The Money Flow Manager

Wie ben je?

Hi, ik ben Elise van Hoorn, ook wel bekend als The Money Flow Manager (@the.money.flow.manager op Instagram). Als cijferstrateeg en mentor voor onderneemsters maak ik cijfers makkelijk! Samen met mijn Franse vriend en onze dochter woon ik in Bordeaux, Frankrijk. Mijn vriend heeft ook een zoon die regelmatig bij ons is.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Voordat ik begon met ondernemen ben ik jarenlang werkzaam geweest in de internationale corporate wereld. Eerst op de financiële afdeling waardoor ik alles weet van boekhouding en belastingen. Ik ben echter anders dan de meeste financials, want ik heb altijd extra uitdaging daarnaast gezocht. Zo ben ik naast de finance werkzaamheden ook lange tijd verantwoordelijk geweest voor de inrichting van het ERP pakket binnen het bedrijf waar ik werkzaam was en trainde de gebruikers hoe zijn hiermee moesten werken.

Vervolgens werd mij de functie van Financial Business Analist aangeboden. In deze functie heb ik management rapportages gemaakt in Excel, waarop het internationale topmanagement dagelijks sturing aan het bedrijf gaf. Ook ben ik betrokken geweest bij de uitwerking van strategische beslissingen om het bedrijf verder te laten groeien. Naast een geweldige uitdaging heeft deze baan mij ook mijn Franse vriend gebracht. Hij werd overplaatst naar Nederland en wij kwamen samen op één kantoor te werken.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Lange tijd hebben we 2 weekenden per maand heen en weer gependeld tussen Nederland en Bordeaux, waar onze (bonus)zoon en broer woonde. Dit ging goed, maar omdat we ook beiden veel werkten, was het ook intens. Uiteindelijk hebben we het besluit genomen dat Bordeaux onze basis zou gaan worden, zodat we als gezin vaker samen konden zijn. Mijn vriend is vanuit Bordeaux bij hetzelfde bedrijf blijven werken en ik ben op zoek gegaan naar een andere uitdaging.

Die leek ik in eerste instantie te vinden als Excel consultant waarin ik projecten deed voor internationale organisaties. Omdat ik het echter ongezellig vond om hele dagen alleen maar naar Excel te staren, ging ik op zoek naar andere onderneemsters om mee te sparren en ervaringen te delen. Door hen kwam ik erachter dat veel vrouwen onzeker zijn over de cijfers in hun business en dat dit vaak zorgt voor onrust. Toen viel alles op z’n plek.

Met mijn werkervaring ken ik alle boekhoud- en belastingregels, kan ik trainingen geven, heb ik alle werkprocessen binnen een bedrijf gezien én weet ik ook hoe bedrijfsleiders kijken naar de cijfers en hun strategie bepalen om de business te laten groeien. Hier moest ik gewoon iets mee doen! Want als vrouw en moeder met een eigen bedrijf, weet ik dat we eigenlijk al genoeg te doen hebben. En de cijfers in je business komen dan vaak op de laatste plaats, omdat ze lastig en niet leuk zijn. Dat vind ik dus echt zonde. Want juist die cijfers geven zóveel inzicht in hoe het bedrijf ervoor staat en waar je naartoe kan gaan, dat het je juist heel veel tijd (en geld) kan schelen als je op dit stuk in control bent.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Onze dochter gaat naar de kleuterschool. 4 dagen in de week van 08:30 tot 16:30 uur. Dat zijn mijn standaard werkuren. Daar omheen werk ik als ik met een ontzettend leuk project bezig ben en het niet los kan laten of als er echt iets af moet. Mijn vriend maakt hele lange dagen en reist ook veel voor het werk, dus over het algemeen manage ik alles thuis en breng ook de meeste tijd door met onze dochter. Ik kies er nu heel bewust voor om na al het heen en weer reizen extra rust en ritme te creëren in het leven van onze dochter, maar ik ben tegelijkertijd ook erg ambitieus als het gaat om mijn business en ik vind het geweldig dat ik dit dagelijks kan doen.  

