Zelfzorg is een ‘luxe’ voor mantelzorgers

Zelfzorg is een ‘luxe’ voor mantelzorgers

Wat als jouw dagen (en nachten) al volledig worden opgeslokt door de zorg voor een geliefde die 24-7 jouw aandacht en zorg nodig heeft? Je dag is veelal gevuld met medicijnen geven, wassen, voeden, troosten en zorgen voor je geliefde die niet voor zichzelf kan zorgen. Je voelt geen ruimte om even een stap terug te doen en te investeren tijd voor jezelf. “Mijn tijd komt nog wel”, zeg je voortdurend tegen jezelf en tegen anderen die zich zorgen maken om jou. En hoe meer je het blijft zeggen, hoe meer je erin gelooft.

Mijn tijd komt nog wel

Bijna tien jaar geleden werd ik plotseling mantelzorger van mijn partner. De eerste jaren vlogen voorbij ik heb mijn baan opgezegd en vulde mijn dagen met zorgen voor partner. Ik dacht ook “mijn tijd komt nog wel”. Maar als ik daarop gewacht had, was ik nu, bijna 10 jaar later nog steeds niet aan mijzelf toegekomen. Inmiddels heb ik, door schade en schande wijs geworden, geleerd dat ik vanaf dag 1 ook ruimte voor mijzelf had moeten nemen.
Als je 24/7 voor iemand mantelzorger bent, heb je een van de zwaarste ‘banen’ die er zijn. Het zorgen voor een geliefde kan fysiek, emotioneel en mentaal uitputtend zijn. Het is een toewijding die geen 9-tot-5-schema volgt, en er is geen mogelijkheid om ’s avonds de deur achter je te sluiten en te ontspannen. Je bent 24 uur per dag, 7 dagen per week aan het werk. Je dagen worden beheerst door medische afspraken, zorgtaken en de behoeften van de persoon voor wie je zorgt. Dan is het begrijpelijk dat er weinig tijd overblijft voor iets anders.

Zelfzorg is een “luxe” voor mantelzorgers

Hoewel we vaak horen over het belang van zelfzorg, is het voor mantelzorgers vaak een “luxe” waarvan ze denken dat zij zich dit niet kunnen veroorloven. Er is weinig ruimte voor persoonlijke tijd en ontspanning wanneer de behoeften van een ander constant op de voorgrond staan.
Maar vergeet niet dat zelfs een paar minuten per dag of een half uur per week van onschatbare waarde kunnen zijn. Dit zijn momenten waarop je even tot rust kunt komen, kunt ademen en kunt ontsnappen aan de dagelijkse zorgen.

5 Minuten per dag

Het kan verrassend zijn hoeveel je kunt bereiken in slechts een paar minuten per dag. Het begint met het bewust inplannen van zelfs maar 5 minuten per dag voor jezelf. Deze 5 minuten zijn voor JOUW, en laat die niet vervliegen in snel even een wasje draaien of iets opruimen. Ga er bewust voor zitten, en je zult merken dat het je goed doet. En die fijne ervaring leidt jou dan weer tot het inplannen van nieuw momenten. Het is van cruciaal belang om te onthouden dat je, ongeacht je rol als mantelzorger, recht hebt op een leven dat vervuld is en waarin je je eigen dromen najaagt. Er komt geen tweede kans om je leven te leven zoals jij dat wilt. Door tijd en ruimte voor jezelf te creëren, kun je zowel de zorg voor anderen als de zorg voor jezelf in evenwicht brengen. En dat is een waardevolle stap op weg naar een rijker, gelukkiger leven.

Kiezen voor jezelf náást het mantelzorgen

In mijn praktijk leer ik mantelzorgers hoe zij, juist stapje voor stapje deze kostbare tijd voor zichzelf kunnen inzetten. Kiezen voor jezelf náást het mantelzorgen is een proces dat tijd en oefening vergt, maar het is essentieel voor jouw welzijn en uiteindelijk komt ook dat ten goede aan het welzijn van je geliefde voor wie je zorgt.

Heb jij behoefte om eens te sparren over hoe jij jouw tijd kunt indelen als mantelzorger? Dan kom ik graag met je in contact.

Contactpersoon

Annemie Triepels

Onderneming

Tijd voor mantelzorgers

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!