Lichaam ontstoren

Denk jij er wel eens aan wat voor producten je allemaal gebruikt op je lijf en in je haren? En weet je dan dat dit invloed heeft op onze hormoonhuishouding in ons lijf?

Hormoonverstorende stoffen zijn stoffen die een ongewenst gezondheidseffect veroorzaken via beïnvloeding van het hormoonsysteem en ze zijn te vinden in bijvoorbeeld onze omgeving, voeding, cosmetica etc. Onze lever heeft de taak deze stoffen af te breken, maar als wij er teveel van binnenkrijgen en de lever kan de verwerking niet aan, dan worden deze stoffen opgeslagen in ons vetweefsel. Daarnaast heeft onze lever de functie om hormonen af te breken. Bij een opeenstapeling van onafgebroken hormonen veroorzaakt dit klachten binnen je lijf, zoals PMS klachten (moodswings, vreetbuien, pijnlijke borsten, weinig energie). Het is dus fijn als we zo min mogelijk hormoonverstorende stoffen binnen krijgen en dat kan door het toepassen van de volgende adviezen.

1. Drink gezuiverd water, niet uit plastic flesjes

Plastic flesjes bevatten veel van de stof BPA. BPA is een xenohormoon dat onze natuurlijke hormoonbalans kan verstoren. Vermijd dus het drinken uit plastic flesjes. Gebruik voor het bewaren van eten glazen schalen of BPA vrij bakjes.

2. E-nummers vermijden smaakversterkers (E171, E466)

Naast de e-nummers is het sowieso fijn voor je lijf om verse producten te eten en in de keuken met bijvoorbeeld (verse) kruiden te werken.

3. Pesticiden, biologisch, fyto-oestrogenen, natuurlijke stoffen

Als je boodschappen doet is het fijn voor je lijf om producten te halen die biologisch en onbewerkt zijn. In veel bijv. groenten en fruit zitten fyto-oestrogenen, deze stoffen werken als een natuurlijke bescherming voor een plant of gewas. Wij kunnen deze stoffen zelf ook goed gebruiken voor ons lijf, maar door het gebruik van bestrijdingsmiddelen binnen de landbouw, hoeft de plant of het gewas zichzelf niet meer te beschermen en bevat het ook een stuk minder van de goede fyto-oestrogenen. Kies daarom voor biologisch en onbewerkt voedsel.

4. Medicijnen

In medicijnen kunnen hormoonverstorende stoffen zitten. Krijg je na gebruik van een medicijn klachten, kijk dan even op de bijsluiter of deze in de bijwerkingen lijst staan. Zo ja, dan is het een idee dit te bespreken met degene die het medicijn heeft voorgeschreven.

5. Xeno-oestrogenen

Xeno-oestrogenen zijn stoffen die wij binnenkrijgen via bijv. cosmetica. Ze worden door ons lijf herkent als oestrogenen, waardoor we snel een te hoog oestrogeen niveau in ons lijf kunnen creëren. De oestrogeen en progesteron verhouding raakt hierdoor uit balans en kan klachten gaan veroorzaken.

Vermijd alle verzorgingsproducten die niet nadrukkelijk biologisch zijn. Denk aan shampoo, gezichtsverzorging, deo, zonnebrand, handzeep e.d..

Hoe help je je lijf ontgiften?

  • Allereerst probeer de inname van hormoonverstorende stoffen te beperken.
  • Drink voldoende water. Het vocht gebruikt je lichaam voor het afvoeren van afvalstoffen.
  • Ondersteun de lever in de afbraak van hormoonverstorende stoffen door het eten van de stof chlorofyl. Deze vind je terug in groene (blad)groenten.
  • Door te bewegen activeren wij ons lymfesysteem voor het afvoeren van afvalstoffen.

Ik ben er om jullie bewust te maken van hoe je met je lijf omgaat, wat je lijf je vertelt en wat het nodig heeft. Wil je hier hulp bij, advies over of heb je last van hormonale klachten? Neem dan gerust contact met me op, ik help je graag. Kijk op www.praktijkaniek.nl

Contactpersoon

Aniek

Onderneming

Praktijk Aniek

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!