Hoe vervullend is je werk?

Als Business Women Nederland, zijn wij een generatie vrouwen die de kans kreeg om te werken en een Business Woman te zijn. Wat heeft dit ons gebracht? Zijn we daar gelukkiger van geworden? Vervult het ons als Vrouw?

De jeugd

Ik ben vandaag geschrokken van een artikel in de krant over de stijging van het aantal zelfdodingen onder jongeren. Ik neem dit mee in mijn verhaal, omdat dan toch weer in mij opkomt: Zijn wij met elkaar wel op de goede weg wat betreft een toekomst voorbereiden voor de jongeren. Onze drang om een sterke, zelfstandige vrouw te zijn, heeft schijnbaar gevolgen die wij niet konden overzien toen we op zoek gingen naar vervullend werk. Met alle verwarring in de wereld lijkt onze fase van een Business Woman zijn, erg relatief in een tijd waarin er zoveel vraagstukken zijn wat betreft de toekomst van onze jongeren, wereldvrede en klimaat. Hoe vervullend is dus ons werk, als je ziet dat daarmee geen structurele toekomst wordt opgebouwd voor mensen die na ons komen. Misschien een beetje voorbarig op onze leeftijd, maar toch.

Onze ouders

Mijn moeder ervaarde ik niet als een gelukkig mens. Ze ervaarde een enorme druk in haar gedwongen rol als huisvrouw. Ze wenste mij een betere toekomst. “Zorg maar dat je een goede baan krijgt”, zei ze, “dat je goed voor jezelf kunt zorgen.”  Ik ‘moest’ een goede baan. En met de slogan “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!” werd dat ook bevestigd door de Rijksoverheid.

De generatie voor ons had minder mogelijkheden om te werken en zich tijdens werk buitenshuis te ontplooien en te ontwikkelen. Mijn generatie (ik ben 48) had die keuzes langzamerhand wel. Vrouwen konden naar school, verder leren en werken naast hun rol als vrouw en moeder. De beroepskeuze was vrij en dat gaf enorme kansen en mogelijkheden. Als het werken mij een gelukkiger leven geeft dan ‘moet’ ik zorgen dat het iets is dat ik leuk vind.

Onze generatie

Met mijn slimme economiediploma op zak ging ik aan het werk in de creatieve sector, dat vond ik leuk. Op mijn 32e ging ik opnieuw naar school om het fotografie vak te leren. “Als je maar doet wat je leuk vindt en je werk is je hobby: dat maakt gelukkig!”, was de nieuwe slogan geworden voor onze generatie.

Geeft het werken nu het Geluk waar we naar op zoek zijn?  

Ik had verwachtingen hoe ik gelukkig kon zijn of worden:

 • een baan waarin je niet hoeft over te werken
 • waarin je zelf de regie hebt
 • waarin je altijd blije klanten hebt
 • waarin je vrijheid ervaart
 • Helaas mislukt 😉

Als ik om mij heen kijk, ontmoet ik vrouwen uit mijn generatie die zoeken naar: 

 • Hoe combineer ik mijn werk met mijn gezinsleven?
 • Hoe ben ik succesvol?
 • Hoe ben ik zichtbaar?
 • Hoe ben ik financieel onafhankelijk?
 • Wie ben IK?
 • Is mijn leven dan nu vervullend?

De toekomst

Volgens mij is dat wat werkelijk voldoening geeft, ook dat wat ervoor zorgt dat het een perspectief biedt voor jongeren, een weg waarin ze hun geluk kunnen vinden en ook gaan leven. Zijn wij niet te veel gefocust op ons eigen geluk, vanwege het verleden, waarin het ‘nog’ geen optie was om te werken of te leren. Is het niet zo, dat er veel meer voldoening behaald kan worden door Business Woman te zijn en te kijken wat je daarmee voor het geheel van de mensheid kan doen. Door bijvoorbeeld stil te staan met elkaar en te delen wat er in onze privélevens speelt. Daar kunnen we elkaar zo goed in helpen, waardoor je werken meer wordt dan alleen business woman zijn.

Echte voldoening zit hem in het weten dat je iets meegeeft aan de ontwikkeling van de mensheid als geheel, gewoon op je eigen manier, die betrokken en zorgzaam is, daar waar mogelijk. Weet jij wat er echt in iemand omgaat? Laten we naast business woman zijn ook moeder, vrouw en vriendin zijn voor elkaar.

Kortom, wat voldoening geeft is voor elkaar zichtbaar zijn, met elkaar financiele zekerheid creëren, met elkaar leren wie we zijn, met elkaar een platform maken voor de toekomst. Dit maakt Business Women anders dan de Business Men.

Contactpersoon

Christine van Rooijen

Onderneming

Christine van Rooijen Fotografie

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!