5 tips om meer geld over te houden als jouw bedrijf groeit
Je bent de opstartfase voorbij. Jouw onderneming groeit. Fantastisch! Laat die mooie winsten maar komen. Toch zijn die winsten en meer geld op de bank niet zo vanzelfsprekend in een groeiende onderneming. In deze blog deel ik 5 praktische tips die je helpen om meer geld over te houden, zodat je echt gaat profiteren van jouw groeiende bedrijf.
Staar je niet blind op omzet
Omzetgroei is misschien wel vooral goed voor je ego en niet zozeer voor je portemonnee. Niet helemaal waar natuurlijk, want een goede omzet is ook nodig voor een goede winst. De valkuil in een groeiend bedrijf is om te veel te focussen op omzet en te weinig op winst. Het inzicht dat je nodig hebt, is precies weten wat jouw omzet kost. Zeker als je verschillende inkomstenstromen hebt, wil je heel goed weten welke kosten je nodig hebt voor elke inkomstenstroom. Het gebeurt namelijk vaak dat ondernemers vooral heel druk zijn met het deel van de omzet die uiteindelijk de minste winst oplevert. Door meer te focussen op winst, zie je ook veel beter waar je geld beter kunt besteden of kunt besparen. En hou je dus meer geld over.
Hoe doe je dat praktisch?
- Zorg ervoor dat je in jouw boekhouding onderscheid maakt tussen de verschillende inkomstenstromen. Bijvoorbeeld uurtje-factuurtje omzet, webshopverkopen, livedagen en strategiesessies.
- Vervolgens zorg je dat je dezelfde inkoopcategorieën hebt. Als je daar de kosten op zet die horen bij de juiste inkomstenstroom, weet je al veel beter hoe veel iedere inkomstenstroom daadwerkelijk oplevert. Bij uurtje-factuurtje omzet heb je waarschijnlijk maar weinig inkopen, terwijl je bij livedagen een locatie huurt, catering regelt, etc.
- Dan maak je goed onderscheid in de bedrijfskosten. Zorg ervoor dat je categorieën hebt in je boekhouding die jij ook begrijpt. Dus niet: representatiekosten of een grote post marketing, maar bijvoorbeeld online advertenties, netwerkevents en horeca.
Je kunt jouw boekhouding voor een groot deel inrichten zoals je dat zelf wilt en als je dat doet kun je jouw boekhouding echt voor jou laten werken in plaats van alleen voor de Belastingdienst.
Stel je eigen salaris eerst veilig
Als je bedrijf groeit, kun je blijven investeren. Nog meer marketing, branding, een kantoor of werkruimte, personeel, machines en elektronica en ga zo maar door. Het is heel goed om een deel van je winst weer te herinvesteren om verder te groeien. Toch zie ik vaak ondernemers te veel herinvesteren, waardoor ze zelf nog steeds op een houtje bijten. Zorg er dus voor dat je altijd eerst je eigen salaris veiligstelt, voordat je nieuwe investeringen doet. Want op een houtje bijten, daar doe je het niet voor.
Hoe doe je dat praktisch?
Je bepaalt eerst hoe veel geld je privé nodig hebt. Je kunt dit onderverdelen in 3 niveaus.
- Basis: dit is het salaris dat je nodig hebt om in de basis rond te komen. Geen extra’s, maar wel zonder zorgen de vaste lasten en de boodschappen kunnen betalen.
- Gewenst: dit is het salaris dat je wil verdienen in je huidige situatie, waarmee je voldoende kunt sparen, leuke dingen kunt doen en je pensioen kunt regelen.
- Ideaal: dit is het salaris wat je in jouw droomleven verdient en waarmee je alles kunt doen wat je graag zou willen.
Geld dat binnenkomt op je bankrekening, verdeel je over verschillende bankrekening. Een rekening voor de kosten, voor de belastingen en voor je salaris. Je kunt natuurlijk nog meer rekeningen maken, maar dit is in ieder geval de minimale basis. Zorg ervoor dat je altijd voldoende geld op je salarisrekening zet voor de komende 3 maanden. Het liefst ga je daarbij uit van het gewenste salaris of daarboven, maar als de financiën dat nog niet toelaten, ga je uit van het basissalaris. Het voordeel hiervan is niet alleen dat je jezelf fatsoenlijk kunt betalen en dus meer ruimte hebt om te ondernemen, maar ook dat je creatiever en zorgvuldiger wordt in het omgaan met geld en dus kosten bespaart.
Stel voorwaarden aan jouw leven
Het ondernemerschap en de groei van jouw bedrijf kunnen je met gemak volledig meezuigen. Het is aan jou om de voorwaarden van jouw ondernemerschap te bepalen. Jouw bedrijf blijft een middel om te kunnen leven en je dromen en doelen te bereiken, hoe veel passie je ook voor je bedrijf hebt.
Hoe doe je dat praktisch?
Schrijf voor jezelf op wat er voor jou echt toe doet in jouw leven en wat je belangrijk vindt in je dagelijks leven. Wil je bijvoorbeeld elke dag je kinderen van school halen? Pas je werktijden daar op aan. Wil je veel plezier hebben in je werk? Zorg dan dat jij de dingen doet waar je plezier aan beleeft, blijf daarop reflecteren en durf uit te besteden of te schrappen.
Maak gebruik van belastingvoordelen
Hoe meer je groeit, hoe meer mogelijkheden er zijn voor subsidies en belastingvoordelen. Als je grotere investeringen doet in machines, elektronica of bijvoorbeeld kantoorinrichting, kun je gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Voor teamontwikkeling is er bijvoorbeeld de SLIM subsidie. Ook is het belangrijk om op tijd te kiezen voor de juiste rechtsvorm. Een groot deel van de ondernemers stappen te laat over van de eenmanszaak naar de BV, waardoor ze veel te veel belasting betalen.
Hoe doe je dat praktisch?
Door de hoeveelheid regelingen en mogelijkheden die er zijn, is het belangrijk om je goed te laten adviseren door een financieel adviseur. Zorg dat je zelf goed helder hebt waar je naartoe wil groeien en ontwikkelen met je bedrijf en dat je een adviseur vindt die je daarin begrijpt en verder kan helpen.
Maak een goed financieel plan
Een goed financieel plan, ofwel winstplan, is een belangrijke basis voor een duurzaam succesvol bedrijf. Een goed winstplan bestaat uit 6 elementen: omzet, kosten, investeringen, belastingen, salaris en sparen. Met die 6 elementen maak je een kloppend plaatje, zodat je het salaris eruit kunt halen dat je graag wilt, je de investeringen kunt doen die nodig zijn en de omzet en het verdienmodel faciliteren wat nodig is om dat te kunnen doen.
Hoe doe je dat praktisch?
Je bepaalt eerst het salaris dat je uit je bedrijf wilt halen en je bepaalt je spaardoelen. Vervolgens bereken je de belasting die je daarover moet betalen. Dan heb je de winst die je met je bedrijf moet maken om jouw salaris en spaardoelen te kunnen behalen. Nu reken je door met welke omzet en kosten je tot deze winst kan komen en hoe realistisch het is om het omzetdoel te behalen.
5 tips die je helpen om meer geld over te houden en dat ook nog eens op jouw voorwaarden. Natuurlijk kan ik je hier nog veel meer over vertellen, dus mocht je nieuwsgierig zijn of vragen hebben, spreek ik je graag.