Hoe doe je eenvoudig btw-aangifte?

Wat is btw-aangifte?

Voordat ik je vertel hoe je zo makkelijk mogelijk btw-aangifte doet, start ik bij het begin. Wat is btw, ofwel omzetbelasting? Vrijwel iedere ondernemer krijgt hoe dan ook een keer met deze belastingsoort te maken. Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Je rekent btw over je verkochte producten of diensten. Uiteindelijk draag je deze btw af tijdens je periodieke btw-aangifte. Klinkt ingewikkeld, maar geen zorgen, je kan dit prima zelf.

Wist je dat:
Ondernemers in sommige gevallen recht hebben op vrijstelling van btw? Wanneer je bijvoorbeeld minder dan € 20.000 per jaar omzet, kan de btw-aangifte doen (KOR) interessant voor je zijn. Je wordt dan vrijgesteld van btw. In dat geval hoef je geen btw meer te rekenen aan je klanten en dus ook geen btw-aangifte meer te doen. Je kunt dan ook geen btw meer terugvragen.

Doe en betaal op tijd btw-aangifte

Wanneer je te laat je btw-aangifte doet, kun je een boete krijgen. Dit wil je natuurlijk niet. Zorg ervoor dat je precies weet wanneer je btw-aangifte moet doen en zorg ervoor dat je dit op tijd doet. Het helpt om voor jezelf een automatische reminder in te stellen. Zet deze bijvoorbeeld op een vast moment in je agenda. Bijvoorbeeld in de eerste week van de kwartaal aangifte. Zo weet je zeker dat alle bonnen en facturen van de afgelopen periode binnen en verwerkt zijn.

Een andere optie kan zijn om de btw-alert app van de Belastingdienst te downloaden. Op deze manier krijg je ook automatisch een melding en ben je altijd op tijd voor het indienen van je aangifte.

Let ook op dat je hoe dan ook altijd btw-aangifte doet. Ook al heb je in een periode geen omzet of kosten gemaakt, toch dien je btw-aangifte te doen. Anders kun je een boete en naheffing van de Belastingdienst krijgen.  

Wanneer doe je btw-aangifte?

Je kunt op verschillende momenten in het jaar btw-aangifte doen. Dit kan per jaar, kwartaal en zelfs per maand. De meeste ondernemers, ook ik, doen kwartaal aangifte. Je btw-aangifte moet dan een maand na het aflopen van het kwartaal ontvangen én betaald zijn bij de Belastingdienst. In dit overzicht laat ik je zien welke tijdvakken en deadlines er horen bij kwartaal aangifte.

Tijdvak Deadline:
4e kwartaal 2023 31 januari 2024
1e kwartaal 2024 30 april 2024
2e kwartaal 2024 31 juli 2024
3e kwartaal 2024 31 oktober 2024
4e kwartaal 2024 31 januari 2025


De Belastingdienst laat ondernemers standaard btw-aangifte per kwartaal doen. Wil jij dit liever per maand of per jaar doen? Dan moet je een verzoek bij de Belastingdienst indienen. Word je verzoek goedgekeurd? Dan kun je dit moment aanhouden. Houd er wel rekening mee dat er dan andere uiterste ontvangst data zijn. In
dit artikel vertel ik je daar meer over.

Je btw-aangifte met één druk op de knop

Het indienen van je btw-aangifte wordt vaak gezien als een tijdrovende en saaie klus. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je dit leuker en makkelijker maakt voor jezelf. Profiteer hiervan. Ikzelf maak al jaren gebruik van de handige boekhoudsoftware e-Boekhouden.nl. Ik zet eenvoudig al mijn bonnen en facturen in het programma. Vervolgens zet e-Boekhouden.nl de btw-aangifte automatisch voor mij klaar, echt ideaal. Het enige wat ik nog moet doen, is controleren. Doordat zij een directe koppeling met de Belastingdienst hebben, verstuur ik daarna met een druk op de knop mijn btw-aangifte naar de Belastingdienst. Supersnel én efficiënt.

Wanneer ik btw moet betalen, doe ik dit ook direct vanuit e-Boekhouden.nl. Na het indienen van de aangifte zie ik of ik btw terugkrijg of moet betalen. Het betalen regel ik direct via iDeal. Mijn tip is om dit gelijk te doen. Zo voorkom je dat je de betaling vergeet.

Op deze manier te werk gaan bespaart mij enorm veel tijd. Daarnaast wordt de kans op fouten minder. Ik hoef namelijk niet meer zelf alles handmatig over te typen, het programma leest en verwerkt voor mij. Ontdek zelf het gemak van btw-aangifte doen in e-Boekhouden.nl. Je probeert het altijd gratis en vrijblijvend uit. Je zit nergens aan vast.

Meer weten over btw en de btw-aangifte

Nu je weet hoe je zo makkelijk mogelijk btw-aangifte doet, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Zorg dat je op tijd bent en het zo makkelijk mogelijk maakt voor jezelf. Het gaat je zeker lukken! Veel succes. Wil je nog meer weten over btw? Lees dan gerust al mijn artikelen over btw op e-Boekhouden.nl!

Liefs, Marjan Heemskerk

banner e-Boekhouden.nl

Contactpersoon

Marjan Heemskerk

Onderneming

e-Boekhouden.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!