Omgaan met rouw en verlies op werk

Bij rouwen denken we vaak aan ons privé-leven, terwijl rouw ook veel met werksituaties te maken heeft. Het kan namelijk helpen om wél weer aan het werk te gaan na een ingrijpend verlies. De structuur en houvast die je werk biedt, geeft je de mogelijkheid om weer te verbinden aan mensen om je heen. Uiteraard alleen als je voldoende aandacht geeft aan het verlies dat je voelt. 

Als je verdriet zó groot is

Tijdens het rouwen ervaar je gevoelens van eenzaamheid, onrust en heb je weinig energie om je leven weer volledig op te pakken. Waar je eerder genoot van (dagelijkse) dingen, ben je nu aan het overleven om de dag door te komen.

Hoe langer dit duurt, des te meer je gelooft dat dit je leven vanaf nu is en blijft. Maar dat hoeft gelukkig niet zo te zijn. Professionele hulp bij rouwverwerking kan jou verder helpen. En dit betekent ook dat je het geluk in je werk weer terug kan vinden.

Verschillende soorten rouw

Onderdeel van het rouwproces is proberen om in balans te komen. Stap voor stap pak je de draad weer op en leer je het gemis in je leven te verweven. 

Rouwen komt overigens niet alleen voor bij het overlijden van een dierbare. Er zijn veel meer situaties waarin je verlies kunt ervaren:

  • Een echtscheiding,
  • Geen kinderen (kunnen) hebben,
  • Verlies van je gezondheid,
  • Verlies van een baan,
  • Verlies van een onbezorgde jeugd,
  • Verlies van een geboorteland.

In al deze gevallen kan het nodig zijn om voldoende tijd en aandacht te geven aan rouwen. Je erkent dat je verlies ervaart en voelt en bent bereid het rouwproces door te gaan.

Rouwende medewerkers 

Zoals genoemd kan het helpen om weer terug te gaan naar werk als je in een rouwproces zit. Dit hoef je niet alleen te doen, want een rouwtherapeut kan je op een fijne manier begeleiden. Als werkgever zijn er meerdere redenen om professionele begeleiding in te zetten bij rouwende medewerkers.

Bijvoorbeeld als:

  • Het de werknemer niet lukt om routinetaken uit te voeren
  • De werknemer last heeft van lange termijn neerslachtigheid
  • De werknemer concentratiestoornissen of aanhoudende vermoeidheid ervaart

Door de juiste ondersteuning in te zetten zodra de werknemer weer terug naar werk wil na het verlies, kun je er als werkgever voor zorgen dat dit ook op de lange termijn goed gaat. Je verlaagt het ziekteverzuimpercentage van het bedrijf, je bent er voor je werknemers en de werknemer krijgt professionele begeleiding wat ook meegenomen kan worden na werktijd. 

De juiste rouwbegeleiding 

Ik heb zelf ook te maken gehad met verlies en rouw. Toen ik 23 was verloor ik mijn moeder toen zij verongelukte tijdens een wandeling in de bergen. Vier jaar later overleed mijn vader aan een hersenbloeding en verloor ik wederom iemand die onvoorwaardelijk van mij hield. Ik had geen idee hoe ik met het verlies moest omgaan. Ik overleefde door niets te voelen en raakte mijzelf helemaal kwijt.

Gelukkig heb ik rouwbegeleiding gekregen om met het verlies om te gaan en wat ik nu wat rouwen is. Daardoor heb ik mijzelf weer teruggevonden en leef ik mijn leven weer voluit, met mijn verliezen.

Als rouwtherapeut bied ik een veilige omgeving waarin jij volledig jezelf kan zijn. En als je werkgever bent, bied ik deze hulp aan je werknemers. De basis voor mijn rouwbegeleiding is dan ook oordelend luisteren, samen met integriteit, eerlijkheid, betrokkenheid en verbondenheid.

Wil je meer weten over rouwen op het werk of andere soorten rouwbegeleiding? Neem dan een kijkje op mijn website:praktijkrouwvanjou.nl

Contactpersoon

Trudy Satink

Onderneming

rouw van jou

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!