Wie ben je?
Hi! Ik ben Darlaine Heitinga. Een co-creatief interdisciplinair interieurarchitect, Spatial Designer, Creative Lead, innovatie expert, visual & spatial storyteller, mentor en design coach. Vroeger werd ik all-round interieurarchitect genoemd, nu noemen ze me een multipotentialist. Ik noem mezelf nieuwsgierig en leergierig.
Ik ben 37 jaar. Ik woon in Amsterdam met mijn 2 kinderen. Ik heb een LAT (50 min afstand) relatie. Ik ben dol op mandarijnen, planten, Wonder Woman, zwart en Mustang 1966. Ik houd niet van zand.
Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?
In 1994 nam mijn oom me mee naar de Graduation Show van de Design Academy in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Daar was één stoel dat mijn aandacht trok. Gefascineerd door het materiaal en het verhaal wist ik het: ik word ontwerper!
Om een portfolio te bouwen volgde ik naast mijn HAVO een Zaterdag Academie. Ik werd uitgenodigd voor toelating op de Design Academy. Maar tijdens het gesprek zeiden ze: “Je bent te jong, ga een jaar iets anders doen en kom dan terug”. Ik was 17 jaar, ik was boos en teleurgesteld. Nu denk ik terecht, omdat ik toen niet precies wist wat ik kon, waar ik me in wilde specialiseren en hoe ik dit wilde toepassen.
Ik werd wel aangenomen op o.a. Kunstacademie St. Joost in Breda. In mijn eerste jaar volgde ik autonome kunst, daarna maakte ik de switch naar toegepaste vormgeving: interieurarchitectuur. Autonoom voelde voor mij als een eenrichting, ik vertelde mijn verhaal aan toeschouwer. Ik wilde liever anderen helpen hun verhaal te vertellen, ik wilde ruimtes maken waar gebruikers het verhaal kon ervaren.
Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?
Ik heb niet voor het ondernemen gekozen. Ik zocht iets waar ik mijn eeuwige honger naar creatief denken en kennis kon stillen.
Na mijn afstuderen zocht ik verdieping in de Master Retail & Interior Design in Rotterdam, maar dit bleek niet wat ik zocht. Toen kwam een Masteropleiding Toegepaste Interdisciplinaire Vormgeving op mijn pad. De opleiding was gebaseerd op een “Meester-Leerling Gezelschap”, zoals Vermeer en Rembrandt met hun leerlingen. Wij “leerlingen” waren zelfstandige ondernemers en onze “Meesters” experts uit diverse disciplines. Denk aan strategie, design, boekhouding, time- en design-management. Het Gezelschap zat vol creatieve koppen, visionairs en innovators.
Ik was 21 toen ik me inschreef bij de KvK in Amsterdam. Geen idee waar ik aan begon, het voelde goed. Maar het was verdomd pittig, toch heb ik onwijs veel geleerd. Ik heb geleerd niet op te geven, hoe hard ik ook mezelf tegen kom, hoe hard het werken is. In mezelf blijven geloven en zorgen voor de juiste mensen om me heen, die aanvullen.
Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?
Als moeder van 2 kinderen, in co-ouderschap, heb ik een strakke planning. Ik zeg altijd: “Eerst de doe-dingen, dan de leuke-dingen”. Dit zorgt dat ik mijn energie kan verdelen en ik houd meer tijd over voor de “leuke dingen”. Ik heb geleerd me niet schuldig te voelen als mijn planning mislukt. Morgen weer een dag.
Wat maakt jouw onderneming uniek?
Ik combineer “The Best of 2 Worlds”. Als co-creatief Spatial Designer & Design Coach vertaal ik dromen naar een visie en strategie, inspirerende ideeën voor een dienst of product en naar een realisatie van een toekomstbestendig ontwerp, product, dienst of campagne.
Als Spatial Designer werk ik op het spanningsveld tussen kennis en creatie. Ik onderzoek balans tussen functie en emotie. Creatief denken, samenwerken, nieuwsgierigheid en flexibiliteit zijn mijn superkrachten om elke complexe puzzel op te lossen.
Ik heb mijn dyslexie omarmt en zet daarom visual storytelling in om verhalen te vertellen voor o.a. retail of expo’s. Omdat ik me niet op mijn gemak voel in drukke ruimtes, ben ik me gaan specialiseren om juist mensen te helpen en prettig te laten voelen in complexe ruimtes, zoals luchthavens als Schiphol of Dubai Airport, maar ook in werkomgevingen en horeca.
Omdat ik op de achtergrond “shine”, ben ik een expert in observeren. Ik maak de grote lijnen inzichtelijk en breng de onzichtbare details in kaart. Als pop-up teammember werk ik het liefst alleen tijdens creatieve productie, maar samen in teams aan het doel.
Maar… ik werk niet alleen maar op ‘de bouwplaats’, maar ook in ‘de breinplaats’. Als Design Coach help ik creatieve starters en doorstromers hun droom tastbaar te maken. Ik coach zoals een designer denkt en doet. Want iedere ontwerper of creatief ondernemer kan zijn of haar dromen tastbaar maken, als je de juiste mensen om je heen hebt die je stimuleren en motiveren.
Ik heb zelf goede ‘leermeesters’ gehad en ik deel graag mijn kennis over hoe je tools eigen kan maken, hoe je als creatief kan specialiseren en hoe je als ‘eenpitter’ waarde kan toevoegen in een team. “Ik ben een creatief sparringspartner. Geef me een vinger en ik geef je een handvol inspiratie, creativiteit en fun. Samen brengen we je droom naar een Next Level.” Denk. Design. Samen Doen!
Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?
Begrip van anderen. Zelfs na 15 jaar ondernemerschap vragen mensen me nog steeds waarom ik voor deze onzekerheid kies. Terwijl ik denk ‘door voor veilig te gaan, haal je niet alles uit jezelf’. Ondernemerschap houdt me scherp in wat ik wil, wat ik kan en wil bereiken.
Daarnaast kan ik mijn enthousiasme, bomvol hoofd aan ideeën en nieuwsgierigheid niet 24/7 uitzetten. En eerlijk gezegd dat zou ik ook niet willen. Iedere dag groei ik als mens, ontwerper en ondernemer en ontwikkelt mijn onderneming met mij mee.
Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?
Ik ben een Master van de Schaduw. Op de achtergrond ben ik op mijn best, maar ik zoek balans tussen schaduw en spotlight. Ik zou eerder uit mijn schaduw hebben willen stappen, maar aan de andere kant, eerder was niet het moment geweest. O… en een website, want die heb ik (nog) niet na al die jaren…
Wat is je toekomstvisie?
We hebben creativiteit hard nodig om samen FUTURE PROOF oplossingen te bedenken en te maken, om de wereld een stukje beter én mooier te maken. Om dit te kunnen doen, moet je de juiste partners vinden. Daarom bouw ik aan DLO, Dear Little Ones. Een Co-Creatie Community waarin creatieve ondernemers in de spotlight worden gezet en hun creatieve buddy kunnen vinden om samen te werken aan innovaties. DLO staat voor kennis delen, elkaar stimuleren, motiveren en co-creëren. Want alleen wanneer je krachten bundelt en kennis deelt, kan je innoveren met impact, persoonlijk & collectief. Denk. Design. Samen Doen!
Contactpersoon: Darlaine Heitinga
Onderneming: Darlaine Heitinga & DLO // Co-Creatie Community
Website: www.darlaineheitinga.nl