De perfecte balans tussen je privéleven en je werkleven; bestaat die eigenlijk wel?

Ik ben Sietske Nobel, 43 jaar, fanatiek reisfanaat en al ruim 20 jaar zelfstandig ondernemer in zowel binnen- als buitenland. In mijn praktijk voor bedrijfscoaching en consultancy begeleid en help ik veel ambitieuze vrouwelijke ondernemers die meer vrijheid willen ervaren, zowel binnen hun privéleven als hun werkleven. Mijn kracht is om ambitieuze vrouwen zoals jij in hun kracht te zetten, zodat ze meer vrijheid ervaren, hun unieke verhaal kunnen delen en een positieve impact maken op de wereld om hen heen.

Dit doe ik door hen uit te dagen en te inspireren. Ontdek dat succes gemakkelijk kan zijn als je je hart volgt, niet je hoofd.

Haal het beste uit jezelf in werk en privé. Ik geloof erin dat dit hand in hand kan. Wie je bent verbinden met wat je doet. Als je wilt weten hoe ik jou ook kan helpen ga dan naar sietskenobel.nl

Bij veel ondernemers is er een verschuiving en/of verstoring in deze balans met als gevolg dat niets meer helemaal lekker loopt. Of je bedrijf lijdt eronder, of je privéleven. Ons leven is altijd in beweging, ups en downs. Het leven van een ondernemer staat nooit stil. En dat hoeft ook niet. Maar wat als er nu een mooie balans is.

Tja, hoor ik je nu al denken. Dat klinkt heel leuk; perfecte balans. Maar niets in het leven is perfect en die balans is vaak ver te zoeken.

Toch wordt deze balans vaak omschreven als een plek/gevoel van vrijheid. Vrijheid om écht jezelf te kunnen zijn, je eigen keuzes te kunnen maken zonder je hier schuldig over te voelen, het zelfvertrouwen te hebben om jezelf écht neer te zetten.

Maar ook in je innerlijke kracht te kunnen staan, rust in je hoofd, financiële vrijheid en onafhankelijkheid. Je bedrijf runnen zonder dat je privéleven hieronder leidt en visa versa. Kortom, een perfect evenwicht tussen privé en je professionele leven.

Signalen dat je privéleven de overhand krijgt.

Soms gebeurt er iets in ons privéleven waardoor alles even op zijn kop komt te staan. En dat is oké, zolang alles uiteindelijk maar weer in balans komt. Echter, soms blijft de verstoring en na een tijdje kan dit gevolgen hebben voor je bedrijf. Lees het verhaal van Anne:

Anne neemt contact met mij op. Ze weet het allemaal even niet meer en twijfelt aan alles. Ze heeft nu ruim 4 jaar haar eigen bedrijf maar recentelijk heeft ze het gevoel dat er nauwelijks wat goeds uit haar handen komt. Ze heeft het gevoel vast te zitten in een vicieuze cirkel en kan er niet uit komen. Ze houdt zich groot voor de buitenwereld maar van binnen voelt ze zich heel erg alleen, alsof niemand haar begrijpt. Ze heeft het gevoel haar passie kwijt te zijn, ze twijfelt aan alles en doordat er niets uit haar handen komt, komt er ook nauwelijks geld binnen.

Ze staat op het punt om te stoppen met haar bedrijf, maar diep van binnen gelooft ze in haar eigen kunnen en haar visie. “Ik heb iemand nodig die in mij gelooft, die mij kan helpen weer overzicht te krijgen en mij uit deze vicieuze cirkel kan helpen.” ”Ik weet heel goed wat ik wil, maar het komt er niet uit.”

Ik herken haar verhaal helemaal. Er was een tijd dat ik me net zo voelde.

Samen gaan we aan de slag. We maken een duidelijk overzicht wat de situatie van Anne en wat ze graag zou willen.

“Ik wil graag weer dat alles in balans is. Dat ik precies weet en voel hoeveel energie ik aan mijn bedrijf kan/wil geven en hoeveel aan mijn privéleven. Het gevoel dat ik de vrijheid heb om mijn eigen keuzes te maken, dat ik in mijn eigen kracht kan staan en vooral mezelf kan zijn.”

Samen kijken we wat ze nodig heeft om haar doelen te bereiken. Een van de dingen die ze moeilijk vindt is nee zeggen. Vaak weet ze niet goed of ze iets wel of niet wil en gaat twijfelen.

Ik geef haar een simpele oefening mee die kan helpen om duidelijkheid te krijgen of ze ergens JA of NEE tegen wil zeggen.

Denk aan een schaal van 1 – 10. 1 betekend helemaal niet, 10 betekent YES.

De volgende keer dat je voor een ‘nee’ of ‘ja’ keuze staat, geef je het een cijfer. Alle cijfers doen mee behalve de 7. Die mag je niet gebruiken.

Dan wordt het een stuk makkelijker. Is je antwoord 6, dan is het een duidelijke nee. Is het antwoord 8, dan is het een duidelijke ja.

Signalen dat je werkleven de overhand krijgt.

Soms is het juist andersom en kan jouw bedrijf je zo opslokken dat je eigenlijk geen privéleven meer overhoudt.

