Terugkijken op 2020 en vooruit kijken naar 2021. Hoe pak je dat aan?

Het einde van het jaar nadert en ik zie veel ondernemers nadenken over het komende jaar maar ook terug kijken naar het afgelopen jaar. Heb jij jezelf al de vraag gesteld? “Hoe is 2020 voor mij?”

2020 is voor mij een succesvol jaar. Ik heb bijna alle gestelde doelen behaald. Ik wist dat 2020 een uitdagend jaar zou worden, een eigen bedrijf, een peuter, het huishouden, een zwangerschap en de geboorte van mijn zoon Guus Levi begin augustus. En ik had echt geen rekening gehouden met het overlijden van 2 familieleden en daarbovenop ook nog eens Corona.

Juist in een jaar zoals dit jaar, is het vaststellen van je doelen, werken met een planning en een goede to do lijst “key” om succesvol te zijn. Je begrijpt dat het bij mij soms een behoorlijke uitdaging is geweest om de spirit er in te houden.

Om van 2020 een succesvol jaar te maken heb ik van te voren mijn doelen vastgesteld. Mijn doelen stel ik vast door eerst terug te kijken op de afgelopen periode, ik stel mijzelf onder andere de volgende vragen:

Waar stond ik?

Wat heb ik allemaal gedaan?

Waar ben ik trots op?

Wat zijn mijn successen?

Waar ben ik dankbaar voor?

De antwoorden op deze vragen geven mij inzicht in de periode die achter mij ligt en bereid mij voor op het visualiseren van de toekomst.

Tijdens het visualiseren van de toekomst, kijk ik vooruit naar het resultaat wat ik wil behalen na periode X. Ik doe alsof ik het resultaat al heb bereikt en ik stel mijzelf onder andere de volgende vragen.

Wat heb ik gedaan?

Welk keuzes heb ik gemaakt?

Welk advies gaf ik mijzelf?

Waar lag mijn focus?

Wat heb ik bereikt?

Hoe voel ik mij?

Succesvol zijn is voor iedereen anders. Ik meet mijn mate van succesvol aan de hand van de antwoorden die ik op vragen heb gegeven. Meet je dus vooral niet aan andere ondernemers, want zij hebben andere dingen voor ogen waardoor zij zich succesvol voelen.

Uit de antwoorden op de bovenstaande vragen komen een aantal thema’s naar voren. Ook de doelen die ik wil behalen kan ik uit deze antwoorden halen. Het kunnen de hoofddoelen zijn en/of kleine taken die samen een hoofddoel vormen. Deze doelen/taken verdeel ik over een aantal thema’s.

De doelen en bijbehorende taken werk ik per thema verder uit. Ik schrijf het hoofddoel op en bepaal welke kleinere doelen hier onderdeel van zijn. De doelen splits ik op in taken. Hierna maak ik een haalbare en praktische planning voor periode X. Elke week neem ik deze planning opnieuw door en stuur ik bij waar nodig. Maar meestal is het kwestie van de gedane taken afvinken in mijn digitale To Do lijst.

Misschien ben jij 2020 net zoals ik, heel enthousiast gestart met het idee dat jij dit jaar ging rocken! Had jij je doelen helder en bruiste je van de energie. Het zou je succesvolste jaar tot nu toe worden. Maar helaas heb je een of meerdere doelen nog niet bereikt.

Wil je in 2021 wel je doelen behalen? 

Maar zijn jouw grootste struikelblokken: het maken van een goede en haalbare planning? Met regelmaat werken aan deze doelen in behapbare stukken waardoor je er de vaart in houdt? Vind je het ook lastig om gemotiveerd te blijven en zelf te reflecteren? 

Ik weet dat het maken van een (praktisch) plan om je doelen te behalen een behoorlijke uitdaging kan zijn. Ik help je daarom graag bij het maken van een goede en praktische planning waarbij jij je doelen met gemak gaat behalen zonder dat het je extra druk oplevert.

Vind je het lastig om het vol te houden?

Net zoals bij goede voornemens is het ook van belang dat je dit volhoudt. Vind je dit lastig en weet jij dat er na verloop van tijd de klad in komt? Dan ben ik graag je creatieve inspirator met pit om het vol te houden. Wees voor meer informatie welkom op mijn website: www.vraagamber.nl/doelen

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!