Business Support by Wilma Tuk

Wie ben je?

Ik ben Wilma, 43 jaar en woonachtig in Numansdorp (Zuid-Holland) met mijn poezenvriendin Lotje. Sinds een half jaar heb ik een relatie met Ron: mijn eerste ‘vriendje’ van de basisschool, dus de cirkel is rond.

In januari 2023 ben ik als Online Business Manager gestart en heb ‘Business Support by Wilma’ opgericht. Ik help purpose-gedreven ZZP’ers en klein-MKB ondernemers naar meer overzicht, structuur, focus en efficiency binnen hun bedrijf. Vanuit het totaalplaatje breng ik de verbeterpunten in kaart en bepaal wat erop tactisch-operationeel gebied nodig is om het fundament van proces, plan & people (weer) op orde te brengen.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

De afgelopen 25 jaar heb ik gewerkt binnen marketing, communicatie, R&D, klantenservice en project-, office- en eventmanagement. Ik heb leidinggegeven aan kleine teams en ben lange tijd onderdeel geweest van een commercieel managementteam. Ook heb ik altijd nauw samengewerkt met ondernemers en directie, dus heb van dichtbij meegemaakt wat de ups & downs zijn als een bedrijf groeit.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

In de zomer van 2021 belandde ik in het ziekenhuis met een TIA. Of in ieder geval, dat dachten de artsen in eerste instantie, want later gingen ze twijfelen aan deze diagnose. Uiteindelijk is mijn dossier gesloten met een vraagteken erin, want ze wisten niet precies wat er nu eigenlijk gebeurd was. 

Maar ik weet het ondertussen wel… Mijn lichaam gaf me een serieuze waarschuwing om aan te geven dat ik bepaalde patronen nu echt moest doorbreken en ook aan de slag moest met mijn innerlijk werk. 

Diep van binnen wist ik namelijk wel dat het anders moest. Een gezonde dosis stress heb ik zeker nodig, want dat geeft me focus, concentratie en een bepaalde gedrevenheid. Maar als je jarenlang keihard werkt en in de overdrive staat herstellen lichaam en geest onvoldoende en raakt het op de lange termijn uitgeput. 

Nu was ik niet hondsmoe, maar m’n energie was zeker niet in balans, want ik sliep niet goed, kon slecht loslaten, had moeite met ontspannen en had soms vage klachten zonder echte verklaring. En daarnaast ben ik een persoon die veel in haar hoofd zit en had verleerd (lees: weggestopt) om naar mijn lijf én hart te luisteren om te voelen wat voor mij is juist is.

De eerste maanden na het voorval waren echt niet leuk. Ik had weinig energie, veel hoofdpijn en kon weinig prikkels hebben. Ook vertrouwde ik mijn lichaam niet meer en was angstig dat er weer iets zou gebeuren. Maar ik ging niet bij de pakken neerzitten en deed er alles aan om te herstellen en er lichamelijk en geestelijk beter uit te komen. Ik ging naar diverse holistisch werkende therapeuten, las boeken m.b.t. innerlijk werk, begon met mediteren en zodra het kon maakte ik elke dag weer een wandelingetje. En zo’n zeven maanden later was ik ‘back on my feet’, was de angst weg en had ik het vertrouwen in mijn lijf weer terug.

En dan ga je nadenken… wat heeft mij dit geleerd, hoe blijf ik zo dicht mogelijk bij mijn eigen ik, hoe wil ik de aankomende tijd mijn leven leiden, wat vind ik belangrijk, waar word ik blij van en geeft me energie?

Ik wist in ieder geval dat vrijheid, werken volgens mijn voorwaarden in mijn eigen ritme én niet meer elke dag op kantoor zitten, de laatste tijd veel belangrijker voor me geworden waren. Ook heb ik geaccepteerd dat ik veel me-time nodig heb en dat ik me daar niet meer schuldig over hoef te voelen. Ik heb dat echt nodig om op te laden, uit mijn hoofd te komen om zo dicht bij mezelf te blijven.

Tja, en dat past allemaal minder goed bij werken in loondienst. Daarnaast werd het bedrijf waar ik werkte steeds groter, terwijl ik de beginfase met minder medewerkers en andere organisatie uitdagingen eigenlijk leuker vond. Ook werd het gevoel om iets ‘bij te dragen aan een betere wereld ook groter.

