Biotine; wat is het eigenlijk en wat doet het nou precies?

Biotine is een vitamine die in veel voedingsmiddelen zit. Het wordt ook wel haar vitaminen of vitamine B8 genoemd en is onderdeel van de vitaminen B-complex. Deze vitamine is belangrijk voor de energieproductie, het immuunsysteem en het ontwikkelen van huidcellen en nagels. Het lichaam kan biotine niet zelf aanmaken, waardoor je het via voedsel moet binnenkrijgen.

Wat is biotine?

Biotine is een vitamine B. Het wordt ook wel vitamine H genoemd, omdat het meerdere functies heeft in de hersenen en spieren.

Biotine helpt je bij alles wat met je DNA te maken heeft, zoals het behoud van je cellen en de opbouw van zenuwcellen en huidcellen. Ook kan biotine helpen om nierstenen tegen te gaan door er voor te zorgen dat calcium uit je lichaam wordt weggehaald wanneer dat nodig is (bijvoorbeeld tijdens menstruatie).

Biotine bevordert de stofwisseling in de lever en duizelt vet af door vetstoffen die normaal gesproken niet afgebroken kunnen worden vlotter af te breken én vermindert daardoor ook cholesterol!

Waar komt biotine vandaan?

Biotine is een vitamine, dat wil zeggen dat biotine een stof is die je lichaam nodig heeft voor de aanmaak van specifieke chemische stoffen en processen. Biotine is bovendien wateroplosbaar. Dit betekent dat het niet in vette (lipide) structuren opgeslagen kan worden zoals vetten en vetten kunnen geleiden tot afvalstoffen zoals cholesterol en triglyceriden; ook wordt bijvoorbeeld transvetzuur gemaakt uit onverteerd vet in de darmwand door de slechte bacteriën die daarbinnen leven.

Biotine wordt vooral aangetroffen in groentes en fruit. Ook wordt biotine vaak geproduceerd door bacteriën zoals bacilluspumilus, lactobacillus (dezelfde soort als yoghurt). Deze bacteriën zijn belangrijk om verschillende vitamines te produceren maar eerst moet er genoeg suiker en/of glucose zijn om deze bacterie te laten groeien!

Werkt een biotine supplement?

Is een biotine supplement wel geschikt voor jouw gezondheid? Biotine is het antwoord op vele levensvragen. Deze vitamine komt in allerlei voedingsmiddelen voor en helpt ons bij de omzetting van eiwitten, vetzuren en koolhydraten tot energie.

Biotine is een natuurlijk bestanddeel van schimmels die zich in de bodem bevinden. Het wordt ook geproduceerd door bacteriën die alleen voorkomen in de darmflora (met name in de dunne darm) van mensen en dieren met normale darmwerking. Daarom vind je biotine ook in zuivelproducten, maar ook plantaardige producten zoals broccoli, paprika en champignons bevatten biotine!

Biotine speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling van glucose (suikers), aminozuren (een soort bouwstenen) en vetstoffen zoals cholesterol en triglyceriden; het helpt bij het omzetten ervan naar energie via adenosine triphosphate (ATP).

Onze voedselbodems zijn uitgeput waardoor we tegenwoordig te weinig van deze voedingsstoffen binnen krijgen, daarom is het raadzaam om een supplement te nemen om geen tekorten op te bouwen!

Helpt het bij haargroei en huidklachten?

Biotine is een vitamine die je lichaam nodig heeft om te groeien en te functioneren. Het is belangrijk voor de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor je uitdroging sneller kan worden opgelost. Bovendien helpt biotine bij het behoud van een gezond haar en weerstand.

Biotine bevat ook magnesium, dat onder meer helpt bij het verminderen van vermoeidheid en spierkrampen. Mensen met diabetes type 1 zijn vaak magneetarme, waardoor ze extra biotine nodig hebben om hun bloedglucosegehalte stabiel te houden.

Kunnen we een tekort aan biotine krijgen?

Biotine is een essentiële voedingsstof die ons lichaam nodig heeft om glucose te maken. Biotine wordt ook aanmaak van triglyceriden en vetzuren gecontroleerd. Het helpt de lever tegenover alle vormen van schadelijke stoffen, waaronder die veroorzaakt door alcohol in het lichaam.

Als je te weinig biotine binnen krijgt kun je dus wel degelijk een tekort oplopen. We zullen enkele veelvoorkomende symptomen van een tekort aan biotine hier voor je opsommen;

 • huidafwijkingen.
 • tongontsteking.
 • verminderde eetlust.
 • moeheid.
 • spierpijn.
 • bloedarmoede.
 • depressie.

Hoeveel is gezond van biotine?

 • Biotine is een voedingsstof die in groente, fruit en noten zit. Het kan helpen bij het behouden van een normale haargroei. Biotine is ook goed voor je huid, spieren en botten.
 • Eén onderzoek wijst uit dat biotine helpt tegen hoofdpijn en migraine (1).
 • Uit eerder onderzoek bleek dat mensen met een lage tot matige inname van biotine meer risico liepen op diabetes type 2.
 • Hoeveel biotine moet je nemen? Gezond is tussen de 30 en 60 mcg per dag. Ongeveer 1/3 van de mensen heeft een tekort aan biotine.

Biotine helpt de groei en de generatie van nieuwe huidcellen, versterkt je nagels.

Biotine is een vitamine, een voedingsstof en een co-enzym. Biotine is ook bekend als vitaminen H, Bi en V. Biotine is een voedingssupplement dat de groei en de generatie van nieuwe huidcellen kan versterken. Het wordt gebruikt om nagels te versterken en heeft uiteraard als doel om je haar te laten groeien.

Ben je op zoek naar een goed supplement met de juiste dosering biotine? Kijk dan eens bij onze Beauty Boost Vega, deze bevat naast heel veel krachtige ingrediënten een mooie dosering plantaardige biotine.

beauty boost vega neovital

Advies nodig? Dat kan! Deze is bij ons gratis en vrijblijvend! Neem contact via ons op via het contactformulier, telefoon of een gratis adviesgesprek. We staan voor je klaar!

Wil je meer info over onze producten kijk op www.neovital.nl of volg ons op social media

Contactpersoon

Chantal

Onderneming

Neovital

Website

neovital.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!