Wees ‘AS COLD AS ICE’ en zeg je winterdip gedag!

Door: Laura hof (Wim Hof Methode Instructeur)

Heb jij ook altijd last van een winterdip? Ik kon er soms nog weleens last van hebben en dan reisde ik het liefst direct naar een bestemming met palmbomen. Mijn productiviteit lijdt er namelijk ook altijd onder en dat kan ik als zelfstandige natuurlijk niet hebben. Ik heb voor een lange tijd echter de heilige graal ontdekt die mij fluitend de donkere dagen laat doorkomen en die wil ik ook met jou delen! De tip zal wel wat tegenstrijdig aanvoelen omdat we de winterse dip gaan bestrijden met de kou!

De beste manier om je gezondheid en mentale weerbaarheid te versterken is namelijk ook een van de meest toegankelijke manieren om je fysiologie en je emotionele welzijn te vergroten: koud afdouchen. Nu ben ik een superfan van natuur zwemmen, maar niet iedereen woont aan het water; alle mensen die ik ken hebben echter wel een douche. Omdat de winter net is begonnen, en de koude douche nog redelijk “warm” is (ja ja, nog steeds heel koud!), is het juist nu ook de beste tijd om ermee te beginnen. Je lichaam kan hierdoor geleidelijk wennen aan de kou, waardoor het en beter bestand wordt en je de kou ook minder voelt!

De manier waarop je lichaam dit doet is vrij intelligent. Elk mens heeft een circulair systeem, bestaand uit bloedvaten, aders en je hart. Als je de bloedvaatjes naast elkaar zou zetten op de grond is het 125km lang, wat 2.5 keer de wereld omgaat. Je vaten bevatten kleine spiertjes die open en dicht gaan en zo je hart helpen je bloed door je lichaam te pompen en de warmte vast te houden of los te laten. Als je jezelf nooit blootstelt aan de koude, dan train je deze spiertjes niet. Doe je dat wel dan train je dit hele systeem. Als deze spiertjes optimaal werken hoeft je hart ook minder hard te pompen, wat leidt tot een lagere hartslag en minder stress. Middels deze verbeterde circulatie, worden tevens je vitaminen, mineralen en zuurstofrijke bloed ook effectiever vervoerd naar je vitale organen en dit leidt tot heel veel voordelen die je winterdip als sneeuw voor de zon laten verdwijnen:

De belangrijkste voordelen:

 • Boost Immuunsysteem
 • Boost van happy hormones
 • Betere Emotie regulatie
 • Sterker Mindset
 • Reductie van stress
 • Optimaler energieniveau
 • Meer focus
 • Betere bloedcirculatie
 • Verhoogde stofwisseling, afvallen
 • Ontzuurt lichaam, sneller herstel
 • Betere en diepere slaap
 • Meer uithoudingsvermogen met kracht- en duursport
 • Verbeterde kou tolerantie

Tegen een berg van voordelen, is er niet meer dan een tijdelijk momentje van ongemak: het moment dat je naar dat blauwe stipje moet reiken.

Middels koude douches leer je om jouw slaapritme, warmteregulatie, energieniveau, ph-waarde, stressniveau, mindset, en je immuunsysteem te optimaliseren. Met de coronavirus die nog zeker enige tijd woekert is het belangrijk om je fysieke en mentale weerbaarheid te versterken.

Nu ben ik als de dochter van Wim hof ‘The Iceman’ en als Wim Hof Methode Instructeur wel wat gewend, maar dit is niet altijd het geval geweest. Nog steeds moet ik elke dag opnieuw een mentale knop omdraaien om die fysieke doucheknop naar koud te draaien. Het is altijd weer een kans om jezelf te bewijzen. Dit zorgt voor een enorme kick zodra je de douche weer uitstapt. Je krijgt een stroomstoot aan happy hormones, focus en energie: je bent de uitdaging met je eigen saboteur aangegaan. Het is de manier om de krijger in jezelf te ontwaken. Omdat een goed begin van de dag ook het halve werk is, begin ik er altijd mijn werkdag mee. Ik omarm de koude nu dan ook als een warme vriend; het houdt me in balans, in elk seizoen. Zodra ik een dagje niet koud douche merk ik dat meteen aan mijn energieniveau en focus. Voor bedrijven en werknemers die welzijn optimalisatie belangrijk vinden hebben hier daarom ook oor naar. Het is zo simpel, maar het werkt!

Omdat de meeste mensen die ik ken die dit 20 dagen volhouden ermee doorgaan, wil ik je uitnodigen om dit ook te proberen. De voordelen zijn legioen en het is een van de effectiefste dingen die je kunt doen om je mentale en fysieke gezondheid te optimaliseren. Door het langzaam op te bouwen is het ook echt (ik beloof het!) goed vol te houden.

Stappenplan – Hoe te beginnen met koude douchen?

 • Begin lekker warm: Neem je reguliere warme douche.
 • Bedenk een intentie: Zorg dat je een sterke intentie voor jezelf zet.
 • Knop om: Aan het einde van je warme douche, stap je uit de straal en draai je de knop om naar koud water.
 • Geleidelijke gewenning: Stap langzaam in de koude waterstraal vanaf de nek naar beneden. Of begin bij je voeten en benen als je dat prettig vindt en laat de stralen daarna over je hele lichaam stromen.
 • Opbouwen: Bouw het koud douchen op. Begin met 15 seconden en tel er elke dag 15 seconden bij, net zolang totdat je op twee of drie minuten zit en blijft.
 • Mission accomplished: You are as COLD as ICE!

Ik hoop dat ik je een beetje warm heb kunnen maken om te beginnen aan jouw huiselijke reis naar de koude douche. Door NU te starten ben je straks klaar voor je winter dip (maar dan het soort dip dat je omarmt!).

Wil je verder gaan met koude training? Je kunt de gratis wim hof methode app hier downloaden of de 20 dagen cold shower challenge downloaden.

Laura geeft Wim Hof Methode Workshops (mindset – ademhaling – ijsbad) in Amsterdam. De Wim hof Methode combineert mindset, ademhalingstechnieken en koudetraining (ijsbad) en versterkt het immuunsysteem.

www.laurahofalchemy.com

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!