Uit je hoofd, in je lijf

De botsing tussen hoofd en gevoel

 Het is 2013, ik heb 5 jaar mijn eigen praktijk. Het loopt goed, ik heb veel klanten. Toch klopt er iets niet. Iets voelt niet goed. In 2008 ben ik begonnen. Een marketing bureau helpt mij om vindbaar te worden. Als een speer lanceer ik mijn bedrijf, de klanten stromen binnen. Een fantastische stap voor mij, waardoor ik helemaal kan leven van de inkomsten van mijn eigen bedrijf. Fastforward naar 5 jaar later. Het marketing bureau wordt steeds dominanter, wil steeds meer bepalen van mijn bedrijfsvoering. Het gaat steeds meer schuren. Ik voel weerstand, ik wil dit niet! Mijn hoofd zegt: ja, maar 70% van je klanten komen via hen. 

Hier heb je ‘m: De botsing tussen mijn hoofd (financiële zekerheid) en mijn gevoel (dit past niet meer, ik wil vrij zijn). Een botsing die we allemaal weleens tegenkomen naar mijn idee. 

Uiteindelijk heb ik mijn gevoel gevolgd. Ik heb de samenwerking met het marketing bureau stop gezet. Ai, nu moest ik echt op eigen benen gaan staan. Veel angst momenten kwamen voorbij. Toch voelde ik: Ik moet dit doen, ik moet het zelf opbouwen, en uit de afhankelijkheid stappen. Wat als ik nou niet mijn gevoel had durven volgen? Dan had ik nog steeds klem gezeten.. 

Veel mensen leven sterk vanuit hun hoofd, en van de zekerheden die hun hoofd hen voorschotelt. Herkenbaar? Ze laten zich niet leiden door hun diepere gevoel, met allerlei gevolgen vandien. Vaak geeft het een ongelukkig gevoel. Ik zie dat veel mensen het contact met hun gevoel én met hun lichaam verloren zijn. Dit kan allerlei redenen hebben. Bijv. dat je heel rationeel bent opgevoed, intelligent bent, of: misschien was voelen wel te eng. Wat de reden ook is: Je lijf en je gevoel leren kennen maakt dat je keuzes kunt gaan maken die écht bij je passen.

Wat je doet tijdens lichaamsgerichte therapie

In mijn praktijk behandel ik uiteenlopende klachten van cliënten die last hebben van stress, burn-out, een onverwerkt verleden, trauma’s, angst en depressiviteit. Ook werk ik graag met vragen rondom hoog sensitiviteit (HSP). Ik maak in mijn werk onderscheid tussen therapie en coaching en kijk altijd met de cliënt wat het beste past bij de hulpvraag. 

Ik zet daarbij wel vaak het lichaam in bij de behandeling, omdat je lijf nooit liegt en het je constant signalen geeft van overbelasting, stress, grenzen en meer. Hoe beter jij in contact staat met je lichaam, hoe beter je deze signalen kunt herkennen. Ik vertel je daarom graag wat meer over lichaamsgerichte therapie. 

Tijdens lichaamsgerichte therapie werken we dus direct met het lijf. Niet meer de hele tijd in het hoofd zitten, maar luisteren naar je lichaam. Je kijkt naar wat ervaringen en herinneringen oproepen in je lijf en je emoties en gedachten in dít moment. Je maakt dan ook veel gebruik van mindfulness. Waarbij je in het hier en nu bent. Je lichaam staat centraal en je geeft je hoofd wat meer rust. 

Door meer naar je lichaam te luisteren kom je er bijvoorbeeld ook achter waar je blokkades hebt zitten en waar je ervaringen uit het verleden hebt opgeslagen. Deze kun je loslaten door samen te kijken wat het nodig heeft om te helen. Zo kun je heel gericht werken aan je mentale, emotionele, fysieke én spirituele gezondheid. 

De 3 fases van lichaamsgerichte therapie

In de eerste fase werken we met hulpbronnen, waaronder de ademhaling, gronden, en/of met grenzen leren bewaken. Je gaat leren je eigen ‘staat van zijn’ te reguleren. 

Daarna gaan we aan de slag met het verwerken van eventuele traumatische ervaringen (fase 2). Ook kijken we naar overtuigingen die je hebt geleerd en die je huidige leven beïnvloeden. We gaan ze transformeren naar een positief en vrijer zelfbeeld. 

Wat je hebt geleerd tijdens de sessies leer je ook in je dagelijks leven toe te passen. Zo kun je ook blijvende veranderingen doorvoeren. Deze integratie in het dagelijks leven is fase 3.

Deze vorm van therapie is op basis van mindfulness

Bij mindfulness leef je in het moment. Je bent alleen bezig met alles wat je nú aan het doen bent. Niet in het verleden, niet in de toekomst, maar gewoon nu in het heden. Je wordt bewust van je gedachten en emoties, maar ook lichamelijke gewaarwordingen. Niet meer op de automatische piloot leven maar bewust handelingen uitvoeren. 

Mindfulness is los van therapie ook gewoon heel goed om bijvoorbeeld op korte termijn stress te verminderen. Als je het combineert met ademhalingsoefeningen geef je je lichaam de tijd en ruimte om weer in een rustigere staat te verkeren. Maar net als elke spier dien je ook dit te oefenen en vol te houden. Hoe vaker je het doet hoe meer je gaat genieten van de voordelen. En als je het moeilijk vindt om een paar minuten per dag stil te zitten en bijvoorbeeld te mediteren, kun je ook mindful dagelijkse taken uitvoeren. De bewuste handelingen die ik eerder noemde. 

Minimaal een paar minuten per dag écht even uit je hoofd en in je lichaam, kan na een tijd al heel anders voelen. 

Hulp van een psycholoog & coach

Naast de lichaamsgerichte therapie werk ik veel met de zelfkennis methode (ZKM). Dit is een wetenschappelijk onderbouwde methode waarbij de mens in zijn eigenheid en persoonlijke verhaal centraal staat. Deze manier van werken past goed bij mij. Het heeft diepgang, is oordeelvrij en gaat naar de kern van het probleem én de oplossing. We komen tot inzichten die nodig zijn om ook echt verder te kunnen. Je werkt ook aan het oefenen van nieuw gedrag.

 

Contactpersoon

Maartje Roeterdink

Onderneming

Roeterdink Coaching

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!