Zo bouw jij een team dat past bij jou en jouw bedrijf

Toen ik zo’n drie jaar geleden tegen mijn eigen grenzen aanliep moest ik keuzes gaan maken, ik kon accepteren dat ik mijn grenzen had bereikt of ik kon kijken hoe ik verder kon groeien ondanks de grenzen die ik had. Als ik zou accepteren dat ik mijn grenzen had bereikt zou dat betekenen dat ik nee moest gaan verkopen aan nieuwe klanten, dat was voor mij simpelweg geen optie. Dus ging ik op zoek naar een oplossing waarmee ik wel verder kon groeien en ook nieuwe klanten kon blijven helpen.

Van eenpitter naar werken met een team

De oplossing voor mij was gaan werken met een team. De eerste insteek was dat zij, naast mij, klanten gingen helpen waardoor ik meer klanten kon aannemen. En dat werkte in het begin prima. Gaandeweg veranderde echter mijn bedrijf, onderging ik de transitie (zo kan ik het wel noemen) van technisch VA naar Technisch Business Expert en groeide mijn team uit naar nu inmiddels twaalf dames. Twaalf geweldige dames kan ik zeggen, met alle geduld van de wereld om met mij de groei van mijn bedrijf door te maken.

En ik zou absoluut niet meer zonder een team willen werken. Zij geven mij zoveel vrijheid, waardoor ik mijn focus geheel kan leggen op mijn traject klanten en op marketing en sales, en vooral dat laatste stuk wordt voor mij steeds belangrijker.

Hoe mijn verhaal jou gaat helpen 

Naast dat ik zelf onderdeel ben geweest van diverse teams, ken ik ook de andere kant; het runnen van een team. Ik kan dus uit eerste hand zeggen dat het bouwen van een team niet altijd zonder horten en stoten gaat. Afhankelijk van de grootte van je team zal je er ook rekening mee moeten houden dat het tijd kost voor jou om los te laten en voor je team om ingewerkt te raken. Maar als dat moment dan daar is, zal er een geweldige last van je schouders gaan vallen en zal The Sky The Limit voor je zijn.

Ik heb het met vallen en opstaan geleerd, zonder voorbeeld of advies van anderen. Dat lange proces wil ik jou besparen want hoe sneller jij het werk uit handen gaat geven en een team om je heen gaat bouwen, des te eerder jij kan gaan werken aan de groei van jouw prachtige bedrijf. Daarom deel ik graag mijn tips met je.

Tip 1 – Bepaal eerst wat je uit handen wil/kan geven

Je kunt geen team bouwen als je niet weet wat je uit handen wil geven. Begin dus met het maken van een lijst van alle werkzaamheden die je momenteel voor je bedrijf uitvoert. Bepaal nu van elk van de werkzaamheden of het iets is dat je energie geeft of juist energie kost. De werkzaamheden die je energie kosten is het eerste wat je op je lijst zet van werkzaamheden die je uit handen gaat geven.

Van de lijst die overblijft kijk je of het iets is dat jij echt moet doen (bijvoorbeeld klanten begeleiden) of dat het iets is dat een ander kan doen (bijvoorbeeld een funnel maken). Hoe leuk je sommige dingen ook vindt, zet alles wat een ander kan doen ook op de lijst van werkzaamheden die je uit handen kan geven.

Tip 2 – Prioriteer de werkzaamheden die je uit handen wil/kan geven

Welke werkzaamheden ga je als eerste uit handen geven (omdat het je te veel tijd/energie kost) en bouw af naar wat je als laatste uit handen gaat geven.

Tip 3 – Bouw je team in stappen

Het liefst zou je alles tegelijk uit handen geven, in één ruk die pleister er vanaf trekken, dan heb je het maar gehad. Als je dat doet is je team gedoemd te mislukken. Er gebeurt voor jou dan zoveel tegelijk dat je het gevoel van controle gaat verliezen. Hierdoor zul je steeds minder vertrouwen in je team gaan krijgen en zal het tegen je gaan werken in plaats van dat je team je gaat ontlasten.

Doe het dus stapje voor stapje, dan komt het zeker goed.

Tip 4 – Durf het los te laten 

Het lijkt simpel, je gooit het werk over de schutting en dan wordt het gedaan. En in de praktijk werkt het ook zo. Echter zal jij daar in je hoofd anders over denken. Ga je zitten malen en ga je controleren of het echt wel gedaan wordt wat er is afgesproken. En voor je het weet ben je dubbele uren aan het draaien. (Geloof me, ik ben daar ook geweest). Pas als je het echt uit handen durft te geven, op de expertise van je team durft te vertrouwen en durft te accepteren dat niet alles altijd vlekkeloos zal lopen, zul je rust gaan ervaren en ga je met hulp van je team vliegen.

Tip 5 – Bouw een team

Een team werkt samen en vormt een geheel. Zo werkt een team het meest optimaal. Bouw dus aan een team, steek hier ook echt tijd in. Zo heb ik bijvoorbeeld al live teamdagen gegeven waar het team samen komt en elkaar beter leert kennen.

Bonus tip – Zorg voor een spil in het web

Een extra tip die ik je graag nog mee wil geven is dat je nog meer rust zult gaan ervaren als jij je team niet meer hoeft aan te sturen maar iemand dat voor je gaat doen. Zo heb je niet 10 personen (ik steek hem hoog in 😉) waar je mee moet overleggen, maar slechts 1 persoon die vervolgens het werk voor je delegeert. De ultieme vorm van vrijheid. 

Ben jij al toe aan het bouwen van een team?

Contactpersoon

Gea Simons

Onderneming

Technisch Business Expert

Website

geasimons.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!