Van uitstel naar actie

10 sleutelacties voor de startende ondernemer

Je hebt grootse dromen, verlangens die je waar wil maken, want diep van binnen voel je een persoonlijke missie. Jij wil jouw passie leven en doorgeven. Dit is waar jouw ‘inner fire’ van aan gaat. Jij voelt het brandende verlangen om anderen te helpen met jouw visie.

Hierdoor waag  je de sprong en start je vol enthousiasme als ondernemer. Maar tegelijkertijd voel jij je overweldigd en heb je belemmerende gedachten zoals:
‘Ik zie door de bomen het bos niet meer’
‘Het lijkt ongrijpbaar en zo ver weg’
‘Hoe ga ik er ooit komen?‘
‘Ik weet niet waar ik moet beginnen’
‘Lukt iets niet meteen. Laat dan maar!’

Met als gevolg dat je keer op keer op de rem trapt en je plannen uitstelt.

Dit is iets wat wij ook op verschillende momenten in onze ondernemersreis hebben ervaren en soms is die valkuil er nog weleens.

Helemaal aan het begin, als startende ondernemers, dachten wij zelfs dat bij succesvolle mensen altijd alles vanzelf ging. Dat alle ideeën die succesvolle ondernemers de wereld in slingeren, ook meteen een succes worden.

Niets is minder waar, blijkt na jarenlang ondernemerschap. Wij zijn veelvoudig ‘op onze bek’ gegaan, maar net wat vaker zijn we ook weer opgestaan. Tijdens deze ondernemersreis hebben we ‘de 10 sleutelacties van uitstelgedrag naar succes acties in je bedrijf’ ontdekt. En in deze blog delen wij deze sleutelacties graag met jou. Onze grootste wens is namelijk dat jij als startende ondernemer niet jouw mooie waardevolle plannen en ideeën opgeeft. Maar dat jij doorzet, net zoals wij, om jouw grootste dromen en verlangens waar te maken want:
 “Winnaars geven nooit op en opgevers winnen nooit”
“Als een ander het kan, dan kan ik het ook!”
oftewel “Succes is de enige optie”

Misschien herken je het wel: jarenlang heb je veel super creatieve ideeën, maar je doet er niets mee. Je kan dus niet falen! Maar echt succes hebben kan dus ook niet!

Het idee waarmee het voor ons is begonnen

In 2017 appte Miranda mij met de vraag of ik een coachtool had om cliënten te kunnen coachen naar een positieve mindset en daarmee naar blijvende gezonde gedragsverandering. Ik appte meteen terug, nee dat heb ik niet, maar zullen wij dit gaan ontwikkelen? Ik schrok zelf van mijn snelle reactie. Het was een zogenaamde ‘inspired action’. En hoe bijzonder, Miranda appte meteen terug: ‘Ja laten we dat doen’. Ook zij was enorm verrast. Hier startte ons bedrijf Tools for Coaching met de ontwikkeling van de Positieve Groei Kaarten en de Positieve Groei Mindset methode. En alles wat we daarna hebben ontwikkeld en nog zullen ontwikkelen was niet gebeurd als we niet meteen gehandeld hadden, vanuit een goed gevoel! Inmiddels werken meer dan 550 coaches en diverse opleiders en bedrijven in Nederland en België met onze Positieve Groei Kaarten en de bijbehorende Positieve Groei Mindset methode. (Wil je meer over ons en onze Mindset methode lezen? Ga dan naar: www.toolsforcoaching.eu/ )

En precies daar schort het bij de meeste startende ondernemers aan: ideeën genoeg, maar gebrek aan volhardende actie.

“Actie is de fundamentele sleutel tot succes.”
— Pablo Picasso —

Maar hebben succesvolle ondernemers dan nooit een dag dat ze het even niet zien en niet voelen? Natuurlijk wel! Ze gaan er echter op een andere manier mee om dan minder succesvolle ondernemers.
Als geen ander weten wij dat je als startende ondernemer voor heel veel uitdagingen staat, waarvan belemmerende gedachten en uitstelgedrag de grootsten zijn. Het overwinnen van uitstelgedrag en het ontwikkelen van een productieve ondernemers mindset zijn essentieel om je bedrijf van de grond te krijgen en te laten bloeien.

