Hoe vrouwelijke ondernemers hun plek innemen

Mijn oma stopte met werken toen ze trouwde. Dat was nog maar 75 jaar geleden en destijds was het in Nederland heel gewoon. Een energieke vrouw die, als ze in een andere tijd had geleefd, vast en zeker carrière had willen maken. Zij zorgde voor het gezin terwijl mijn opa voor zijn werk het hele land doorkruiste. Hoe mooi is het dat vrouwelijke ondernemers steeds meer hun welverdiende plek in de maatschappij innemen?

Welke plek je als vrouw ook wil innemen, het is nooit goed

Voor mijn oma was het destijds een verwachting van haar omgeving om te stoppen met werken en huisvrouw te worden. Tegenwoordig zien we dat veel vrouwen weer voor de traditionele rolverdeling kiezen. En hoe geweldig het ook is dat we de vrijheid hebben om die keuze voor onszelf te maken, wie ervoor kiest om te leven als huisvrouw kan lang niet overal op begrip stuiten.

Aan de andere kant van de medaille bevinden zich de vrouwen die ervoor kiezen om fulltime te werken. Of dat nou in loondienst of voor een eigen onderneming is, deze vrouwen krijgen vanuit onze maatschappij nog regelmatig te horen dat ze geen kinderen zouden moeten nemen als ze niet van plan waren minder te werken.

En voor wie denkt de gulden middenweg te nemen en parttime te werken krijgt dan weer te horen dat ze te weinig bijdraagt aan alle tekorten op de arbeidsmarkt. Je hoort het al: wij vrouwen kunnen het eigenlijk nooit goed doen. En hoe bewonderenswaardig is het dan dat wij steeds vaker voor ons eigen geluk kiezen. Voor onze eigen manier van leven.

De vrijheid van het ondernemerschap

Dat het ondernemerschap daaraan bijdraagt mag als vanzelf spreken. Steeds meer vrouwen maken de stap naar het ondernemerschap. Waren dat er voor de Coronacrisis nog maar 400.000, anno nu zijn dat er zelfs ruim 715.000. De vrijheid van het ondernemerschap is dan ook een veelgenoemde reden om de overstap vanuit loondienst te maken.

Pensioen en AOV: vaak vergeten

Het is wel belangrijk om niet alleen te focussen op de vrijheid en voldoening die het ondernemerschap biedt, maar ook op de financiële aspecten die komen kijken bij het runnen van een eigen bedrijf. Een van de meest vergeten aspecten is het opbouwen van een pensioen. Als zelfstandige ondernemer bouw je niet automatisch een pensioen op, zoals bij een werkgever. Het is daarom heel belangrijk om zelf een pensioenplan op te stellen zodat je ook van een zorgeloze oude dag kunt genieten. Zelf spaar ik voor mijn pensioen via Brand New Day.

Daarnaast is het afsluiten van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van superbelangrijk. In tegenstelling tot werknemers in loondienst, heb je als zelfstandige geen vangnet bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Een AOV biedt financiële bescherming en zekerheid als je niet in staat bent om te werken vanwege ziekte of letsel, waardoor je bedrijf en je financiën beschermd blijven. Via vergelijkingswebsites zoals Yezzer kun je heel gemakkelijk zien welke AOV het goedkoopst is en deze direct online regelen.

En helaas is het nog steeds zo dat vrouwen bij een eventuele scheiding vaker in armoede belanden dan mannen. Dit benadrukt het belang van financiële planning en het opbouwen van een solide financiële basis, ongeacht de levensfase waarin je je bevindt.

Ondernemen op onze eigen manier

Ik vind het zó mooi dat we vanuit Business Women Nederland alle verschillende manieren van ondernemerschap voorbij zien komen. Vrouwen die er overdag voor hun kinderen zijn en ’s avonds aan hun bedrijf werken, vrouwen die een aantal dagen per week aan hun bedrijf werken en vrouwen die weken van 40+ uur maken.

Wij doen het op onze eigen manier, dat ondernemen. En bouwen onze bedrijven zo op dat deze bij onze manier van leven passen. Het voelt als een voorrecht om deze ondernemersverhalen te mogen vertellen, en om jou als ondernemer in een welverdiende spotlight te zetten.

In dit artikel hebben we links van onze partners geplaatst.

Fotografie: Renée van der Heide In Beeld

Contactpersoon

Saskia van Wolferen

Onderneming

Business Women Nederland

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!