Gezondheidscoach Leudal

Wie ben je?

Ik ben Leonie Backus, Gezondheidscoach Leudal, en ik begeleid vrouwelijke levensgenieters, die graag in actie willen komen naar een gezonde leefstijl. Ik ben gespecialiseerd in begeleiding bij emotie-eten, snoepen en snaaien. Dit doe ik voor vrouwen in heel Nederland (en ver daarbuiten), online en offline. Daarnaast geef ik Powerwalktrainingen (eigenaar Powerwalkingclub Leudal).
Verder ben ik getrouwd en heb ik twee mooie puberzoons.
Ik woon in het prachtige Limburg aan de rand van het bos, een plek waar ik supergraag vertoef, het liefst tijdens een sportieve activiteit (powerwalken, wandelen of hardlopen).
Ik ben enthousiast, vrolijk en optimistisch ingesteld en bruis meestal van de energie 😊.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Van oorsprong ben ik communicatie-adviseur. Na mijn HBO-opleiding aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg heb ik bij diverse bedrijven communicatiefuncties gehad. Ik heb dan ook meer dan 20 jaar communicatie-ervaring in allerlei branches.
Daarnaast gaf ik een aantal jaren groepslessen in een sportschool. Dat was van mijn hobby mijn werk maken …

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik ben er eigenlijk min of meer ingerold. Best een verhaal.
In 2006 ben ik, zwanger van mijn jongste zoon, van de trap gevallen en toen heb ik een gecompliceerde beenbreuk opgelopen. Ik heb toen opnieuw moeten leren lopen. En toen ik destijds mensen op straat voorbij mijn huis zag lopen, toen dacht ik: áls ik weer kan lopen, dan gá ik lopen.
Dus toen ik in de loop van 2007 weer goed op de been was, ben ik heel sportief aan de slag gegaan. Lange afstanden lopen, hardlopen en sporten bij de sportschool. Zo rolde ik ook in het lesgeven bij de sportschool, waar ik destijds de opleiding voor heb gedaan.
Inmiddels was ik me steeds meer voor voeding gaan interesseren (persoonlijk in verband met het trainen voor een halve marathon en ook vanwege vragen van klanten in de sportschool) en vanuit die interesse besloot ik de opleiding tot Gezondheidscoach te gaan volgen.
Toen ik die klaar had, kwam van het een het ander: inschrijving KvK, beroepsvereniging, bedrijfsnaam, website etc. En toen kwamen de eerste klanten die gehoord hadden dat ik hiermee bezig was … het balletje ging lekker rollen.
Van 2017 – 2019 heb ik mijn baan in loondienst nog gecombineerd met mijn eigen onderneming. In de zomer van 2019 ben ik fulltime gaan ondernemen.
En nu combineer ik dus mijn werk als gezondheidscoach met dat van powerwalktrainer.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Het zijn drukke dagen, want als ondernemer is er altijd iets te doen. Het werk is nooit klaar.
Ik probeer wel elke week een bepaalde regelmaat aan te houden. Dus op vaste dagen klantgesprekken, powerwalktrainingen, vaste momenten voor het schrijven van nieuwsbrieven en blogs etc. Verder wil ik ook elke week een dosis inspiratie, dus ook daarvoor ruim ik tijd in: het lezen van boeken, het volgen van trainingen etc.
Op dit moment werk ik voornamelijk thuis en gaat er heel veel online. Dat scheelt een hoop tijd, waardoor ik er ook meer voor het thuisfront kan zijn.
Én ik vind het ook nog heel belangrijk om voldoende tijd voor mezelf te hebben. Afschakelen, ontspannen … zó belangrijk voor een goede balans en als je goed voor jezelf wilt zorgen. Ik geef hier zeker ook prioriteit aan.
Gelukkig haal ik ook heel veel energie uit mijn onderneming!

