FEMpreneurhulp by FEM-START

Wie ben je?

Mijn naam is Sandra, ik ben 32 jaar en woon in Amsterdam met mijn vriend. En we verwachten binnenkort ons eerste kindje!

Ik hou van reizen, andere culturen ontdekken en mensen ontmoeten (net voor de covid-19 crisis begon heb ik nog 11 maanden met mijn vriend door Latijns-Amerika gereisd); festivals; zon en de zomer; mooie boeken; koken en veel vrienden in ons huis ontvangen.

Ook ben ik de co-founder van FEMpreneurhulp en FEM-START.

FEMpreneurhulp is een non-profit initiatief van www.fem-start.com dat zich inzet om vrouwelijke ondernemers te ondersteunen, aan te moedigen en te laten excelleren. In tijden van crisis en daarna. We bieden vrouwelijke ondernemers gratis 3 mentorgesprekken aan om hen een stapje verder te brengen. Meld je nu hier aan!

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Eigenlijk ben ik altijd bezig geweest met ‘ondernemen’, zo organiseerde ik op de middelbare school al vaak activiteiten zoals een nieuwjaars-ontbijt of tripjes.

Na mijn middelbare school heb ik Bestuurs- en Organisatiewetenschap gestudeerd in Utrecht, met een focus op Internationale Ontwikkelingssamenwerking. Ik wilde altijd al iets doen aan alle problemen in de wereld. Maar eenmaal op stage in de sector vond ik dat een ‘business-mindset’ vaak ontbrak, terwijl juist dat geld zo goed mogelijk besteed moet worden. Ik ging meer lezen over sociaal ondernemerschap en dat paste echt totaal bij mij! Dus heb ik nog een minor Entrepreneurship gedaan aan de UvA, waar ik mijn eerste onderneming opzette en sindsdien ben ik altijd met ondernemerschap bezig geweest.

Zo heb ik als Innovation Acceleration Manager voor HiiL (een stichting die zich wereldwijd inzet voor toegang tot recht) mede een innovatiehub ingezet in Zuid-Afrika en begeleidde ik startups in zuidelijk Afrika en Nederland, die allemaal toegang tot recht verbeterden. Op dit moment werk ik als Innovatiemanger bij ARAG waar ik weer startups begeleid die toegang tot het recht verbeteren.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Niets is zo leuk als zelf iets bedenken en het vervolgens tot bloei zien komen! En aangezien ik zelf bedenk wat ik wil doen, kan ik werken aan thema’s die ik belangrijk vind!

Hoe ik op het idee van FEMpreneurhulp ben gekomen? Ik heb jarenlang gewerkt met startups vanuit de hele wereld. Mij viel daarbij op dat er nog een ontzettende kloof was tussen de kansen voor startups geleid door mannen en vrouwen. Daar wilde ik iets aan doen!

Als vrijwilliger bij TEDxAmsterdamWomen mede-organiseerde ik de startup awards, waar we startups met vrouwelijke oprichters een podium gaven en ondersteunden. Nadat Marian Spier gestopt is met TEDxAmsterdamWomen raakte ik met haar in gesprek over hoe we vrouwelijke ondernemers konden blijven ondersteunen. Zij was bezig met het opstarten van FEM-START en ik ben op die trein gesprongen. Helaas begon toen net de corona crisis en konden we veel van onze plannen (tijdelijk) niet uitvoeren. Het plan was toen nog erg gericht op fysiek samenkomen.

Tegelijkertijd zagen we veel vrouwelijke ondernemers om ons heen die het zwaar hadden door de crisis, maar óók veel mensen die zich tijdens de crisis wilden inzetten voor een ander. Met behulp van het Oranjefonds hebben we toen FEMpreneurhulp opgezet.

FEMpreneurhulp zet zich actief in om vrouwelijke ondernemers te ondersteunen bij alle uitdagingen die de huidige crisis met zich meebrengt. COVID-19 raakt iedereen. Volgens de cijfers van UN Women is gebleken dat vrouwelijke ondernemers het hardst worden getroffen door de crisis. Middels ons mentornetwerk bieden wij vrouwelijke ondernemers de support op maat aan die je nodig hebt om je onderneming door de crisis te komen. Samen staan we immers sterker dan alleen. #SamenSterk

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Naast het ondernemen werk ik ook nog als Innovatie manager bij ARAG. Daar begeleid ik legal tech startups. Een uitdagende combinatie, maar omdat ik het allebei heel leuk vind, gaat dat prima!

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Met FEMpreneurhulp helpen wij kosteloos vrouwelijke ondernemers door ze aan mentoren te koppelen. We zien dat na sessies de ondernemers meer inzicht krijgen hoe hun bedrijf succesvoller te maken. De meeste vragen van de vrouwelijke ondernemers zijn op het gebied van finance en business development, maar we hebben ook mentoren die kunnen begeleiden in design, techniek en bij burnout. In de afgelopen 6 maanden hebben we met onze 37 mentoren ruim 70 vrouwen bijgestaan. Er zijn nog plekken vrij voor een ieder die zich op wil geven via www.fempreneurhulp.nl!

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Als je wilt kan je altijd blijven werken aan je onderneming. Ik geloof ook zó in wat we doen, dat ik er graag mee bezig ben! Maar het is belangrijk om in je leven balans te houden en af en toe ook even echt vrij te nemen.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Als je het mij vraagt is als ondernemer focus heel belangrijk. Vaak hebben ondernemers de neiging om iedereen te willen helpen, maar zo kan je niet beginnen. Dat is een belangrijke les die ik heb geleerd. En ondernemen is alleen vol te houden als je iets aan het bouwen bent waar je zelf echt in gelooft!

Wat is je toekomstvisie?

Met FEMpreneurhulp willen we vrouwen ten tijde van de crisis en daarna een stapje op weg helpen. FEM-START is een EDtech oplossing om de kloof op het gebied van het ophalen van funding voor vrouwelijke ondernemers te dichten. Mijn droom is dat in de toekomst startups geleid door vrouwen net zo makkelijk financiering kunnen ophalen als hun mannelijke collega’s!

Contactpersoon: Sandra van der Pal

Onderneming: FEMpreneurhulp by FEM-START

Website: www.fempreneurhulp.nl  en www.fem-start.com

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!