom als het ware ‘opgeknipt’ en werk ik nu aan het eerste gedeelte. Uit mijn onderzoek kwam onder andere naar voren dat 70% van de scholieren die toelating doen voor een creatieve opleiding niet worden aangenomen. 70%! Het gaat hierbij om de hoofdrolspelers in de wereld zoals een Parsons in Amerika, University of Arts London of onze eigen Design Academie Eindhoven. Zo kwam ik op het idee om hèt recept te vinden om door die toelating heen te komen, ook als je nog niet jarenlang op tekenles zit. Met als doel de drempel om een kunst- of designopleiding te volgen te verlagen en meer toegankelijk te maken. 

Dat resulteerde in het ontstaan van het platform Atelier Nouveau met een online cursus die scholieren van a tot z helpt bij de toelating van hun kunst- of designopleiding. Ze leren de basisprincipes van onderdelen zoals kleuren en vormen, het maken van een moodboard en het vormen van een visie. Daarnaast creëren ze een uniek, breed georiënteerd portfolio en als laatste krijgen ze alle tools aangereikt om uit te blinken tijdens het interview doordat ze leren over hun werk en over zichzelf te praten. Met het platform richt ik me op een internationale doelgroep. 

Met twee bedrijven op mijn naam kan ik dus niet meer ontkennen dat het ondernemerschap in mijn hart en nieren zit!

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Heel eerlijk? Dat ben ik nog volop aan het ontdekken. Ik hou van structuur en overzicht dus dat probeer ik voor mezelf te creëren. Maar soms heb ik dagen dat ik gewoon echt even iets anders moet doen dan ik me had voorgenomen. Ik vind het lastig om me dan aan die behoefte over te geven, maar dat gaat steeds beter. Les: niet te streng zijn voor jezelf en meegaan in je eigen flow. 

Ik ben nog niet zo lang geleden met Lena Rentschler van Women Fundamentals mee geweest op een stilte retraite en dat heeft mij daar enorm bij geholpen. Het was een grote stap buiten mijn comfortzone, maar juist daar zit de wrijving waarin we groeien. En dat vind ik ook het mooie aan ondernemen!

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Vorig jaar had ik deze vraag kunnen beantwoorden met: een online cursus zoals die van mij, bestaat niet! Dat gaat in deze periode waarin we leven niet meer op. Veel scholen organiseerden hun portfolio cursussen voorheen op locatie, maar ook zij zijn noodzakelijkerwijs moeten overstappen naar een online leeromgeving. 

Ik ben niet aangesloten bij een school en dat maakt deze online cursus heel toegankelijk voor scholieren die nog niet weten naar welke school ze zouden willen en of deze richting überhaupt iets voor ze is. Daarnaast maakt het niet uit welke kant je op wilt, door een breed scala aan portfolio opdrachten zit er voor elke richting iets bij. Mijn visie, ook op basis van mijn onderzoek, is dat het juist een voordeel is als je een breed georiënteerd portfolio maakt. Als je bijvoorbeeld product design wilt studeren, maar laat zien dat je een bredere visie op de kunst- en designwereld hebt door bijvoorbeeld ook fotografie en/of mode projecten mee te nemen, spring je er direct uit.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Waar ik in eerste instantie niet zo bij had stilgestaan is dat ondernemen vaak betekent dat je alleen werkt. In het begin vond ik de overgang van een baan met collega’s naar elke dag alleen werken best groot. Daarom omring ik mij bewust met andere creatieve ondernemers en ga ik regelmatig samenwerkingen aan. 

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

The world works in mysterious ways… en daar vertrouwen in hebben!

Wat is je toekomstvisie?

Ik zou graag een lifestyle voor mezelf creëren waarbij ik een aantal maanden per jaar in een ander land werk en woon. Daarnaast heb ik als doel om mijn platform uit te breiden en daarmee studenten vanuit de hele wereld te ondersteunen en te inspireren op dagelijkse basis met content die door mij en de community wordt gedeeld. 

Contactpersoon: Sophie van Os
Onderneming: Atelier Nouveau
Website: www.ateliernouveau.com 

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!