Wat maakt jouw onderneming uniek?
Ik werk niet zoals een doorsnee-gezondheidscoach of gewichtsconsulent. Ik richt me niet zozeer op het afslanken en het gewicht, maar echt op het totaalplaatje van de leefstijl. Gezonde voeding en beweging komen zeker wel aan bod, maar daarnaast is er vooral veel aandacht voor mindset, ontspanning en stresshantering. Het omgaan met emoties en gevoelens is ontzettend belangrijk binnen een gezonde leefstijl. Niet voor niets ligt mijn specialisme op het gebied van omgaan met emotie-eten. Het (vaak stiekeme) snoepen en snaaien, wat veel vrouwen zo ontzettend dwars kan zitten.
Ik werk niet met een dieet. Ik werk niet met voorgeschreven menu’s. En ik ga een klant zeker niet vertellen wat ze moet doen. Bij mij staat de klant en haar leefsituatie voorop en we gaan altijd zoeken naar datgene wat het beste in het (vaak drukke) leven van die klant past. Kleine aanpassingen die goed te doen zijn.
Mijn enthousiasme en positiviteit geven er verder nog het unieke tintje aan.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ja, wel een paar dingen. Dat je overal verstand van moet hebben. Althans, dat dacht ik. Van administratie, techniek, websites, marketing, sales etc. etc. Inmiddels weet ik ook wel dat je dingen kunt uitbesteden (gelukkig), maar zeker aan het begin dacht ik dat ik alles zelf moest doen.
En verder vind ik het een nadeel dat je altijd ‘aan’ staat. Ja, je hebt veel vrijheid, en dat is heerlijk. Maar mijn hoofd draait vaak overuren, ofwel van de ideeën ofwel omdat er altijd wel iets te doen is. Als je wilt kun je 24/7 in en aan je bedrijf bezig zijn. Dat vind ik een valkuil.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?
Meteen een coach in de arm nemen om mijn bedrijf mee op de rit te krijgen. Nu heb ik voor mijn gevoel het eerste jaar teveel aangerommeld; dat had ‘strakker’ gekund als ik nog sneller in een coach had geïnvesteerd.
Aan de andere kant zie ik het ook als een leerproces en heb ik gaandeweg heel veel kennis opgedaan.
En sneller dingen uitbesteden waar je geen verstand van hebt of waar je gewoon geen affiniteit mee hebt.

Wat is je toekomstvisie?

In de toekomst heb ik een mooi en goedlopend bedrijf, waar veel dingen vanzelf gaan. Waar ik heel veel mooie vrouwen kan inspireren en begeleiden en waarbij ik volledig locatie-onafhankelijk aan de slag ben, en waarbij ik veel vrijheid heb. Waarbij ik regelmatig een team van mensen kan inschakelen voor bepaalde klussen.
Mijn droom is om mijn communicatieskills (met name het schrijven, waar ik ook mijn hart heb liggen) te combineren met mijn werk als gezondheidscoach. Op welke manier precies moet zich nog ontvouwen.
Mijn missie is in ieder geval om zoveel mogelijk mooie vrouwen te inspireren en begeleiden om zonder schuldgevoelens en schaamte lekker te eten en te drinken, en daarbij toch een gezonde leefstijl aan te kunnen houden.
Naar mijn zin is iedereen veel te veel gefocust op afvallen, terwijl lekker in je vel zitten, energie voelen, fit zijn en levenslust ervaren zoveel belangrijker zijn in mijn ogen. En dat is wat goede voeding, een flinke portie beweging, een ijzersterke mindset én regelmatig genieten en ontspannen met je doet. Dus, minder focus op de kilo’s en meer focus op het goede gevoel.
Ik weet dat heel veel mooie vrouwen hier behoefte aan hebben.
Dit is wat ik echt wil uitdragen.

Mochten er nog vragen zijn, dan laat het me gerust weten.
Hartelijke groeten,

Leonie

Contactpersoon: Leonie Backus-Geelen
Onderneming: Gezondheidscoach Leudal
Website: www.gezondheidscoachleudal.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!