Wat voor effect heeft yoga op onze hormonen?

Yoga en hormonen

Sporten is fijn, het houdt je lichaam fit en je krijgt er energie van. Bewegen is erg belangrijk voor onze hormonen. Beweging heeft een positief effect op onze hormonen doordat het de productie van verschillende hormonen kan stimuleren. Zo kan het bijvoorbeeld de productie van endorfines, ook wel bekend als de “gelukshormonen”, verhogen. Endorfines zorgen voor een gevoel van geluk en verminderen stress en angst.

Bovendien kan bewegen ook de productie van hormonen zoals testosteron en groeihormoon stimuleren. Testosteron is belangrijk voor de opbouw van spiermassa en kracht, terwijl groeihormoon belangrijk is voor de groei en regeneratie van weefsels.

Een gebrek aan beweging kan daarentegen een negatief effect hebben op onze hormonen. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot een verlaagde productie van hormonen zoals testosteron en groeihormoon, wat kan leiden tot verlies van spiermassa en een vertraagde stofwisseling.

Kortom, regelmatig bewegen kan helpen om onze hormonen in balans te houden en bijdragen aan een gezond lichaam en geest. Ik geef je hier een voorbeeld van een manier van bewegen die erg fijn is voor je lijf en mind.

Over yoga

Yoga kan een positief effect hebben op hormonen in het lichaam. Door het beoefenen van yoga kunnen bepaalde hormonen worden gestimuleerd of gekalmeerd, afhankelijk van de houdingen en ademhalingstechnieken die worden beoefend. Hier zijn enkele manieren waarop yoga kan helpen om hormonen in evenwicht te brengen:

  1. Vermindert stresshormonen: Yoga kan helpen bij het verminderen van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Door het beoefenen van diepe ademhalingstechnieken en ontspanningshoudingen kan het lichaam tot rust komen en kunnen de stresshormonen afnemen.
  2. Verbetert de schildklierfunctie: De schildklier is verantwoordelijk voor de productie van hormonen die de stofwisseling reguleren. Bepaalde yogahoudingen zoals de Sarvangasana (schouderstand) en Halasana (ploeghouding) kunnen de schildklierfunctie helpen verbeteren.
  3. Verhoogt het oestrogeengehalte: Bepaalde yogahoudingen kunnen helpen bij het verhogen van het oestrogeengehalte in het lichaam. Dit is vooral gunstig voor vrouwen in de menopauze, waar een afname van oestrogeen kan leiden tot verschillende overgangsklachten. Houdingen zoals de Bhujangasana (cobrahouding) en de Ustrasana (kameelhouding) kunnen het oestrogeengehalte helpen verhogen.
  4. Verlaagt de bloedsuikerspiegel: Yoga kan ook helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het reguleren van de insulineproductie. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met diabetes type 2. Houdingen zoals de Ardha Matsyendrasana (halve lord of the fish pose) en de Paschimottanasana (zittende vooroverbuiging) kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Het regelmatig beoefenen van yoga helpen om je hormonen in balans te brengen en het heeft een positief effect op de algehele gezondheid en welzijn van je lichaam.

Contactpersoon

Aniek van Schagen

Onderneming

Praktijk Aniek

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!