Lees Lucy’s verhaal:


Lucy heeft al een aantal jaren haar eigen bedrijf en er is steeds meer vraag naar haar diensten. Toen ze voor zichzelf begon durfde ze nog niet zoveel voor haar diensten te vragen. “Ik dacht: er zijn zoveel mensen die al zoveel langer ondernemer zijn, ik ben lang niet zo goed als zij. Dus hield ik mijn prijzen laag.” “Het gevolg was dat ik best elke week heel veel uren moest werken om genoeg te verdienen om al mijn rekeningen te betalen.”

“Ik wil wel meer vragen maar ik durf niet goed en als ik zo doorga dan moet ik waarschijnlijk stoppen met mijn bedrijf want mijn partner klaagt dat hij mij nooit meer ziet.”

Heel herkenbaar, haar verhaal. De meeste ondernemers beginnen zo. Totdat je op een punt komt waar jouw bedrijf de overhand krijgt. Je hebt geen tijd meer voor een privéleven want je bent altijd aan het werk en als je dan eindelijk een avondje vrij hebt, wil je lekker op de bank Netflix kijken. Van je vrienden hoor je niet veel meer. Jouw sociale clubje is heel erg klein geworden. Je partner klaagt dat hij jou nooit meer ziet. Iets moet er veranderen maar waar begin je?

Er zijn veel verschillende redenen waarom jouw bedrijf de overhand kan krijgen. Ik heb er persoonlijk nooit in geloofd dat je 40 uur per week moet werken om voldoende te verdienen om je rekeningen te kunnen betalen. ‘Work smarter ~ not harder’ is mijn motto.

Maar hoe pak je dat nou aan als je wel meer wilt vragen maar niet goed weet waar je moet beginnen? Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor iemand moeite heeft met het vragen van een bepaald bedrag.

Een tip om een begin te maken met zelfverzekerd je vraagprijs te  kunnen vragen:

Ga ergens lekker rustig zitten of liggen. Haal even een aantal keren diep adem zodat je jouw lichaam kunt voelen. Waar komt jouw adem vandaan? Blijft die boven in je borstkast of kun je wat dieper inademen. Herhaal dit een aantal keren en neem dan jouw huidige vraagprijs in gedachten. Waar kun je dit bedrag in je lichaam voelen en hoe voelt dit? Geeft dit kriebels in je buik, gaat je hartslag omhoog of voelt het juist krachtig? Wanneer dit bedrag krachtig en goed voelt, verhoog het bedrag en ga weer in je lichaam na hoe dit voelt. Blijf het bedrag verhogen totdat je zenuwachtig wordt, kriebels in je buik krijgt. Haal dan een aantal keren diep adem en kijk of het gevoel verandert. Blijven de kriebels of de onzekerheid, verlaag dan je bedrag totdat het gevoel niet meer verandert.

Verandert het gevoel niet en voel je je zelfverzekerd en krachtig, dan is dit voor nu een goede, nieuwe vraagprijs die je kunt gaan gebruiken.

De perfecte balans

Het perfecte evenwicht. Wat is er allemaal mogelijk als we die perfecte balans vinden.

Ik vroeg het aan een aantal van mijn klanten. Het woord dat overwegend terugkwam was “vrijheid”.

Ik geef je graag nog een aantal tips waardoor jij zelf alvast de eerste stappen kunt zetten om weer wat meer vrijheid voor jezelf te creëren.

Tips waardoor jijzelf alvast meer balans en vrijheid kunt creëren.

Oefening: wat zijn de belangrijkste waarden in jouw leven

Duidelijkheid over je waarden geeft rust en ruimte. Het geeft richting aan je leven en helpt keuzes te maken voor de zaken die er voor jou wezenlijk toe doen. Je kijkt als het ware vanaf een hoger niveau naar je leven.

1 – Maak een lijstje van de waarden in verschillende vlakken van jouw leven en kijk of aan deze waarden worden voldaan.

Voor elke vlak stel je  jezelf de vraag: Wat vind ik het belangrijkste aan/van …….

Schrijf de 3 belangrijkste waardes op.

2 – Kijk dan of door alle verschillende vlakken aan de belangrijkste waarden wordt voldaan.

Zo niet, wat kun jij zelf voor actie of stappen ondernemen zodat deze waarden wel worden vervuld.


Meditatie om meer ruimte in je hoofd te krijgen

Soms blijven gedachten maar binnenstromen in je hoofd die meer onrust veroorzaken en niet echt bevorderend zijn. Deze meditatie kan helpen om meer rust en ruimte in je hoofd te krijgen waardoor je betere beslissingen kunt maken of je gewoon wat lekkerder in je vel komt te zitten.

Ga ergens rustig zitten of liggen. Denk je in dat je onder een boom zit waar de blaadjes van af vallen. Iets verderop stroomt een beekje. Het water kabbelt rustig stroomafwaarts. De blaadjes dwarrelen naar beneden, vallen in het water en drijven langzaam weg, uit het zicht.

Plaats de eerstvolgende, onrustige gedachte die opkomt op een blaadje. Het blaadje dwarrelt naar beneden en valt in het water. Kijk hoe het blaadje met jouw onrustige gedachte stroomafwaarts stroomt. Weg!

Blijf dit doen met onrustige gedachtes net zolang totdat er geen onrustige gedachtes meer over zijn en er rust en ruimte in je hoofd is.

Vanaf nu, elke keer dat er een onrustige gedachte opkomt, plaats het op een blaadje en laat het wegvoeren met de stroom.

Contactpersoon

Sietske Nobel

Onderneming

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!