Recht voor de ondernemer

Je bent ondernemer en je moet iets met recht. Je hebt gehoord dat je verschillende documenten nodig hebt. Maar ja, welke heb jij dan nodig en is het verplicht of mag je kiezen? Zomaar een paar vragen, die ik regelmatig hoor.

Maar laat ik even teruggaan naar het begin. Ik geloof in recht, voor mij is het een afkorting voor rechtvaardig en daarmee kom ik gelijk bij de reden dat ik voor mezelf ben begonnen. Ik vind dat in het ondernemen we rechtvaardig met elkaar om moeten gaan. Door duidelijk te zijn aan de voorkant en door alle partijen te overwegen voordat er iets op papier wordt gezet. Want voor iedere overeenkomst, zijn immers minimaal 2 partijen (bedrijven/personen) nodig. Het recht is voor de ondernemer, om stevige poten onder je onderneming te zetten en alle belangen te beschermen.

En goede afspraken, kun je op vele manieren maken. Zo kan ik je bijvoorbeeld vertellen dat je iets moet met privacy, de AVG, wettelijk verplicht. Iedereen die persoonsgegevens verwerkt heeft minimaal een privacyverklaring nodig. Verwerk jij persoonsgegevens voor een andere onderneming, dan heb je ook een verwerkersovereenkomst nodig. Zo zijn er nog wel een paar documenten die ik kan opnoemen. Maar laten we het eens omdraaien.

Doe iets met privacy omdat je respectvol wilt omgaan met iemand anders zijn persoonlijke gegevens. Ik baal er persoonlijk van als mijn gegevens zonder mijn toestemming met jan en alleman worden gedeeld of dat ik mijn foto opeens op een wildvreemde website zie verschijnen. Ik wil dat niet en jij denk ik ook niet. En dat is wat de autoriteit persoonsgegevens, de handhavende instantie voor de AVG, eigenlijk ook van jou wil. Dat je nadenkt en vastlegt welke persoonsgegevens jij verwerkt, met welk doel, met wie je ze deelt, hoe lang je ze bewaart (+ waarom) en hoe je ze beschermt, dat staat dan in je privacyverklaring. Daarmee maak jij transparant (zichtbaar) aan anderen hoe jij met hun persoonsgegevens omgaat.

Een ander voorbeeld zijn de algemene voorwaarden en nee hoor, ze zijn niet verplicht. Maar stel, je hebt een overeenkomst afgesloten en de opdrachtgever stuurt je allemaal mails met wijzigingen. Hoe ga jij hier dan mee om? Wat doe je als er niet betaald wordt? Of als je ziek bent? Zaken waar we niet van uitgaan dat ze gebeuren, maar dat betekent niet dat ze nooit gebeuren. Door dit soort zaken te regelen in je algemene voorwaarden geef je je klant of opdrachtgever duidelijkheid op voorhand hoe jij handelt in bepaalde zaken, maar ook wat jij van hun verwacht. Voorkomen is toch beter dan genezen? Het voorkomt ook meningsverschillen, als alles voordat de overeenkomst wordt gesloten duidelijk is voor beide partijen. Dus algemene voorwaarden zijn echt handig en verstandig.

Ik wil het recht voor de ondernemer graag begrijpelijker maken en daarom deel ik veel tips en kennis op @rechtonder (Instagram) en blogs die op de website www.rechtonder.nl te vinden zijn. 

Zie het recht daarom niet als te moeilijk en ingewikkeld, maar als rechten voor jou, recht voor de ondernemer. Voor jezelf en voor de ondernemer met wie jij een overeenkomst aangaat.

Contactpersoon

Alexandra

Onderneming

Rechtonder

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!