Be Excellent academy

Wie ben je?

Ik ben Marije van den Berg, een bevlogen onderneemster. Het ondernemen zit me gewoon in het bloed, ik kom uit een ondernemersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder komen voort uit een lijn van innovators, pioniers en ondernemers. Na welgeteld 3 jaar in loondienst begon het al te kriebelen. Ik had zoveel ideeën om van betekenis te kunnen zijn!

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Na een half jaar op de SPH – tegenwoordig heet deze opleiding Social Work – trok ik de stekker eruit. De opleiding gaf me te weinig uitdaging, en ook al had ik zicht op een WO psychologie, ik hield het niet meer uit. Een toenmalige collega bij de IKEA tipte me op de opleiding Commerciële Economie, omdat daar economie met psychologie werd gecombineerd. Een combinatie die me zeker aanstond. Voor mij was het alsof ik een haven ingevaren was, het was het moment van alle kennis inladen om daarna op avontuur te gaan. Ik sloot de opleiding af met semester in Zwitserland. Werkelijk FANTASTISCH! En daarna deed ik een jaar vrijwilligers werk binnen de evenementenbranche. Daar werkte ik mee aan een enorm grote kerstproductie op het oefenterrein van het leger bij Garderen/Stroe. Steeds meer ontdekte ik dat ik hou van nieuwe initiatieven, hard werken en toewerken naar een prachtig resultaat. Dat is nooit veranderd.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Bij mijn eerste bedrijf, Marije van den Berg, heb ik enorm veel ervaring opgedaan met het geven en ontwikkelen van trainingen. Bij mijn eerste baan ben ik daarin gerold en heb ik stad en land afgereisd om op middelbare scholen jongeren te trainen in mentale weerbaarheid en geestelijke veerkracht. Ik ontdekte mijn passie om mensen de kracht die in hun ligt te ontdekken en vooral om zelf zichtbaar te worden. Je hebt zoveel moois in huis dat je vooral niet in de schaduw van iemand anders moet gaan staan! In alle jaren die nu achter me liggen ontmoette ik zoveel vrouwen die onzeker zijn over zichzelf, die lijden aan het imposter syndrome (de angst om door de mand te vallen) óf die zich constant vergelijken met anderen. Please, hou op! Er ligt zoveel moois in jou.
Toen ik in aanraking kwam met 7LIFE assessment vond ik dé tool die mij op het lijf geschreven was. Het is een ontwikkelmodel wat je in staat stelt om zoveel moois over jezelf te ontdekken, als een feest van herkenning maar ook bepaalde kwaliteiten en mogelijkheden die wellicht nog ontgonnen kunnen worden. Vanuit de trainingen en de coaching die we bij de Be Excellent academy geven is elke vrouw enthousiast. Wij geloven namelijk in de kracht van diversiteit! Elke vrouw, elk mens is anders. Laten we dat vooral vieren en ten goede inzetten.
Ik ben echt zo enthousiast over het werk dat ik mag doen, dat het eraf spat.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

In 2018 heb ik een ongeluk gehad dat een diepe impact maakte op mijn leven. Ik belandde 5 keer in het ziekenhuis en had ten gevolge van de 5e ziekenhuisopname last van post traumatische klachten. Naast de behandeling daarvan bleek dat mijn darmen zo te lijden hadden gehad onder de antibiotica die ik had gekregen om de drie bloedvergiftigingen aan te vechten dat mijn darmen kapot waren. Daardoor kreeg ik drie keer een anafylactische shock op medicatie, zelfs op de door de allergoloog goedgekeurde medicatie. Je kunt wel zeggen dat ik enerverende jaren achter de rug heb gehad.
Ik kan er heel veel over vertellen, maar een ding kan ik zeggen: ik had dit proces absoluut niet willen missen. Je ontdekt namelijk dat er naast hard en veel werken, het opbouwen van een bedrijf en jezelf stretchen om je droom waar te maken, ook andere dingen heel belangrijk zijn.
De juiste balans tussen gezonde voeding, beweging en ontspanning is dan ook iets wat ik dagelijks nastreef. Ik sport of beweeg minimaal een uur per dag en zorg dat ik op alle facetten gezond leef. Zolang ik goed voor mezelf zorg, kan ik ook veel uitdelen en van betekenis zijn voor mijn klanten.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

