Hoe richt je een veilige kinderkamer in?

Een veilige en mooie kinderkamer inrichten

Als ouder wil je waarschijnlijk een mooie, maar vooral ook veilige kinderkamer inrichten. Je dacht dit hebben we zo in een middagje voor elkaar, maar er komt toch veel meer bij kijken dan je dacht. Want waar moet je allemaal op letten en hoe zorg je er dan ook nog voor dat het mooi bij de rest van het huis past? Met mijn merk LMBabyart ben ik dagelijks bezig met kinderkamer inrichtingen en creaties. Ik geef je daarom een aantal praktische tips waarmee je binnen een paar stappen, zelf een hele veilige kinderkamer in elkaar hebt gezet!

Onderdelen van een veilige kinderkamer

Even ervan uitgaan dat je begint vanaf het hele begin. Als je dus ook gaat klussen. Dan is het verstandig om hier rekening mee te houden:

 • Op tijd beginnen met verven. De schadelijke stoffen van verf en lijm kunnen lang blijven hangen. Als je op tijd gaat verven kun je de ramen nog goed openzetten en het genoeg tijd geven om te luchten,
 • Pas op met stopcontacten waar de kinderen bij kunnen. Je kunt ze kids-proof maken met een kastje eromheen of de veelgebruikte beveiligde stopcontacten plaatsen. Ook verlengsnoeren kunnen gevaarlijk zijn als ze binnen bereik liggen. Plaats deze bijvoorbeeld op een kast,
 • Scherpe punten aan meubelen. Je kunt de punten van een tafel bedekken zodat de kinderen er niet tegenaan kunnen lopen/rennen,
 • Losse snoeren en draden. Het is verstandig om snoeren en draden uit het zicht te halen. Zeker kleine kinderen die al kunnen kruipen of lopen vinden het héél interessant om alles aan te raken. Maar kunnen dan dus ook iets van een hoge tafel of kast trekken.

Bevorderen van de nachtrust

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een veilige kinderkamer, maar de kinderen hebben ook voldoende slaap nodig. Een te drukke en/of benauwde slaapkamer kan een ‘veilige’ nachtrust dus verstoren. Waar kun je op letten:

 • Niet te drukke kleuren gebruiken voor de muur. Het is bewezen dat paars te stimulerend werkt en het één van de slechtste keuzes is voor een slaapkamer,
 • Donkere gordijnen die lang genoeg zijn. Eventueel verduisterend,
 • Een nachtlampje voor kinderen die niet makkelijk in het donker in slaap kunnen vallen,
 • Glow in the dark muur en plafonddecoratie,
 • Rustgevende kleuren van accessoires en spullen in de kinderkamer,
 • Genoeg opbergruimte zodat er minder spullen in de kamer rondslingeren. Dit kan een ‘vol’ gevoel geven namelijk,
 • Veel natuurlijk licht in de kamer voor zover dat kan,
 • Voldoende ventileren tijdens warme zomernachten. 

De kamer mooi maken met accessoires

Een veilige kinderkamer betekent niet dat het ongezellig moet zijn. Je kunt voor wanddecoratie kiezen waar de kinderen niet bij kunnen. Hoge planken die je goed vastzet uiteraard met mooie decoratie. Of muurstickers en posters. Die heb je in veel verschillende soorten en maten! En van veilige materialen gemaakt zodat je bijvoorbeeld niet hoeft te verven en dus met schadelijke stoffen te maken krijgt. 

Een ontspannen kinderkamer werkt natuurlijk ook goed voor een veilig gevoel en een betere nachtrust. Hoe persoonlijker je de kinderkamer inricht, hoe beter. Patroontjes werken hier goed bij in behang en via muurstickers, maar ook bijvoorbeeld raamdecoratie. En op maat gemaakte decoratie in de vorm van naamstickers of geboortedata. 

Voldoende bergingsruimte

Veiligheid in de kinderkamer staat ook voor niet constant struikelen over speelgoed, kleding, klusspullen en andere kleine spulletjes. Gebruik daarom genoeg dozen en manden en hoge planken om je spullen in/op kwijt te kunnen. Ook hangtassen voor aan de muur zijn hier heel geschikt voor. 

Je kunt ook voor een kinderbed kiezen waar berging onder zit. Die open je dan via een lade die je uitschuift. Wel belangrijk om er dan voor te zorgen dat dit niet makkelijk te openen is voor kinderen. Hoef je je ook geen zorgen te maken over vingertjes die er per ongeluk tussenkomen. 

Decoratie als mooie aanvulling

Met mijn webshop bied ik kinderkamer decoratie aan zodat je de kamer mooi kunt vullen nadat je het kids-proof hebt gemaakt. Voor alle soorten kamers, van lekker opvallend tot minimalistisch. Een shop waar ik al mijn creativiteit in kwijt kan en met veel passie in/aan werk.

Contactpersoon

Laura

Onderneming

LM Baby Art

Website

lmbabyart.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!