Richting geven aan je team begint met leidinggeven aan jezelf!

In de praktijk zie ik vaak iets heel anders ontstaan.

Voorbeelden?

  • De leidinggevende laat zich te veel leiden door de waan van de dag waardoor de echte prioriteiten blijven liggen.
  • De leidinggevende is te veel bezig met alles zelf doen omdat dit op korte termijn tijd lijkt te besparen. Met het gevolg dat de talenten en expertise uit zijn/haar team niet aan bod komen. Hierdoor wordt het team afwachtend en passief en vaak gefrustreerd.
  • De leidinggevende laat (vanuit het idee dat hij/zij overal bij moet zijn) de agenda teveel door anderen bepalen. Daardoor heeft hij/zij geen tijd om het team te coachen en te ontwikkelen.
  • De leidinggevende is teveel bezig met hoe alle werkzaamheden gedaan moeten worden i.p.v. het team te coachen op: wat hebben jullie nodig om onze doelen te behalen?

Deels zijn de leidinggevenden zich hiervan bewust en deels ook niet. Ik krijg vaak klanten die willen werken aan leiderschap en teamontwikkeling. Tijdens het intake gesprek vraag ik altijd: wat wil je anders denken, voelen en doen als wij een traject met elkaar hebben doorlopen? Dan is het antwoord heel vaak: ik wil meer ruimte in mijn agenda en rust in mijn hoofd. Zodat ik bezig kan zijn met waar ik voor aangenomen ben en niet zo geleefd word door de waan van de dag. Dat is voor mij vaak een teken dat we eerst gaan werken aan het leidinggeven aan jezelf. Zodat je weer eigenaar wordt van je agenda, de juiste prioriteiten stelt door keuzes te maken en de talenten uit je team stimuleert zodat je samen ongekende resultaten gaat halen.

Ik heb zelf meer dan 16 jaar leiding gegeven aan teamleiders en aan managementteams. Wat ik vaak zie is dat de leidinggevende die niet de resultaten haalt met zijn/haar team doordat hij/zij te weinig leidinggeeft aan zichzelf. Dit is de reden waarom ik in mijn onderneming graag leidinggevenden en teams hierin begeleid. Want het kan echt anders.

Hoe weet ik nu of ik als leidinggevende hierbij hulp kan gebruiken? Belangrijk is om jezelf de volgende vragen te stellen:

-Heb ik de prioriteiten van mij en mijn team heel helder en weet iedereen die? Zo niet, dan is het zaak om met je team een aantal zaken te bespreken. Wat zijn onze belangrijkste prioriteiten? Wie doet er wat en hoe ziet het eindresultaat eruit? Hoe volgen we de resultaten op? Wat doen we als we niet op koers zitten?

-Ben ik als leidinggevende heel hard aan het werk en bemoei ik me met alle details? Zo ja, kijk dan eens heel goed hoe jouw team zich gedraagt. Kijk eens goed naar je team, zij zijn heel vaak een afspiegeling van wat jij wel of niet doet.

-Wie bepaalt grotendeels je agenda: jij zelf of wordt die grotendeels bepaalt door een ander? Als het grootste deel door anderen wordt bepaald is het een teken dat je teveel je eigen regie weggeeft. Dan wordt het zaak om weer eigenaar te worden over je eigen agenda.

-Ben je als leider bezig met het leidinggeven en managen van allerlei tussenstappen die moeten leiden tot het eindresultaat? Zo ja, vraag je dan af: wat zou er gebeuren als ik de tussenstappen en de weg naar het eindresultaat aan mijn team overlaat? Dit geeft ruimte zodat jezelf kan focussen op het coachen en leiden ervan?

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden die ik dagelijks zie bij mijn klanten waar ik mee werk. Het werken aan het leiden van jezelf is dan vaak het eerste waar we mee aan de slag gaan. Dan zie ik weer ontspanning, plezier en ruimte ontstaan zodat de leider zich kan bezighouden met leidinggeven in plaats van zich te laten leiden door de waan van de dag.

Contactpersoon

Eef Loozen

Onderneming

Eef

Website

eefloozen.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!