En dit alles bij elkaar besloot mij om zelfstandig ondernemer te worden en mijn baan op te zeggen. Zonder mijn gezondheidsklachten van toen, had ik dit radicale besluit niet durven nemen. Ik had het namelijk goed voor elkaar; ik werd enorm gewaardeerd, kreeg prachtige kansen, had leuke collega’s en mijn leven was comfortabel. Maar als je geconfronteerd wordt met het feit dat je eigen gezondheid en geluk prioriteit nummer 1 zijn, dan besef je dat sommige dingen anders moeten en dat je je hart moet volgen! 

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Omdat ik alleen woon is het heel makkelijk om mijn dag in te delen. En daarnaast werk ik gestructureerd, dus het lukt mij goed om mijn werkzaamheden te plannen. 

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Sowieso mijn persoonlijkheid, want iedereen is tenslotte uniek en brengt zijn eigen energie mee, dat bij de één wel matched en bij de ander niet. En dat is prima.

Daarnaast verweef ik Personal lifestyle in mijn diensten. Ik geloof namelijk in een holistische benadering van je persoonlijke én zakelijke leven. Dus als ik bij klanten een Groei- en Optimalisatietraject uitvoer, dan gaan we aan de slag om het bedrijf (preventief) ‘gezond’ te maken op het gebied van plan, proces en people, maar zal personal lifestyle ook aan bod komen. Daar waar mogelijk geef ik tips en suggesties om dit te verbeteren. Als ondernemer zijn we namelijk geneigd om onszelf als eerste tekort te doen en dat kan op langer termijn minder goed aflopen. 

En als laatste richt ik mij specifiek op purpose-gedreven ZZP’ers en klein-MKB’ers (1-25 personen).

Dat is een bewuste keuze en intrinsiek gemotiveerd, want:

  • Ik heb mezelf voorgenomen om alleen te werken met mensen die met enthousiasme en vanuit passie hun werk doen, want dat geeft mij energie en daar zit voor mij de verbinding. En dit vind ik vooral bij ondernemers die vanuit een purpose het anders willen doen; de omdenkers, vernieuwers en veranderaars,
  • Ik wil zinvol werk doen en mijn steentje bijdragen aan een betere wereld voor mens, dier, natuur en maatschappij. Dit kan ik indirect doen door zoveel mogelijk ondernemers die een hoger doel nastreven voor een betere wereld, tijdelijk te helpen
  • Mensen gezond(er) maken en houden d.m.v. holistische gezondheid hoort, letterlijk en figuurlijk, ook bij de wereld beter maken en dit onderwerp heeft mijn persoonlijke interesse. Vanuit mijn ervaring weet ik dat er zoveel mogelijk is om meer regie te hebben over je fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid, maar dit weten nog veel te weinig mensen en zou gemeengoed moeten zijn. Door ook holistische gezondheidsondernemers te helpen draag ik hier indirect ook aan bij. En zoals gezegd, verweef ik dit ook in mijn diensten.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ik ben nog te kort ondernemer om hier iets over te zeggen en kan hier wellicht over een paar maanden beter antwoord op geven. Wat wel even wennen is, is het feit dat er niet standaard een vast salaris op mijn rekening staat elke 25e van de maand. Dus de mindset verandering van werknemer naar ondernemer is echt wel een dingetje in het begin.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Eigenlijk niets. Ik ben in ieder geval heel blij dat ik in de maanden voordat ik officieel zou starten, al geld en tijd heb geïnvesteerd in een businesscoach. Dat heeft mij enorm geholpen; op het gebied van kennis m.b.t. online ondernemen, praktische zaken rondom ondernemerschap en mindset. En ik had er gelijk een extra netwerk erbij.

Wat is je toekomstvisie?

Persoonlijk is die gericht op vrijheid, gezondheid, liefdevol leven en persoonlijke groei.

Zakelijk gezien wil ik mijn aanbod blijven verbeteren en optimaliseren. Daarnaast wil ik uitbreiden met onlineprogramma’s, maar moet nog goed nadenken hoe ik dit ga invullen.

En als laatste wil ik Personal lifestyle een groter onderdeel van mijn aanbod laten worden.

Contactpersoon

Wilma Tuk

Onderneming

Business Support by Wilma

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!