ellendaenen.nl

Wie ben je?

Hoi ik ben Ellen, 40 jaar en samen met mijn zoon Noah van bijna 8 woon ik in de Flevopolder. In 2016 ben ik samen met Noah (toen net geen 3 jaar) terug naar Nederland gekomen. Ik heb daarvoor 8 jaar in Oostenrijk gewoond en daarvoor nog een jaar gereisd door Australië en Nieuw Zeeland. De keus om als alleenstaande moeder terug te keren naar Nederland was geen makkelijke, maar ik ben blij dat ik deze keus heb gemaakt. Het is namelijk het startpunt geweest van een zoektocht naar mezelf en hoe ik een leven op mijn voorwaarden kan vormgeven. Het heeft geleid tot mijn eigen online academie waarmee ik vrouwen begeleid om meer volgens hun cyclus en bioritme te gaan leven zodat zij een makkelijker, gezonder en vooral leuker leven kunnen leiden.

Ik ben een beetje een nerd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en gezondheid. Zo lees ik geen romans zoals de meeste vrouwen, maar liggen er overal in huis wel een aantal kennisboeken die ik aan het bestuderen ben. Ik tennis graag en je kunt me ook zo’n 2 a 3 keer per week in de sportschool vinden. Verder hou ik enorm van lekker eten, gezelligheid, maar heb ook zeker behoefte aan tijd voor mezelf. Ik ben een introvert en als ik een test zou doen dan zou daar waarschijnlijk uitkomen dat ik ook HSP ben, maar hou er niet zo van om mezelf (of anderen) in een hokje te plaatsen. Ik kijk veel liever wat wel werkt en hoe ik het beste vorm kan geven aan mijn leven zodat ik deze op mijn voorwaarden kan leiden.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik heb een opleiding in Human Resource management gevolgd en heb, behalve de periode dat ik in het buitenland zat, altijd als HR Adviseur gewerkt. Dit was vooral een verstandige keus destijds aangezien voeding en leefstijl nog in het geiten-wollen-sokken circuit zat. Ik ben toen teveel afgegaan op mensen om mij heen en ben dus voor de verstandige veilige keus gegaan in plaats van datgene waar mijn passie lag. Gelukkig heb ik mijn passie nooit echt losgelaten en uiteindelijk in 2016 heb ik een opleiding tot natuurvoedingsadviseur gevolgd. Het jaar daarop heb ik een Mental coach opleiding gedaan en ben op die manier alsnog mijn eigen weg gaan volgen. Zo’n 1,5 jaar geleden heb ik besloten dat in loondienst werken echt niet aan mij besteed is. De logische keuze toen was om als zzp’er aan de slag gegaan om voldoende inkomen te genereren zodat ik mijn online academie verder kon opzetten. Het doel is om nooit meer een zzp opdracht te hoeven aannemen.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Het heeft even geduurd voordat ik wilde toegeven dat loondienst niet voor mij is. Vrijheid, in de breedste zin van het woord, is mijn allerbelangrijkste waarde en toen ik dat eindelijk inzag kwam ik er al snel achter dat loondienst zo’n beetje het tegenovergestelde is van de vrijheid zoals ik dat voor ogen heb. In alle gesprekken die ik met vrouwen voerde, en ook op basis van mijn eigen ervaringen, viel mij iets op. Onze huidige maatschappij gaat uit van het patriarchisme en is niet ingericht op het vrouwelijke bioritme en vrouwelijke krachten die er onder invloed van dit bioritme zijn. Dat is in mijn ogen dé reden dat zoveel vrouwen last hebben van burn-out, chronische vermoeidheid en veel hormonale klachten zoals menstruatieklachten, vruchtbaarheidsproblemen, humeurschommelingen, eetbuien, PMS, overgewicht en slaapproblemen om maar een paar te noemen. Leven volgens je eigen bioritme en je maandelijkse cyclus zorgt ervoor dat je veel meer gaat leven vanuit je eigen wensen en behoeftes in plaats van de norm die we nu kennen. Toen ik deze link ben gaan leggen, meer onderzoek ben gaan doen en ook zelf ben gaan toepassen wat ik leerde kwam ik erachter dat het écht heel veel makkelijker is als je je eigen bioritme volgt. Tegelijkertijd viel mij ook op dat dat vaak niet past binnen de manier van werken en leven zoals we dat vandaag de dag kennen. Hier zit dus een behoorlijke spanning en ik wil die spanning weghalen zodat vrouwen ook vrij en in lijn met zichzelf kunnen werken en leven en niet meer gebukt hoeven te gaan onder vervelende klachten.