Het klinkt misschien wel niet sexy, het is wél een hot thema! Ik heb het over ‘in verbinding blijven’ met jezelf en elkaar, ook online. 3 do’s en 1 don’t!

Hoe houden we dit vol?

Herken je dit? “Thuiswerken ging ons eigenlijk wel goed af. Onze mensen zijn heel goed in hun vak en schakelden snel mee naar digitaal werken. Er was meer mogelijk dan vooraf gedacht. We voelden ons trots “Dit fiksen wij samen!” Melig euforisch misschien zelfs met een thuisbingo en borrelpakket. Maar nu is het perspectief onduidelijk, het thuiswerken en het gebrek aan afwisseling zorgt voor sleur. De focus op inhoud en het functionele maakt het contact minder persoonlijk. Thuis is thuis niet meer. Er is de neiging om sneller te ‘ontploffen’ en we vallen minder snel voor elkaar in.

Verbinding klinkt misschien niet sexy, het is wél hot.

Medewerkers die langdurig persoonlijk contact missen, worden eenzamer, minder creatief, minder productief en chagrijnig. Hoewel gezelligheid en ‘fun’ belangrijk zijn, is het even zo belangrijk om zwaardere onderwerpen niet te mijden – of een gesprek nou offline of online is. Praten over lastige ervaringen zorgt namelijk bij uitstek voor verbinding.

Wat kun je doen? Deze do’s and don’ts variëren van luchtig en leuk tot verdiepend.

Do’s

  1. Secret Friend. Maak lootjes met de namen van alle collega’s er op en ga lootjes trekken, bijv gewoon via lootjestrekken.nl. Degene die je krijgt is de komende maand jouw Secret Friend. Je gaat hem of haar extra aandacht geven met een gesprek, een belletje, door wat werk over te nemen of een cadeautje te sturen. Alles kan!
  2. Plan een Mottomeeting in de agenda en zeg dat er een verrassing in de bus komt. Dit is een online sessie die specifiek hiervoor is ingericht (dus niet stiekem combineren met eerst een inhoudelijk overleg want dat krijgt dan altijd voorranf in de waan van de dag…). Maak kaarten met jouw favoriete quote erop, of bijv quotes die ergens passen binnen je organisatiecultuur. Stuur ze in een mooie envelop naar je teamleden. Vraag ze op de achterkant de volgende twee dingen:

    a. Hoe resoneert deze quote bij jou? Let wel, mensen hoeven niet per sé te zeggen dat ze jouw motto fantastisch vinden, wellicht irriteert het ze juist. Het gaat erom dat ze delen hoe ze tegen dingen aankijken
    b. Wat is jouw favoriete quote en waarom?

    Eventueel kun je bijv ook lekkere koffie of thee meesturen of iets van chocolade en laat weten dat ze niet per sé achter een bureau hoeven te zitten, lekker op de bank mag ook. In de meeting zelf laat je iedereen om de beurt de antwoorden op de twee vragen delen. Hoeft helemaal niet lang, misschien ben je met een half uurtje , drie kwartier al weer klaar. Je zal merken dat je op deze manier op een heel laagdrempelige manier elkaar weer even beter leert kennen op kernwaarde niveau.
  3. Zorg dat je af en toe weg kan achter je scherm, en regel dat ook voor je medewerkers. Stop met meetings van een uur te hosten, maak ze eens standaard 50 min. Die 10 min vrij zorgt voor zo’n verfrissing. Er is even ademruimte, tijd voor een loopje, of een hapje of drankje. Het nabereiden van een meeting of juist de volgende meeting even voorbereiding. Je zal zien dat mensen vrolijker worden en de output van meetings is productiever.

Don’t

Blijf niet hangen in aannames en zoek het contact actief op. Denken dat iemand het misschien vervelend of controlerend vindt als jij weer belt, maakt dat je handelingsverlegen wordt. De stap om ‘zomaar’ even te bellen is dan steeds groter.

Pak die telefoon op en bel. Blijf je die stem in je hoofd houden? Vraag het de ander dan eens gewoon. “Ik denk dat jij denkt dat ik je wil controleren als ik bel. Is dat zo?” En wacht dan het antwoord maar eens af. Superspannend misschien maar het resultaat is er naar!

 

Dian Verkooijen is de oprichter van Leerontwikkelbureau ‘Het leven is een Circus’. Als teamcoach en trainer partnert zij met organisaties die naar meer ontspanning en lol in de samenwerking streven. Altijd met als einddoel om zo stevigere resultaten op organisatieniveau te halen. In de huidige tijd werkt ze veel online en helpt ze organisaties om online meer impact te maken met de virtuele meetings. Weg met al die lange saaie vergaderingen waarin je naar 100 slides zit te kijken, het kan echt niet meer!

“Het leven is een Circus is meer dan alleen onze bedrijfsnaam.
Het is ons motto, een manier van kijken én leven. Er kan elke dag iets veranderen voor je. Groot en vaker nog klein, en lang niet altijd heb je daar invloed op. Hoe je met die nieuwe werkelijkheid omgaat, dáár heb je dan weer wel invloed op. En vanuit díe positie handelen levert een ongekende kracht op. Voor jezelf, voor je team en voor je bedrijf.”

 Dát is waar wij het voor doen. Doe je mee?

www.hetleveniseencircus.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!