De Be Excellent academy gelooft in de kracht van diversiteit. We proberen niet iemand in een bepaald keurslijf te duwen, maar juist elke vrouw in haar kracht te zetten. We geloven in het gunnen van kansen en anderen te laten vliegen. Ik geniet er zo ontzettend van als anderen aan me voorbij gaan. We werken met een team aan experts, waarbij iedereen zijn eigen specialisme heeft. Wat ons bovenal uniek maakt is het 7LIFE assessment. Dit assessment stopt je niet in een hokje, maar het opent deuren. Je ontdekt je potentie, je mogelijkheden en krijgt ongekende inzichten in je motivatie, stressgedrag en behoeftes. Het nodigt je écht uit om jezelf te zijn.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Dit is de derde keer dat ik een bedrijf opstart. Ik geniet altijd weer van het opstart proces, van die extra mijl lopen, van het toewerken naar het lanceer moment. Het is als het ware dat je naar de top van een berg rent en merkt dat sommige momenten zwaarder zijn dan andere. Het moment van de lancering is altijd een enorm grote mijlpaal. Een viermoment. Een moment van een heerlijke maaltijd koken en het leven te vieren met mijn geliefden. Maar dan… na dat lanceermoment, loop je als het ware het bochtje om op die berg. Denkend dat de top al in zicht is, maar dan kom je tot de ontdekking dat je nog een extra mijl te lopen hebt. Namelijk het doorpakken en het verder uitbouwen van je bedrijf. Keer op keer vergeet ik dat en merk ik dat ik juist op dat moment het support van mijn omgeving en collega’s zo hard nodig heb.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Oef, dat is een moeilijke vraag. Ik denk dat ik eerder de stoute schoenen had aangetrokken om voor mij inspirerende ondernemers en vrouwen te vragen of ze me zouden willen mentoren en met me mee zouden willen lopen op mijn ondernemersreis. Vandaag de dag spreek ik veel startende ondernemers en deel ik mijn inzichten en ervaring, iets wat mega gewaardeerd wordt. Het zorgt ervoor dat je jezelf niet eenzaam voelt, maar dan voel je jezelf juist gesupporterd. Ik denk dat ik echt veel zelf heb gedaan. Ik beet me vast in dingen, liep die extra mijl en trainde mijn doorzettingsvermogen. Maar achteraf was het wel zwaar en heb ik grote offers gebracht. Of eerder de mensen die om me heen staan. Dat is nu écht anders sinds het herstelproces na mijn ziekzijn. Ik heb mijn prioriteiten nu echt anders liggen.

Wat is je toekomstvisie?

Ik hoop dat er een beweging in Nederland gaat komen waardoor men écht de kracht van diversiteit gaat zien. Maar dat niet alleen, mooie praat hebben we al genoeg. Het zou toch echt fantastisch zijn als mensen intentionele keuzes gaan maken om dit gedachtengoed ook echt uit te leven. Dat betekent dat we andere mensen kansen gunnen, we het fantastisch vinden wanneer andere mensen beter worden dan wij en we dat vieren. Het is mijn visie dat de Be Excellent academy de springplank wordt voor veel vrouwen om écht zichtbaar te worden vanuit hun kracht. Juist op de plek wat bij jouw past, voor de een is dat in de spotlight, voor de ander is dat een coördinerende en eerder niet zichtbare positie. Zolang jij doet waarin jij excelleert!

Contactpersoon: Marije van den Berg
Onderneming: Be Excellent academy
Website: www.beexcellentacademy.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!