Hem of haar vergeven? Ammehoela!

Vergeving is een beladen woord. Het suggereert maar al te vaak dat we de hand over ons hart moeten strijken terwijl die ander ons ‘ik weet niet wat’ heeft aangedaan. Oog om oog, tand om tand. Dat is pas ferme taal waar je mee kunt aankomen. We zien dit momenteel om ons heen, in het klein en in het groot.

Je mag boos zijn

In mijn werk ontmoet ik regelmatig mensen die er net zo over denken. Zij zijn, vaak zeer terecht, boos om iets wat hen is ‘aangedaan’. Door hun familie, zakenrelaties, kennissen of wildvreemden. Ik zeg ‘terecht’, omdat ik geloof dat boosheid gezien en gehoord mag worden voordat je deze kunt helen.

Je macht weggeven

Maar helaas blijven mensen regelmatig steken in hun boosheid. Zij geloven dat als zij die ander vergeven, ze opnieuw over zich heen laten lopen. Maar wat er in feite gebeurt, is dat zij blijven steken in hun verleden. En dat is heel erg jammer, want zo geven zij de macht uit handen en voelen zij zich keer op keer opnieuw gekwetst.

Het gaat om jou

Voor veel mensen betekent vergeving iets ‘goedpraten’, ‘onder het kleed schuiven’, ‘gewoon maar overgaan tot de orde van de dag’. Niets is minder waar. Vergeving is een innerlijk proces van persoonlijke groei dat eigenlijk weinig tot niets met die ander te maken heeft. Het gaat niet om hem of haar, maar om jou.

Mijn eigen ervaring

Jaren terug word ik als journalist ingehuurd door een communicatiebureau in wiens opdracht ik talrijke interviews voor een jubileumboek afleg. Een hele leuke, uitdagende klus waar ik ook lekker aan kan verdienen. Maar mijn facturen blijven onbetaald, ondanks de fraaie beloftes die mij steeds worden gedaan. Na twee maanden kies ik eieren voor mijn geld en huur ik een deurwaarder in. Wat een zacht eitje lijkt, blijkt al gauw een rotte appel.

Misser van Vrouwe Justitia

Mijn opdrachtgever heft zijn BV op en begint doodleuk een nieuw bedrijf. Tja, je zit in een creatieve branche of niet… Maar ik laat niet met me sollen en start een rechtszaak die ik glansrijk ‘win’. De deurwaarder wordt op pad gestuurd. Gedurende het volgende jaar wordt pijnlijk zichtbaar hoe simpel Vrouwe Justitia zich om de tuin laat leiden.

Uitdagende les in vergeving

Het lukt mijn opdrachtgever buiten schot te blijven. Afijn, na anderhalf jaar wordt het dossier gesloten en vind ik de factuur van het incassobureau op mijn deurmat. Mij wordt vriendelijk verzocht alle gerechtelijke kosten plus alle declaraties van de deurwaarder op te hoesten. En mijn eigen vordering van duizenden euro’s? Die mag ik spreekwoordelijk op mijn buik schrijven.

Neem tegengif in

Frustratie alom. Ik geef hier alle ruimte aan en kies er na een tijdje voor mijn opdrachtgever te vergeven. Waarom? Omdat ik weet dat het niet de slangenbeet zelf is die mij onderuithaalt, maar het gif dat, opgejaagd door mijn boosheid, in mijn lijf circuleert. Zolang ik geen tegengif inneem, brengt het mij schade toe. Niet aan die opdrachtgever of aan de deurwaarder; maar aan mij.

Vergeven maakt je vrij

Misschien kan jij momenteel ook iemand maar moeilijk vergeven. Iemand die jou pijn heeft gedaan. Ik begrijp het, echt waar. Dit had niet mogen gebeuren. Hier had die ander geen recht toe. Toch vraag ik je te kiezen voor vergeving. Dat betekent: loslaten, de boeien van het verleden van je afwerpen. Omdat jij het verdient vrij te zijn!

Hoe doe je dat dan?

Er zijn vele manieren. In mijn praktijkruimte coach en leid ik coaches en therapeuten op die op zoek zijn naar een effectieve en speelse tool. Vooral in de huidige tijdsgeest waarin mensen op steeds groeiende wachtlijsten staan voor hulp, kunnen innerlijke treinreizen met Rejoyce Xpress je vaak ‘in sneltreinvaart’ weer op je spoor naar vrijheid brengen.

Kijk voor meer info op mijn website. 

banner e-Boekhouden.nl

Contactpersoon

Joyce Beckker

Onderneming

Joyce Beckker

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!