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Met mijn unieke pakket aan werkervaring heb ik ook mijn eigen unieke werkwijze gecreëerd. Deze is naast persoonlijk en praktisch ook gericht op “ease”. Ik werk met persoonlijke trajecten, omdat daarin in korte tijd de meeste impact gemaakt kan worden. Tijdens zo’n traject duik ik in de cijfers en creëer ik allereerst een Business Dashboard op maat, welke door de onderneemster na een korte training makkelijk te updaten is.

Aansluitend volgen strategiesessies om de cijfers in het dashboard te analyseren. Wat betekenen ze? Moet er iets bijgestuurd worden? Zijn er extra kansen die benut kunnen worden? Door de persoonlijke begeleiding en de ruimte om veel vragen te stellen ervaren mijn klanten veel meer zelfvertrouwen als het gaat om cijfers. En omdat ze met het makkelijk te updaten dashboard in korte tijd “on top of their numbers” kunnen zijn, ervaren ze ook veel meer rust en focus in hun business.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Niet zozeer in het ondernemen an sich. Wat ik wel onderschat heb is de impact van het “cijfers zijn niet mijn ding”-gevoel die veel vrouwen hebben. Dat is voor velen zo’n sterke overtuiging geworden, dat de drempel om met de cijfers van het bedrijf aan de slag te gaan behoorlijk hoog is. En voor een tijdje lijkt het ook prima te gaan zonder dat inzicht in de cijfers, maar bij iedere ondernemer komt er een keer een moment dat dit niet meer werkt. Dat de bedrijfsgroei stagneert. En dat is het moment dat de onderneemster onrust gaat ervaren, zelf aan de slag gaat met het maken van een omzet- en kostenoverzicht wat dan eigenlijk ook niet echt lekker loopt. En zij ziet dat dan als een bewijs dat ze niet goed is met cijfers.

Ik heb echter ervaren dat als de onderneemster op zo’n moment even begeleid wordt door iemand met ervaring, er in korte tijd veel helderheid ontstaat. En dat als ze eenmaal over die drempel geholpen is, er heel veel op z’n plek valt. Ik vind het dan ook zo gaaf dat iedere klant tot nu toe heeft gezegd dat ze beter is met cijfers dan ze ooit had verwacht en dat het eigenlijk allemaal wel meeviel. En geloof mij; dat waren ook vrouwen die in hun schooltijd al hoorden dat ze niet goed waren met wiskunde of economie.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Als ik iets over zou kunnen doen, dan zou ik meer tijd besteden aan de dingen die belangrijk zijn voor de opzet en groei van mijn business en minder in het luisteren van podcasts en volgen van diverse webinars. Ik ben tot de conclusie gekomen dat deze je kunnen afleiden van de strategie die je gekozen hebt, voordat je daadwerkelijk hebt kunnen ervaren of jouw strategie wel of niet werkt. Ik zou daarom nog meer focus aanbrengen in mijn business.  

Wat is je toekomstvisie?

De toekomstvisie met mijn bedrijf is om cijfers voor zoveel mogelijk onderneemster makkelijk te maken. Voor mij is dit namelijk het leukste werk wat ik mij kan bedenken, dus het is belangrijk dat ik dat kan blijven doen. Naast de 1-op-1 trajecten hoop ik ook dat ik in de toekomst regelmatig retreats kan organiseren naar Bordeaux. Op persoonlijk vlak wil ik nog meer rust kunnen ervaren in de combinatie van moederschap en ondernemen en blijven werken aan mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Dit klinkt misschien allemaal vrij basic, maar ik heb ondertussen ervaren dat juist een fijne en ontspannen basis, in combinatie met mooie uitschieters, bij mij zorgt voor het meeste levensgeluk.

Contactpersoon: Elise van Hoorn
Onderneming: The Money Flow Manager
Website: www.themoneyflowmanager.com

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!