Dit is het verschil tussen omzet, winst en kosten

Meer omzet of meer winst?

Hoe creëer ik meer omzet? Dat is een vraag die veel ondernemers zich continu stellen. Op zich een goede vraag natuurlijk. Maar weet ook dat je omzet alleen nog heel weinig zegt over hoe het met je onderneming gaat! Je kunt je beter focussen op de groei van jouw WINST!

Omzet, kosten, winst: allemaal begrippen die je als ondernemer regelmatig hoort. Ik krijg vaak de vraag wat eigenlijk het verschil is. Ik licht het daarom graag toe!

Omzet vs. Winst

  • Je omzet is het bedrag dat je aan je klanten factureert! Het totaal van alle facturen uit één jaar, vormt zo jouw jaaromzet. Het gaat om de bedragen excl. btw! Hoe meer je verkoopt, hoe hoger dus je omzet. Logisch dat veel ondernemers dit bedrag graag willen verhogen!
  • Je winst is echter nog belangrijker. Dit is het bedrag dat jij na aftrek van je kosten overhoudt. Je trekt dus alle (zakelijke) kosten die jij in een jaar maakt van de omzet af. Ook hier gebruik je de bedragen excl. btw. Hoe hoger je winst, hoe beter. Je kunt jezelf dan ook meer salaris of winst uitkeren. En dat wil je natuurlijk!

Focus op meer winst

Naast een goede omzet is het dus ook belangrijk om je kosten in de gaten te houden. Als je zakelijke kosten harder stijgen dan je omzet, dan gaat je winst omlaag. Dat wil je natuurlijk niet. Want alle winst die jij met een eenmanszaak maakt, vormt de basis van jouw salaris! Als jij (meer) geld wilt verdienen, is het dus belangrijk om je te focussen op winst.

Mijn tips

  1. Maak een inschatting (prognose) van jouw doelen voor komend jaar. Maak daarbij onderscheid tussen je gewenste omzet, kosten èn bepaald de winst die je wilt overhouden!
  2. Bekijk vervolgens minimaal eens per kwartaal hoe je ervoor staat. Waar gaat het goed gaat en waar valt het nog tegen?
  3. Bepaal ten slotte welke acties nodig zijn. Zo ben je er snel bij en kun je op tijd bijsturen!
  4. Neem een goed boekhoudprogramma; zoals Moneybird waarbij je heel snel een resultatenoverzicht kan uitdraaien.

En last but not least: Schakel hulp in als dit niet zo je ding is. Inzicht in je cijfers is nodig om verder te groeien! Als je hierover nog meer vragen hebt, dan kan ik je daar zeker bij helpen!

Contactpersoon

Marlouke Rambaldo

Onderneming

PayLouk

Website

paylouk.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!