Creëer een databank voor je zakelijke foto’s!

De komst van de smartphone heeft ons leven veranderd, verrijkt, versneld, ingewikkeld gemaakt en nog veel meer. Daar ga ik het allemaal niet over hebben. Waar ik het wel over ga hebben, is onze huidige “foto situatie”. Want dat kleine cameraatje in onze telefoon is mijns inziens zowel een zegen als een vloek.

Ja. We hebben nu ALTIJD een camera bij de hand. Niet alleen een camera, maar ook een videocamera. En we kunnen foto’s meteen bewerken en delen met anderen. En we hebben onze foto’s altijd bij ons. Maar…door het gemak en de camera die altijd aanwezig is, blijven we maar foto’s nemen. En daar doen we vervolgens heel weinig mee. Alles wordt automatisch opgeslagen in de cloud, maar hoe dat precies werkt en of er een goede back-up van is weten we niet helemaal precies. Kortom: fotochaos!

Als ondernemer is de kans vandaag de dag groot dat je online aanwezig bent. En of dit nou heel actief is op Instagram met dagelijkse posts en stories, wekelijks op LinkedIn een update zetten of maandelijks een blog posten: hier heb je content voor nodig. Niet alleen een pakkende tekst en een lijst van hastags, maar ook beeldmateriaal. Foto’s. Illustraties. Afbeeldingen. En er is een grote kans dat je, in ieder geval een deel, met je telefoon maakt en deelt.

Ik doe dit ook met mijn bedrijf OPA. Sinds een aantal jaren ben ik actief op social media en maak ik naast privé foto’s ook heel veel selfies, vlogs, foto’s van producten, zakelijke portretten, etc met mijn telefoon. Als je daar geen systeem voor hebt, dan loopt privé en zakelijk door elkaar. Je foto’s staan misschien niet veilig en het is heel moeilijk om foto’s terug te vinden, laat staat om je foto’s op te ruimen.

Gelukkig zijn er trucjes om dit makkelijker te maken, ik deel er hier een paar met je.

*Voor mijn zakelijke foto’s maak ik gebruik van gedeelde albums. Dus geen normale albums maar gedeelde albums. Er zijn meerdere verschillen tussen de twee, maar de belangrijkste om te onthouden is dit:

  • Een normaal album op je telefoon, is niks meer dan een verwijzing naar een foto in je filmrol. De foto’s in het album staan er “virtueel” in, er staat dus maar 1 kopie van de foto in je telefoon. Dit betekent dat als je de foto’s uit het album verwijdert, deze foto’s niet uit je filmrol verdwijnen. Verwijder je echter een foto uit je filmrol, dan verdwijnt deze ook uit het album.
  • Een gedeeld album maakt letterlijk een kopie van de foto’s uit je filmrol. Je hebt dan dus 2 kopieën van de foto in je telefoon staan. Verwijder je de foto uit het album, dan blijft de foto in je filmrol staan. Verwijder je de foto uit je filmrol, dan blijft de foto in je album staan.

Het systeem dat ik gebruik voor mijn onderneming OPA is als volgt:

  • Ik heb verschillende gedeelde albums aangemaakt voor mijn onderneming met een aantal thema’s. Thema’s waar je aan kan denken: OPA selfies, OPA Favourites (tips die ik vaker gebruik), OPA Testimonials, OPA Afbeeldingen, etc.
  • Deze gedeelde albums deel ik met mezelf, verder met niemand anders.
  • Vanuit de filmrol op mijn telefoon, ga ik per thema op zoek naar de foto’s die hierbij horen.
  • Deze foto’s selecteer ik allemaal en zet ik in het gedeelde album waar het hoort.
  • Vervolgens verwijder ik deze foto’s uit mijn filmrol. Dit schoont de filmrol op, waardoor het privé gedeelte achterblijft.

Dit systeem zorgt ervoor dat ik op mijn telefoon een privé EN een zakelijk fotoarchief heb. Op deze manier kan ik de twee gescheiden houden, mijn zakelijke foto’s snel terugvinden en toepassen voor mijn bedrijf en mijn privé foto’s makkelijker opruimen.

Naast een goed systeem wil je natuurlijk dat je foto’s veilig staan en dat jij geen stress meer hebt om ze kwijt te raken. Mijn cursisten worden ermee doodgegooid en in mijn werk is het de allereerste stap die ik zet: een goede back-up maken. Mijn advies: zorg dat je minstens twee kopieën, het liefst drie kopieën hebt van je foto’s. En zorg dat je tenminste twee verschillende opslagmedia gebruikt (bijvoorbeeld de cloud en een externe harde schijf).

Heel belangrijk om te onthouden: als je met iCloud werkt, dan telt dit NIET als een back-up van je telefoonfoto’s. iCloud is een synchronisatie platform, wat inhoudt dat de bestanden constant op alle aangesloten apparaten gesynchroniseerd worden. Er is dus 1 kopie van alle foto’s en deze wordt simpelweg met alle apparaten gedeeld. Maar als je een foto verwijdert van je telefoon, dan verdwijnt deze óók uit iCloud. Er staat dus geen kopie van de foto in iCloud en is dus geen back-up van de foto. Andere cloud systemen die wél als back-up fungeren en die ik absoluut aan kan raden zijn: Dropbox, OneDrive en Amazon.

Wie ben ik? Mijn naam is Danielle Regout. Ruim 8 jaar help ik anderen een overzichtelijk fotoarchief te creëren en hun foto’s veilig te bewaren. Zowel privé als zakelijk. Als foto organizer expert deel ik mijn kennis online: gratis op Instagram (@personal.opa) en betaald via mijn services en online DIY cursus. Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen om grip te krijgen op hun foto’s en écht van hun herinneringen te kunnen genieten.

Heb je vragen? Stel ze vooral > let’s connect!

Contactpersoon

Danielle Regout

Onderneming

personal Organizer Photo Archieves

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!