Hier zijn 10 sleutelacties die je helpen deze hindernissen te overwinnen.

Sleutelactie 1. Stel haalbare doelen en accepteer “goed genoeg”
Laat perfectionisme niet de vijand van jouw vooruitgang zijn. Streef naar “goed genoeg” en zet door. Sterker nog: Perfect is saai

Sleutelactie 2. Breek grote taken op in kleinere, haalbare stappen
Voorkom dat jij je overweldigd gaat voelen, door grotere projecten op te delen in kleinere taken. Dit maakt het makkelijker om te starten en door te gaan. Tools zoals Trello of Asana kunnen hierbij helpen. Start vandaag met iets kleins. Je zal heel tevreden zijn.

Sleutelactie 3. Prioriteer taken op basis van impact
Leer om je taken te beoordelen op hun bijdrage aan je bedrijfsdoelen. Gebruik de Eisenhower Box om te beslissen wat je nu moet doen, en wat kan wachten.

Sleutelactie 4. Bouw een ondersteunend netwerk op
De angst om te falen is minder groot als je omringd bent door supporters. Zoek mentors en sluit je aan bij netwerken die je kunnen helpen en adviseren. Laat je coachen als ondernemer.

Sleutelactie 5. Stel duidelijke, meetbare en tijdgebonden doelen
Ontwikkel een helder plan met SMART doelen om je voortgang te meten en jezelf ‘accountable’ te houden. Bekijk je doelen bijvoorbeeld elke maandag en bepaal jouw acties van die week.

Sleutelactie 6. Ontwikkel een sterke ondernemers mindset
Noteer al je belemmerende gedachten en vraag je af wat de impact ervan zal zijn op het behalen van je doelen. Ga omdenken. Welke gedachten gaan je wel helpen om je doelen te behalen? Zet deze helpende gedachten in als je nieuwe verhaal. Laat deze gedachten elke dag echt binnenkomen door ze voor jezelf te herhalen. Gebruik eventueel de zelfhulptool de Positieve Groei Business Kaarten. (Wil je hier meer over weten kijk dan op: Positieve Groei Kaarten | Coaching tool – Tools for Coaching)

Sleutelactie 7. Blijf gefocust op je lange termijn visie
Houd je einddoelen voor ogen, ook tijdens dagelijkse routines. Dit helpt om gemotiveerd te blijven en geeft richting aan je acties. Visualiseer regelmatig hoe het voor jou en je klanten zal zijn als jij je einddoelen hebt behaald.

Sleutelactie 8. Houd je energie hoog
Zelfzorg is misschien wel de belangrijkste sleutel naar succes. Zorg ervoor dat je voldoende kunt opladen door juist die dingen te doen waar jij blij van wordt. Ook al heb je het druk, ga wel sporten, met je hobby aan de slag, die goede vriend opzoeken etc. Jij bent namelijk zelf de sleutel tot jouw succes!

Sleutelactie 9. Oefen zelfdiscipline en verantwoordelijkheid
Ontwikkel gewoonten en rituelen die je productiviteit versterken, zoals tijdmanagement technieken, vaste momenten van reflectie en journalen om je voortgang te bewaken. Ontdek wat voor jou werkt.

Sleutelactie 10. Ontwikkel positiviteit en een ondersteunende omgeving
Positieve invloeden zijn essentieel. Verzamel mensen om je heen die je visie delen en je aansporen om verder te gaan.

Elke stap die je zet in de richting van het overwinnen van uitstelgedrag en het opbouwen van een sterke ondernemers mindset brengt je dichterbij het realiseren van je dromen als ondernemer. Het is niet altijd makkelijk, maar met toewijding, veerkracht, en de juiste strategieën kun je zowel persoonlijke als professionele successen behalen.

Start vandaag nog met deze acties en ga voor succes!

Liefs Jennifer & Miranda

In dit artikel hebben we links van onze partners geplaatst.

Fotografie: Renée van der Heide In Beeld

Contactpersoon

Jennifer & Miranda

Onderneming

Tools voor coaching

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!