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Omdat ik nog deels zzp opdrachten doe en alleenstaande moeder ben is het soms wel een beetje jongleren. Het zorgt er ook voor dat sommige dingen niet zo snel gaan als ik graag zou willen, maar ik zie het ook wel weer als uitdaging. Het gaat vooral om keuzes maken, prioriteiten stellen en je hart volgen. Dat is ook precies wat ik in mijn online programma aan anderen vrouwen mee wil geven. Het is niet A of B en het  mag ook echt wel op jouw voorwaarden. Ik probeer daar wel een balans in te vinden. Afgelopen jaar heb ik daardoor regelmatig weken van meer dan 40 uur gewerkt en ook in het weekend werken kwam geregeld voor. Dat is wat mij betreft geen balans en ook niet hoe ik uiteindelijk mijn leven vorm wil geven. Heel bewust heb ik dan nu ook besloten om even geen zzp opdracht meer aan te nemen en me alleen te focussen op mijn eigen online bedrijf. Gelukkig heb ik mijn ouders in de buurt wonen die regelmatig ook op Noah oppassen zodat ik even kan bijtanken of iets voor mezelf kan doen.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Er is maar weinig informatie beschikbaar over hoe wij vrouwen in elkaar zitten en hoe wij functioneren. Dat is gewoon echt anders dan mannen en dat is helemaal prima. Ik denk dat dat juist het mooie is! We vullen elkaar aan, maar in de huidige maatschappij vinden we dat iedereen hetzelfde moet zijn en dus ook op dezelfde manier zou moeten functioneren. We zijn allemaal gelijk, maar we zijn niet hetzelfde. Je ziet echter niet terug in de reguliere gezondheidszorg, maar ook niet in de manier waarop opleidingen zijn vormgegeven, fitness- en afvalprogramma’s zijn opgebouwd en hoe we tegen productiviteit aankijken. Dit is vooral gebaseerd op hoe mannen functioneren en hoe we gewend zijn om dag in dag uit op dezelfde manier te werken. Zo werkt het over het algemeen voor vrouwen niet. Als vrouwen meer vanuit hun eigen bioritme gaan leven en rekening gaan houden met hun eigen wensen en behoeftes en op basis van hun fysieke, emotionele en mentale gesteldheid dan gaan er grootse dingen gebeuren. We zijn geen mannen dus laten we ons ook niet zo willen gedragen. Er is alleen weinig beschikbare kennis of tools hoe je dat dan als vrouw kan doen en daar voorzie ik in. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de algemene opvattingen die er zijn op het gebied van werken, productiviteit en gezondheid. Daar is dus nog een hoop winst te halen wat mij betreft.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Haha, ja zoveel. Als ik toen had geweten wat ik nu wist over het ondernemerschap was ik er waarschijnlijk niet aan begonnen. Gewoonweg omdat er veel op je afkomt. Ik was ineens geen medewerker meer, maar alles in 1 tegelijk. CEO, marketeer, administrateur en nog veel meer waar ik geen kaas van gegeten had. Ook viel het me tegen hoe lastig het is om echt op te vallen en klanten te vinden binnen het grote aanbod dat er op dit moment is. Het vraagt dus echt wel wat qua mindset en kennis over ondernemen. Het lijkt vaak zo makkelijk als je naar anderen kijkt, maar er komt veel meer bij kijken en dat heb ik wel onderschat. Maar goed, dat was maar goed ook anders was ik dus nooit gestart. De grootste uitdaging is misschien nog wel het feit dat je vooral moet volhouden en fouten moet kunnen incasseren. Als ondernemer ben je wat dat betreft veel kwetsbaarder dan een werknemer in loondienst, maar ik had dit nooit willen missen. Ik heb zo ontzetten veel geleerd op zowel zakelijk als persoonlijk gebied de afgelopen 2 jaar. Dat is onmisbaar en ik zou ook niet anders meer willen.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Ik zou investeren in een goede business coach en niet alles zelf uit gaan zoeken. Sowieso is investeren in goede mensen om je heen heel fijn! Zelf vind ik dat soms nog best spannend omdat het toch investeringen zijn die voor de baten uitgaan, maar iedere keer als ik weer wat uitbesteed of investeer in echt goede mensen en kennis dan maak ik weer een enorme sprong en wordt weer bevestigt dat het je echt verder helpt.

Wat is je toekomstvisie?

Uiteindelijk wil ik toe naar een platform voor vrouwen die meer op hun eigen voorwaarden hun leven vorm willen geven. De wereld heeft meer vrouwelijkheid nodig en wanneer alle vrouwen goed voor zichzelf gaan zorgen en gaan leven volgens hun eigen ritme dan komt er weer meer balans in de wereld en wordt de wereld een mooiere plek en dat is voor iedereen goed. Wanneer het zo ver is weet ik niet, maar de start is er. Het zal niet zonder slag of stoot gaan want oude patronen doorbreken en ingesleten overtuigingen in een nieuw perspectief zien zorgt in eerste instantie voor weerstand maar zoals een docent mij ooit vertelde: “Zonder wrijving geen glans”. Ik ga voor de glans en ik  merk dat steeds meer vrouwen daar ook behoefte aan hebben dus daar ga ik voor!

Contactpersoon: Ellen Daenen 
Onderneming: ellendaenen.nl
Website: www.ellendaenen.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!