Film- en animatiestudio REDRUM, creative academy REDUCATIONS en blended learning platform Hubhub.

Wie ben je?

Ik ben Carlijn Pluijmakers – Emmen (37) en woon midden in de bossen samen met mijn man Björn en kids Oliver (5) en Adam (3).

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik ben begonnen in HR in de accountancy en ben gedurende die vijf jaar gestart met mijn eerste ondernemingen. Op mijn 25e heb ik de overstap gemaakt naar de creatieve sector en is REDRUM en later ook REDUCATIONS en Hubhub gestart.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ondernemen zit denk ik in mijn bloed. Ik kan het niet helpen. Overal liggen kansen voor het grijpen en juist op momenten dat het lastig wordt, gaat mijn vuurtje aan. Dan gaat het omdenken automatisch en bedenk ik een oplossing die misschien ook voor anderen handig is.

Vaak ontstaat een onderneming uit een gemis. Zo miste ik bij REDRUM kwaliteit bij de stagiaires en wilde ik dat mensen ook op latere leeftijd naar school konden. Maar dan niet in zo’n muf klaslokaal en 4 jaar lang. Nee… naar school in een inspirerende omgeving, met toffe mede-studenten en docenten. Waar je in 6 maanden tijd wordt bij- of omgeschoold. En het werkt, dat bewijst REDUCATIONS. We hebben klassen vol waanzinnig getalenteerde mensen die we koppelen aan bedrijven die mensen zoeken.

Bij Hubhub zagen we dat er geen veilig speciaal platform is voor online lesgeven. In deze Corona tijd een groot gemis, maar juist ook hierna wordt hybride onderwijs belangrijker. Plaatsonafhankelijk en een gezonde mix tussen les op school en online les. Het lerarentekort kunnen wij aanvullen door experts toe te voegen uit het werkveld. Hoe tof als je als leerling les krijgt van een echt goede ondernemer, een bekende vlogger of iemand die onwijs goed is in techniek. Docenten op school worden naast leraar dan ook coach die zorgen dat de leerlingen de juiste passende lessen aangereikt krijgen. Veel gepersonaliseerder. Dit maakt het docentenvak nog interessanter en het onderwijs uiteindelijk beter.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Alles loopt door elkaar. Doordat ik een groot en mooi team om me heen heb is het mogelijk om te schakelen tussen alle bedrijven. De hele dag wissel ik tussen verschillende werkzaamheden. Dit kan alleen maar als je samenwerkt. Alleen is dit onmogelijk. En ongezellig. Toen we kinderen kregen, hebben we ook meteen liefdevolle opvang voor de kinderen geregeld. Dit is echt van levensbelang om je niet constant een slechte ouder te voelen 😉 En leg niet teveel druk op jezelf. Een keer niet kunnen koken? Er zijn hele gezonde potjes. Een keer een zakelijke afspraak verzetten? Dit begrijpen mensen echt wel.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

De ondernemingen versterken elkaar. Zo kunnen we met REDRUM veel content maken voor REDUCATIONS en Hubhub en kunnen we met REDUCATIONS weer de experts en docenten trainen voor Hubhub en onze mensen van REDRUM. Win-win! Een leven lang leren zie je overal terug. Jezelf steeds beter maken, uitdagen, herontdekken en kennis delen. Jouw talent kun je overbrengen op een ander waarmee je een stepping stone wordt in iemands leven. Hoe mooi is dat!

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ik ga overal onbevangen in. Daardoor valt iets niet snel zwaar of tegen. Gaandeweg zijn we gegroeid. Ieder jaar komen er een paar mensen bij en op een gegeven moment heb je een groot team waar je voor verantwoordelijk bent. Daar heb ik gelukkig helemaal geen last van, maar de betrokkenheid bij iedereen stimuleren is soms lastig in een grote groep. Ik moet accepteren dat sommige mensen niet altijd tevreden zijn. Dat zit in de aard van sommige mensen. Gelukkig zijn dit uitzonderingen en vind ik ondernemen nog steeds geweldig.

Hubhub is ondernemingstechnisch wel next step lastig. In het onderwijs wordt een commerciele partij als vies gezien, terwijl een goede oplossing juist heel veel voordelen met zich mee kan brengen. Besparingen in tijd en in geld, maar ook een betere werkomgeving voor docenten en betere resultaten voor de leerlingen. Ik ben niet gewend dat mensen je wantrouwen. Dat proef ik hier vaker dan ik gewend ben. Heel vreemd. Wij doen dit omdat we een goede aanvulling zijn en kansen zien voor het onderwijs. Het gaat ook om mijn eigen kinderen die worden opgeleid. Voor de mensen die misschien wel bij mij komen werken. Dit gaat iedereen aan en als je een goed idee hebt, kun je een bijdrage leveren. Gelukkig zie ik dat het tij zich aan het keren is. Ik heb dagelijks gesprekken met mensen die echt willen innoveren, de noodzaak zien en een voortrekkersrol durven te pakken.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Eerder samenwerkingen aangaan. Ik heb altijd compagnons gehad omdat samen ondernemen leuker is, maar samenwerken met je netwerk geeft ook een grote boost. Zowel in plezier als in bereik. Kijk in je omgeving wie welke ideeën heeft en breid deze uit. Bedenk niet zelf het wiel, maar de aanvulling die dit wiel nog beter maakt.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat ík het leuk heb. Als je een groter bedrijf hebt, word je soms geleefd en hebben veel mensen een mening. Kijk dan even vanaf een afstand of je doet waar je blij van wordt. Natuurlijk zijn er altijd dingen die erbij horen en minder hoog op jouw favo lijstje staan, maar overall moet het je blij maken. Al die uren en uren die erin gaan zitten, de risico’s die je neemt en de vrije tijd die je opoffert, moeten wel gaan in iets dat jij graag doet. Vastbijten. Eyes on the prize en zorg voor enthousiaste en positieve mensen om je heen. Step on the fun train or go home.

Wat is je toekomstvisie?

REDRUM zal meer een technische kant opgaan waarbij programmeren, animeren en filmen elkaar vaker zullen ontmoeten. VR, AR, gaming en E-sports zullen vaker worden toegepast in het dagelijks leven. Het past bij ons DNA om ook artistiek te blijven. Altijd een geintje, net even uitdagender en anders.

Bij REDUCATIONS staan we voor een leven lang leren. Je ziet dat we al meer gaan naar het skills paspoort. Tenzij je een hersenchirurg bent, dan is het wel handig 😉 We gaan veel meer toe naar wat je in je leven opdoet aan ervaring en kennis en niet zo zeer welk papiertje je op je 24e hebt gehaald.

Bij Hubhub liggen veel kansen omdat het onderwijs moet innoveren om beter aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen en de banen die de leerlingen in de toekomst gaan krijgen. Het is onmogelijk om van docenten te vragen alle vakken zelf te geven terwijl er zoveel mensen zijn die hier veel meer over kunnen vertellen. Met experts kunnen we (vakoverstijgend) onderwijs geven en leerlingen breder opleiden en interesseren. Dit maakt ook het docentschap nòg interessanter waardoor de uitstroom hopelijk minder wordt. Kortom. Werk aan de winkel!

Contactpersoon: Carlijn Pluijmakers – Emmen
Onderneming: Film- en animatiestudio REDRUM, creative academy REDUCATIONS en blended learning platform Hubhub. Ik heb ook nog wat kleine ondernemingen on the side. Website: www.redrumbureau.com, www.reducations.com, www.hubhubschool.com www.dingdongverkocht.nl www.atelierpomme.nl en @dumdumdeux

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!